free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szuicidok előre!

Borsa         Címkék: film, járvány, kritika, premier, szuicid 0 hozzászólás

M. Night Shyamalanról a Hatodik érzék óta tudjuk, hogy nagyon ért az ijesztgetéshez. E téren új filmje, Az esemény is jól teljesít, de a főszereplő és a sztori ijesztően rossz.

Hol is kezdjük? Talán a rendezővel érdemes, mert bármennyire is felejthetetlenül egzotikus M. Night Shyamalan neve, nem biztos, hogy mindenkinek beugrik, hogy mihez is kapcsolja az indiai felmenőkkel büszkélkedő tehetséges "Spielberg-tanítványt". A fiatalember immáron a hatodik megaprodukciójánál tart, az első nagy dobása az a hidegrázós szellemmozi volt, ami alapjaiban formálta át a félelemről alkotott képünket. A Hatodik érzék ugyanis egészen finoman cizellált thriller-elemekkel dolgozott, és nem volt elég csupán félni tőle, rettegni kellett mozi alatt és után egyaránt.  Az abszolút új típusú pszichomoziban volt valami a zseniális hitchcocki hagyományokból, és úgy tűnik, a rendezőnek ez az oldala néha-néha még most is felvillan.

www.aceshowbiz.com, www.imdb.com

A végsőkig fokozott pillanatok, a táncolás a nézői idegeken, az atmoszférateremtő készség és a paráztatói hajlam Shyamalan esetében igen jól működik, ezeket rendre ki is aknázza filmjeiben, de az utóbbi idők forgatókönyves megmozdulásai botrányosan gyengére sikerültek. Ütős sztori nélkül pedig nincs mire parázni, egészen pontosan a történetszál kibogozása után csap majd tarkón a felismerés és a düh, oda a feszültség, a néző nagyon bután fogja érezni magát, és ettől persze nem lesz boldog.

A sebezhetetlent még vegyes kritikai hang kísérte, a Jelek és A falu hangulatos semmitmondásán azonban már nyomokban a nagyobb fanok is fennakadtak, erre jött a Lány a vízben szembeszökő kudarca, most pedig itt az újabb nyúznivaló, a szintén saját ötletre épülő Az esemény című munka. Nyúzni megint csak a sztorit lehetne, mert a benne húzódó feszültség zseniális, ha kicsit nem figyel oda az ember, nagy eséllyel pisili össze magát a félelemtől, a légkör baljós, a csúcspontok a helyükön, csak megint az a fránya háttértörténet...

www.cinemablend.com

Az emberi gyarlóság súlyos bosszúra számíthat - főként az amerikai részre eső fele -, a természet fellázad és megfertőzi az emberiséget, ez eddig ismerős. Azonban a levegőben terjengő gyilkos cucc ezúttal nem valami fekélyeket okozó vírus, vagy zombikór, hanem öngyilkossági járvány. Vagyis szuicidbaci, amitől az emberi agy maga ellen fordul, és spontán kötőtűket döfköd a nyakába, meg versenyt ugrál a háztetőkről. Mit tesz ilyenkor egy előrelátó biológiatanár? Menekül természetesen, meg kombinál, fejteget, hátha ráakad a megoldásra, és megmenti az egész világot, de legalábbis Amerikát mindenképp. Poént ugye nem lövünk le, de tegyük hozzá, hogy nincs is sok lelőnivaló.

Persze értjük mi a költői analógiát, hogy az ember saját magát nyírja ki a természet módszeres gyilkolásával, génkezeléssel, környezetszennyezéssel, de ez a hasonlat csöppet komikus közeget szül. Mindenesetre azt el kell ismernünk, hogy az izgalmi faktorok vérbőségében Shyamalan a legszebb korszakait idézi, és a kivitelezéssel sem lehet semmi problémánk. Ha még a sztori is állna, imádnánk ezt a filmet, attól függetlenül, hogy sem megrögzött thriller-, sem pszichohorror-rajongók nem vagyunk. Így viszont megint az a kellemetlen helyzet áll fönn, hogy a sztori esetlensége gáncsolja ki a "vihar előtti csend" briliáns képeit, az elhasalt feszültség pedig komikus felhangokat generál. Velünk legalábbis így esett.

http://intercom.hu

Aki viszont csak rettegni szeret, de gondolkodni nem, annak bátran ajánlható, az ínyenceknek pedig külön felhívnánk a figyelmét Mark Wahlberg színészi teljesítményére, aki a 91 perces filmidő alatt szinte nonstop felhúzva tartja a szemöldökét, bámulatos.

Az esemény / The Happening
Színes magyarul beszélő indiai-amerikai filmdráma, 2008
Rendező: M. Night Shyamalan
Forgatókönyvíró: M. Night Shyamalan
Zeneszerző: James Newton Howard
Operatőr: Tak Fujimoto
Producer: M. Night Shyamalan, Barry Mendel, Sam Mercer
Vágó: Conrad Buff
Szereplők: Mark Wahlberg, Zooey Deschanel, John Leguizamo, Spencer Breslin, Betty Buckley, Ashlyn Sanchez, Robert Bailey Jr., Frank Collison
Játékidő: 91 perc
Bemutató dátuma: 2008. június 19.
Forgalmazza: Intercom
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés