free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bobdylenes éjszakázás

Borsa         Címkék: bobdylan, heti, múzeumokéjszakája, programok, szentivánéj 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Nézőpont kérdése hogy június 24-ét az év leghosszabb napjaként vagy legrövidebb éjszakájaként fogjuk fel, az azonban tény, hogy Szent Iván napja/éjjele kiváló apropó és ennélfogva bizony erősen meghatározza az elkövetkezendő hét programkínálatát. Mi azért ajánlunk olyasmiket is, amiknek semmi közük sincsen Szent Ivánhoz...

Gasztronómia, múzeumok

A Városháza Parkban megint felállították a gusztusos fabódékat, ugyanis a helyszín június 20. és 22. között az I. Gasztro Fesztiválnak ad otthont. Mottó: egyen egy nagyot, igyon egy rövidet!  A fesztivál a nemzetközi gasztronómia, a különböző égtájak konyháinak, és a bennük dolgozó, szakmájukat művészi szinten művelő séfek ünnepe. Megkóstolhatjuk a különböző kultúrák, köztük olasz, indiai, nepáli, kelet-európai, spanyol, francia, japán, magyar, osztrák, thai, izraeli, gasztronómiai remekműveit egy helyen, egy időben! A kiváló étkek mellett, egy-egy ország jellegzetes röviditalából is kortyolhatunk. A belépőjegy ára 1800 Ft, ami az adott napon többszöri ki és belépésre jogosít, valamint magába foglal 800 Ft értékű kupont, mely a rendezvény helyszínén fizetőeszközként szolgál.

www.gasztrofesztival.com, www.muzeumokejszakaja.hu

2003 óta Magyarországon is Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Idén ez június 21-ére esik. A nagyszabású programsorozaton Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínen várják a múzeumba járó, illetve máskor nem járó közönséget.  A tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók este hattól hajnali kettőig látogathatók ízlés és kedv szerint. Késő éjszakáig lesznek megtekinthetők a jelenlegi nagy kiállítások - mint például a Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása a Magyar Nemzeti Múzeumban, vagy a Test és lélek a Szépművészeti Múzeumban. A programkínálat tehát bőséges, a rendezvény honlapján lehet konkrétan szemezgetni belőle.

Szülinap, végnapok

Szombaton a Lánchíd születésnapi zsúrján, azaz a Hídünnepen tehetjük tiszteletünket. A Roosevelt és a Clark Ádám téren felállított  színpadokon egész nap váltják egymást a zenekarok, valamint a táncos és színházi produkciók. Szubjektív megítélésünk szerint a legígéretesebbnek a Budapest Másképp elnevezésű műsorblokk ígérkezik, melynek keretében olyan zenekarokat, társulatokat láthatunk - délután öttol este fél tizenegyig  a budai színpadon -, akik Budapestre egy kicsit más szemmel is tekintenek, kiemelt jelentőségű számukra fővárosunk, nemcsak mint alkotóhelyük, hanem névadójuk is: a Grand Hotel Budapest zenekar, a Budapest Bár produkció valamint a Budapest Klezmer Band.

www.day.hu, www.borsa.hu

Szintén 21-én indul és egészen a hivatalos Szent Iván éjig, azaz 24-ig tart a Gödörben a Víg Végnapjaink Fesztivál. Az eseményt 2005-ben rendezték meg először, amikor nagyon úgy tűnt, hogy bezárják  helyet, innen a rajta ragadt elnevezés és - mivel a rolót azóta sem húzták le - az immár negyedik éve ismétlődő hagyomány, amolyan "esernyőt viszünk, hogy ne essen az eső" jelleggel. Szombaton vegyes programkínálatra lehet számítani, másnap francia zenekarok - Idem, Duberman, Throw Panda Bat - lépnek fel a közös Sub Electric turné keretében, 23-án a Belgiumból érkezo Carl zenekart látják vendégül, Szent Iván éjjelén pedig perui és ecuadori indiánok érkeznek a Napünnep szertartásra, majd a PUF és a Brains játszik reggelig.

Szentivánéji álom és sokkoló valóság

A musicalműfaj hívei számára Szent Iván éjszakáján Vajdahunyad várának meglátogatása ajánlott. Este tíztől ugyanis a Szentivánéji álom című worldmusical ősbemutatójára készülődő  Budapesti Operettszínház stílszerű közreműködésével misztikus hangulatú kavalkád zajlik majd a Történelmi Épületcsoport udvarán. Premier előtt hallgathatunk bele a musicalbe, a színház ismert művészeinek - Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Vágó Bernadett, Földes Tamás, Peller Anna - előadásában.

http://hu.wikipedia.org, www.orsiphoto.com

Aki eddig nem tette volna, az június 25-ig még megnézheti az Erzsébet téri műtó partján Hajas Orsolya sokkoló fotókiállítását. A fotóművész  a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának koraszülött-osztályán örökítette meg a 10-14 héttel korábban született kisbabák és szüleik, orvosaik döbbenetes küzdelmét.

Bob Dylan, keserűlikőr

26-án kerül a magyar mozikba az I’m Not There - Bob Dylan életei című film. Az alkotás az amerikai zenészlegenda, Bob Dylan életének különféle szintjeit és aspektusait jeleníti meg, méghozzá többszörös szereposztásban. Dylan egyik énjét például Cate Blanchett halakítja - akit ezért jelöltek idén a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscarra -, egy másikat a januárban elhunyt Heath Ledger - akinek ez volt az utolsó előtti filmje -,  rajtuk kívül pedig feltűnik még a filmben többek között Richard Gere, Christian Bale és Julianne Moore is. Betekintést nyerhetünk Bob Dylan korai karrierjébe, a népdalénekesként töltött küzdelmes napokba, majd abba az időszakba, mikor a '60-as évek elején a népzene legismertebb egyéniségévé vált. Aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is, mikor hősünkből rocker lett. Később az alkotók felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is, hogy végül eljussunk a közelmúlthoz, amit a stúdióból való fokozatos elmaradozás és a "Végtelen Turné" elnevezésű koncertsorozatra való teljes koncentráció fémjelez.

www.port.hu, www.mkvm.hu

Június 27-én nyílik és szeptember 23-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az Unicum Illusztrációk című tárlat. Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok az elmúlt több mint három évben a legismertebb magyar keserűlikőr reklámjainak vizuális megjelenítésén dolgoztak. Munkájuk eredményéből tallóz a kiállítás: a rajzfilmekhez készült figuraterveken és a különböző plakátok vagy díszdobozok kezdeti variációin túl bepillantást nyerhetünk az illusztrációk készítésének kulisszatitkaiba is. 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés