free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Éjjel a múzeum tetején...

Borsa         Címkék: ajánló, éjszakája, kultúra, múzeumok, programok 0 hozzászólás

Most szombaton nem akasztják ki a zárva táblát este hatkor a múzeumokra. Sőt, a móka akkor kezdődik, és egész éjjel tart. Ez már a hatodik Múzeumok Éjszakája lesz.

A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat a szervezőket is meglepte valószerűtlen népszerűségével. Az elején csak kísérleti céllal vetődött föl, hogy mi lenne, ha a Szent Iván-éji - a legenda szerint ez ugye a szerelmesek éjszakája - huncutkodásból kimaradókat "kárpótolnák" egy kis újhullámos kultúrával, illetve alternatívával szolgálnának az iskolapadból frissen szabadult diákseregnek a szokásos esti berúgások helyett. A kezdeti lankadt érdeklődést követően elképesztő számú embertömeg kapta fel a fejét a rendezvényre, és idén már akár 270 ezren is tolonghatunk a nyitott kapuk előtt. Ezzel persze senkit sem szeretnénk elriasztani, sőt, egy évben egyszer simán belefér a "közösségi szellem"- csiszolás, ilyenkor például remekül lehet ismerkedni a sorban toporogva, vagy kollektíve vonulva az éjszakai városon át.

www.muzeumokejszakaja.hu

A hangulat garantált, és természetesen a tömegnek is vannak gócpontjai, a frekventált helyeken ugyan tényleg dörgölődzős sokaságra kell számítani, de vannak helyszínek, ahol tavaly is csak elvétve lézengett egy-két ember. Szóval a választási lehetőség is adott.  Budapesten 70(!), vidéken pedig több mint 160 helyszín közül válogathatnak az érdeklődők, és aki még nem volt ilyen rendezvényen, annak elmondjuk, hogy közel sem egy szimpla éjszakai múzemolásról van szó.

Ilyenkor nemcsak a kiállítótermek kapui nyílnak meg, de a tér is kiszélesedik; a tárlatok kiköltöznek a szabadba, zenekarok bújnak meg a múzeumi dísztermekben, tárlatvezetések kalauzolnak eddig ismeretlen tájakra, nagy eséllyel botolhatunk érdekes vetítésekbe és táncbemutatókba, különleges italokat és ételeket kóstolhatunk, és a reneszánsz évre való tekintettel természetesen a Múzeumok Éjszakája sem ússza meg a múltidézést. A Budai Vár falai között ugyanis elképesztő hitelességű reneszánsz udvari mulatság készül a kultúra és a kaja-pia jegyében.

www.jegkorszakok.hu

De akár említhetnénk Magyar Természettudományi Múzeum különleges Jégkorszak kiállítását vagy a veterán-motor felvonulást is a Hősök terén és a Közlekedési Múzeumban, akiknek pedig annyira nem szimpatikus a rengeteg berregő vas, illetve a kihalt szőrős állatok közötti bóklászás, és ha már úgyis szerelmesek éjszakája, akkor cipelje fel a partnerét a Magyar Nemzeti Galéria  Panoráma Teraszára, ahonnan elképesztő látványt nyújt az éjszakai város, egy pohár pezsgő, és a kellemes élőzene.

Ejtsünk pár szót az árakról is, mert igencsak kedvezményesnek mondható egy hétköznapi múzeumbelépőhöz képest is; a teljes árú jegy 1200, a kedvezményes diákjegy 600 forintba kerül, hat éven aluli lurkókat pedig ingyen lehet múzeomoltatni. Ráadásul a jegy minden programra érvényes, vagyis 1200 forintból végigszánthatjuk Budapest szinte összes nagyobb múzeumát, plusz a matrica megvétele a múzeumbuszok használatára is feljogosít, azt villogtatva bárhova elvisz minket a készséges szolgáltatói egység.

www.km.iif.hu

Most már hagyomány, hogy minden évben a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napot - pontosabban éjjelt - nevezik ki a Múzeumok Éjszakájának, ez idén is tartja magát, tehát most szombaton - június 21. - irány az utca, és csapódjunk oda, ahova tetszik.

Azért kávéval érdemes feltankolni, mert hiába a kvázi legrövidebb éj, a programsűrűség miatt igen megterhelő lehet még egy edzett bagoly-alkatnak is. Viszont kihagyni nem ér, a remek indok pedig itt található, jó böngészést!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés