free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 gyerekhűsítő tipp nyárra

Borsa         Címkék: gyerek, hűsítő, lista, nyár, starnd 0 hozzászólás

A lurkók imádják a nyarat, a vakációt, de a rekkenő hőségben ők is hisztisek lesznek. Viszont unatkozni sem szeretnek. Van öt tippünk, hogy hűsítsük a gyerkőcöket.

Hiába a Medárd okozta enyhülés és eső, lesz itt még rettentő kánikula, amikor sírhatunk, hogy meg lehet főni a városban. Már persze azoknak, akik nem valami kényelmes légkondicionált munkahelyen múlatják az időt, hanem mondjuk otthon van feladatuk egy, két, netán három kiskorú mellett. Akinek nincs gyereke, az nem is gondol bele, hogy milyen nehéz is a hét év alattiakat megfelelően szórakoztatni, elfárasztani, ellátni, amikor tombol a kánikula.

Öt konkrét javaslatunk előtt következzen néhány általános tanács. Úgy tűnhet, hogy az örökmozgó törpéket egyáltalán nem érdekli a hőség és pontosan ugyanazt akarják csinálni, mint más napokon; történetesen kismotorozni, homokozni, vonatokat nézni satöbbi. Ez meglehetősen megtévesztő, tekintve, hogy az óvodáskorúak, vagy a mégkisebbek nem tudják azt mondani, hogy: izzadok, mint a ló, menjünk inkább strandra!

Nekünk kell észnél lenni, és venni a jelzéseiket. Harminc fok fölött a napos játszótéren a kicsik ingerküszöbe is a béka feneke alá zuhan, az izzadó gyerekek között több a konfliktus, nyafogósabbak, nyűgösebbek.  Érdemes tehát olyan programok után nézni, ami mindenki számára hűsítőbb kicsit. Kézenfekvő lenne az egész napos strandolás, de az egy felnőtt - több kisgyerek felállás nem alkalmas rá. Az egyik egyfolytában csak vízben óhajt lenni, míg a másik mászókázna, fagyizna, labdázna, ezt csak egy négykezű, kétfejű  mutáns szülő tudja összehangolni. Nézzük tehát, mit lehet csinálni a gyerkőcökkel hőségben.

Fürdőszoba-strand

A lefüggönyözött lakás vizes szekcióját nevezzük ki szabadstrandnak . A remélhetőleg hűvösen maradt fürdőszobát házi stranddá alakítjuk, a langyos vízzel félig töltött kádban remekül lehet papírhajózni, gumikacsázni. Ha már ráncosra ázott a ded, akkor felszolgálhatunk üdítőt és gyümölcsöt a fürdőszobapultra, és a szőnyegre. Vagy pokrócra hasalva nézegethetünk képeskönyveket, olvashatunk mesét. A gyerkőcök nagyon élvezik, ha néha más funkciót kap egy-egy megszokott tárgy, vagy helyiség, gyorsan elmegy majd a délelőtt, remélhetőleg nyűglődés nélkül.

Irány Buda!

A hőségben fuldokló Budapest gyakorlatilag élhetetlen, még az olyan nagy zöld felületek, mint a Városliget, vagy a Margitsziget is kellemetlenül melegek ilyenkor. Ha azonban kibírjuk a Moszkva térig, onnan több járművel is Hűvösvölgy felé vehetjük az irányt, ami méltón nevéhez, mindig jó pár fokkal hűvösebb a belső kerületeknél. Sétáljunk egyet az erdőben, piknikezzünk, sőt a délutáni szunyókálást is töltsük a fák alatt. Bőven ráérünk késő délután visszatérni a városba. A gyerek abszolút nem teszi szóvá, ha néha nem főtt étel van ebédre, hanem szendvics és gyümölcs.


Sarazás a játszón

A forró homokozónál nincs durvább. Aki próbálta már, az tudja, hogy a nagyfelületű homok remek hőcsapda és a gyerekeket alulról is fűti, mintha nem lenne elég a levegő hőmérséklete. Ha már a játszótéren ragadtunk, legalább hagyjuk a gyerekeket sarazni. Az ivókútból pár fordulóval elegendő vizet hordhatunk a kisvödrökkel, hogy kellemesen el mocsarasítsuk a homokozót. Aztán szandált, nadrágot le, és mehet a sarazás! A gyerekek imádják, ráadásul a lágy langyos sárban való tapicskolás és formázás remekül fejleszti a finom motorikát. Egy kis koszba még nem halt bele senki, majd otthon jöjjön egy gyors zuhany, még ebéd előtt.

Strand helyett

Nem kell strandra menni ahhoz, hogy a gyerekek hűsítő, egész napos pacsálást rendezzenek. A nagyfelületű vizek mellet (folyók, nagyobb tavak) mindig hűvösebb van egy kicsit. Ha semmi extrát nem teszünk, csak kiautózunk, buszozunk mondjuk a Szentendrei-szigetre, vagy Gödre és egész nap hentergünk a sekélyesben, csöpögtetős várat építünk, és lángosozunk, máris kicseleztük a fojtó városi forróságot. Csak arra figyeljünk, hogy minél korábban induljunk el, nincs rémesebb, mintha a napsütötte autóban néhány kiskorúval a hátunk mögött araszolunk a városban. Reggeli után rögtön indulás!

Végső esetre - házi mozi

Ha már bent ragadtunk a városban és a délelőttöt kénytelenek voltunk ügyintézéssel tölteni, vagy csak a játszótérig jutottunk el, szinte, biztos, hogy a délutáni alvás után, a csapzott, ingerlékeny gyerkőcöt már nem lesz erőnk nagyon szórakoztatni. Kivételesen oldjuk fel a tévénézés tilalmát és vegyünk ki a kölcsönzőből néhány Kisvakondos dvd-t, Lolka és Bolkát, vagy, amit a gyerek szeret. Telepedjünk közösen a kanapéra, bambuljunk, beszélgessünk közben, igyunk hideg limonádét, biztos, hogy a ritka program egy kicsit leköti a gyerkőcöt. Aztán, ha már leszállni készül a Nap, sétáljunk egyet az árnyékos részeken, mutassuk meg a kölyöknek, hogy felmelegített mindent a napocska. Ez a nyár.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés