free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Cseresznyés clafoutis

Borsa         Címkék: cseresznye, mag, palacsinta, recept, süti 1 hozzászólás

A clafoutis jó választás, flancosan hangzik, de egyszerű elkészíteni, és még finom is ez a francia pite. Ráadásul magoznunk sem kell hozzá a cseresznyét, úgy az igazi.

A háziasszonyok - függetlenül attól, hogy mit állítanak magukról - igazából mindent megtesznek, hogy vállalt feladataikat a lehető legjobban leegyszerűsítsék, megkönnyítsék. Szerintünk ez teljesen természetes. Miért is kéne tripla munkát beleölni valamibe, ha megy egyszerűbben is? Meggyőződésünk, hogy a clafoutis (ejtsd: klafuti) is úgy készült el először, hogy valakinek nem volt kedve nyáron palacsintát sütni. Na persze mivel ez Franciaországban történt, az eredmény bevonult a híres francia receptek közé és ezáltal megismerte az egész világ. Hazájában egyébként cseresznyével, mégpedig magozatlan cseresznyével készül, azért, hogy a gyümölcs leve ne áztassa el és tegye gumiszerűvé a tésztát. Ahol ez nem zavarja a családot, nyugodtan hagyjuk meg a magokat, de, ha kimagozzuk akkor sincs nagy baj. Nagyon finom egyébként meggyel, vagy sárgabarackkal is, viszont nem igazán működik málnával, ribizlivel és más bogyós gyümölcsökkel.

Nézd meg hogy készül a francia tejespite!

A clafoutis, magyarul tejespite, pont olyan, mintha keresztezték volna a palacsintát és a császármorzsát, csak éppen sokkal kevésbé macerás, mint ezek bármelyike. Ráadásul, mivel gyümölccsel készül, egész nyáron elő lehet húzni a tarsolyból, ha a család vagy mi magunk valami gyors és könnyű édességre vágyunk. Másik nagy előnye, hogy az édességét lehet variálni a tészta készítésekor, tehát ha nem vagyunk nagyon édesszájúak, valamint a gyümölcs is elég édes, akár el is hagyhatjuk a cukrot.

Amivel nagyon el lehet rontani a tésztát, az az, ha rántotta szerűvé válik, így a fogyókúrázók se spóroljanak a hozzávalókkal a tojás javára.

Az alábbi mennyiség egy 16 szeletes tortaformára elegendő, ez az az űrtartalom, ami a megfelelő tészta-cseresznye arányt adja - legalábbis a Borsamunkatárs családjának ízlése szerint. Még valami. Ez az édesség langyosan az igazi, persze másnap is ehető, de már nem annyira finom. Inkább süssünk minden nap frissen egy adagot, tekintve, hogy az elkészítése csak tíz perc, a sütés pedig további 25-30 percet igényel.

Így készül

Fél kiló megmosott, megszárított cseresznyét egyenletesen elterítünk egy vastagon kivajazott (az oldalát is) sütőedény alján. Nagyon alaposan felverünk négy tojást, majd felváltva belekeverünk 14 deka lisztet és fél liter zsíros tejet.



Még jobb, ha fele tej, fele tejszínt használunk, sőt, akinek a pénztárcája nem bánja, készítheti csak tejszínből is. Picit sózzuk és hozzáadunk ízlés szerint két-három-négy evőkanál vaníliás porcukrot. (Vagy nem vaníliásat.) Az egészet teljesen simára keverjük, sűrű palacsintatésztaszerű massza lesz. Ráöntjük a cseresznyére és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Szépen meg fog nőni és ahogyan hül, lassan esik össze. Langyosan a legjobb.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés