free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Hódolat Andalúziának

Borsa         Címkék: gazpacho, hideg, ízi, leves, recept 0 hozzászólás

Aki forró, fülledt nyárra készül, itt az ideje, hogy megismerje az andalúz konyha egyik remekét, a hideg zöldséglevest, avagy a gazpachot. Ami nem kalap, de véd a melegtől.

Sokkal jobb lett volna a világnak, ha a spanyolok is olyan tömegben hagyták volna el a szülőhazájukat a világgazdasági válság idején, mint az olaszok. Ez most nem szemétkedés, bár annak hangzik, de akkor legalább annyi spanyol, vagy magát spanyolnak jó, andalúznak, katalánnak tituláló étterem lenne szerte a világban, mint amennyi olasz/olaszos.  És akkor mindenki számára ismerős lehetne az andalúzok világhírű zöldséglevese a gazpacho. Mert az az igazság, hogy szűk körű közvélemény kutatásunk eredménye alapján kijelenthetjük, hogy sajnos túl kevesen ismerik. Többen egyfajta kalapnak gondolták, nem sikerült kiderítenünk miért.


Képek a készülő levesről

Ha olyan forró nyaraknak nézünk elébe, mint az elmúlt években, muszáj, hogy kéznél legyen néhány igazán hűsítő, de egyben tápláló étel receptje, amit lehetőleg nagyon csekély erőfeszítéssel lehet elkészíteni. A gazpacho pont ilyen. Hideg, tartalmas, remek só és folyadék pótló, és mindössze tíz perc alatt összedobható. Mondjuk érdemes néhány órán át hűteni, de ha este készítjük, másnap délre pont jól összeérnek az ízei. A leves alapja egyébként a paradicsom, paprika, uborka trió, amit kenyérrel sűrítenek és levesbetét gyanánt nem csak összevágott zöldeket, hanem pirított kenyérkockákat, vagy apró sült rákocskákat kínálnak hozzá, ez tájanként változik.

Eredetileg természetesen passzírozták a levest, hogy kellően egynemű legyen, de a botmixerek korában nyugodtan eltekinthetünk a szűrőn való préselgetéstől. Bár a nagyon maximalisták nekiállhatnak a szitán való áthajtásnak, mert így lesz igazán krémes, selymes a végeredmény. Mi eltekintettünk ettől. A június közepi paradicsom és paprika felhozatal már megfelelő ízeket produkál, de természetesen a július végére beérő jó magyar paradicsom és paprika még teljesebb ízt ad a levesnek. Mivel tényleg nagyon könnyedén és gyorsan elkészíthető, érdemes a hőségben hetente próbálkozni, variálgatni, hogy kikísérletezzük a számunkra legmegfelelőbb állagot, ízt, összhatást. Nem csak levesként, de italként is remekül megállja a helyét.

Így készül

Egy vastag szelet fehér kenyér héját levágjuk és a belét összetépkedve egy bő kávéskanálnyi borecettel ízesített, hideg vízbe áztatjuk. Forró vízbe mártva meghámozunk öt nagy paradicsomot, amit félbe vágunk és kimagozunk, majd kockákra szeletelünk. Egy közepes szál kígyóuborkát is meghámozunk és felkockázunk, ezt tesszük egy nagyobb piros kaliforniai paprikával is, csak azt nem hámozzuk meg. Egy közepes fej főzőhagymát is feldarabolunk és megpucolunk egy kövér gerezd fokhagymát.


Hidegen, melegben

Mikor mindezzel megvagyunk, konstatáljuk, hogy túl kicsi a turmixgépünk. Ezért a zöldségeket részletekben turmixoljuk le, majd egy levesestálba szedjük őket. Hozzátesszük a kenyérbelet az áztatóvízzel együtt, valamint jó két deci olívaolajat, sót és borsot. Ekkor a merülő mixerrel az összes hozzávalót alaposan elegyítjük és teljesen simára mixeljük a levest. Ha nagyon sűrűnek találjuk, nyugodtan hígítsuk vízzel, de mindig legyen teljesen elegyítve a zöldséges péppel. Addig kell hígítani, amíg nem túl sűrű leves állaga lesz. Tálalás előtt legalább két órát hűtsük. Levesbetétként a hozzávaló zöldségeket kínálhatjuk egészen apróra vágva, de jöhet a kenyérkocka pirítva, vagy flancoláshoz az apró rák.

 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés