free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ahol a bacilusok vígan tanyáznak

Borsa         Címkék: bacilus, betegség, kutatók, megoldás, vírus 0 hozzászólás

Ki gondolná, hogy ha porszívózunk, vagy rendes lány módjára bevetjük ágyunkat, csak a baciknak kedvezünk. A betegségek okozói váratlan helyeken lapulnak.

Arról nagyjából mindenkinek van valami fogalma, hogy melyek azok a helyek, ahol jó eséllyel bacilusokat szedhet össze. Épp ezért mosunk az első adandó alkalommal kezet, ha például pénzt fogtunk vagy tömegközlekedési eszközön kapaszkodtunk és ezért nem ülünk rá egy nyilvános vécé deszkájára sem. Ezt persze jól tesszük, azonban ettől még messze nem vagyunk biztonságban. Számos olyan helyen is tanyáznak bacilusok, melyekkel hétköznapjaink során gyakran érintkezünk, azonban kevésbé vagy egyáltalán nem olyan óvatosan, mint ahogy azt az egyértelműen baciluslelőhelynek tartott felületek esetében tesszük. Most megmutatjuk, mik ezek és azt is, hogy mit tehetünk a higiénia érdekében.

Porszívóban és bevásárlókosáron

Az Arizonai Egyetem kutatói nemrégiben kimutatták, hogy a porszívók keféinek 50 százalékán találhatók baktériumok, ebből 13 százalék Eschericia coli baktérium, ami többek között hólyaghurutot, hasmenést tud okozni. Porszívózás közben ezeket a baktériumokat átvihetjük a nem fertőzött felületekre is, például a konyhából a nappaliba. Emellett a porszívó legegyértelműbb bacilustanyája a porzsák, amiben a baktériumok akár öt napig is képesek életben maradni. A megoldás: tisztítsd át a keféket minden használat után fertőtlenítőszerrel! Cseréld gyakran a porzsákot, vagy vásárolj olyan porszívót, amiben nem porzsák, hanem műanyag tartály gyűjti össze a piszkot.A bevásárlókosarak és kocsik kétharmadán is találtak baktériumokat, olyanokat, amelyek az ürülékben is megtalálhatóak. Méghozzá többet is, mint amennyi egy átlagos nyilvános vécében előfordul. A megoldás: hordj magadnál fertőtlenítővel átitatott törlőkendőt és töröld át a bevásárlókosár vagy kocsi fogantyúját, mielőtt megfognád. A nem csomagolt élelmiszereket - például zöldségek, gyümölcsök - tedd zacskóba és csak ezután helyezd a kosaradba. Még akkor is, ha ezeket fogyasztás előtt megmosod.

Kondigépeken és étlapokon

Egy 2006-os tanulmány szerint a nyilvános konditermekben működő gépek 63 százalékán találtak rhinovírusokat, melyek a nátha kialakulásáért felelősek. A súlyemelő berendezéseknek 71 százaléka, míg az aerob gépeknek "csak" 51 százaléka volt fertőzött. A kutatás bizonyította azt is, hogy a napi kétszeri fertőtlenítés sem elég hatékony a vírusok ellen. A megoldás: edzés közben igyekezz kerülni, hogy az arcodhoz - különösen az orrodhoz, szádhoz - érj!Látta már valaki, hogy egy étteremben fertőtlenítenék az étlapot? Pedig nem ártana, hiszen ezekkel a tárgyakkal naponta emberek tucatjai érintkezhetnek és az influenzavírusok például akár 18 órán át is életben maradnak egy ilyen felületen. A megoldás: soha ne érintsd hozzá az étlapot a tányérodhoz vagy az evőeszközeidhez!

Ágyban és citromkarikán

Az ágyak több, mint 84 százalékában találhatók poratkák. Ezeknek a mikroszkopikus állatkáknak az ürüléke, illetve elhullott példányaik allergiát és asztmát okozhatnak.
A megoldás: ha nem muszáj, ne ágyazz be! A londoni Kingston Egyetem kutatói szerint ezeknek az állatkáknak 50 százalék feletti páratartalomra van szükségük ahhoz, hogy életben maradjanak. Egy bevetetlen ágy száraz körülményei között nehezebben maradnak életben, mint egy vetettben, mely fogva tartja a párát.Egy amerikai szaklapban megjelent 2007-es tanulmány szerint az éttermekben díszítésre használt citromkarikák 70 százaléka tartalmazott valamilyen betegséget okozó baktériumot, többek között például Eschericia colit is. A megoldás: kérd az italodat, ételedet citromkarika nélkül!

Kontaktlencsetartóban és zuhanyfüggönyön

Kínai kutatók szerint a kontaktlencsetartókon 34 százalékában találhatók Serratia, illetve Staphylococcus aureus baktériumok. Ezek akár szaruhártya-gyulladást, vagy szaruhártyafekélyt is okozhatnak, melyek súlyos esetben akár a látás elvesztésével is végződhetnek. A megoldás: a kontaktlencse oldatot minden használat után öntsd ki, a kontaktlencsetartót pedig minden nap forró vízzel öblítsd át. Legalább három hónaponként cseréld a tartót! Oldatot két havonta vásárolj, akkor is, ha nem használtad el az egész flakonnal!A műanyag zuhanyfüggünyök igazi bacilusmekkák, ahol a kórokozók vígan életben maradnak és szaporodnak is, ráadásul a zuhanyozás közben spiccelő vízzel kiválóan tudnak utazni, például a függönyről a bőrödre.  A megoldás: cseréld le a PVC függönyt textilre! Ezen még mindig meg tudnak telepedni a baktériumok, viszont sokkal könnyebben lehet tisztítani. Dobd be a mosógépbe és mosd a legmagasabb hőfokon, havonta többször is!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés