free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bobdylenes éjszakázás

Borsa         Címkék: bobdylan, heti, múzeumokéjszakája, programok, szentivánéj 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Nézőpont kérdése hogy június 24-ét az év leghosszabb napjaként vagy legrövidebb éjszakájaként fogjuk fel, az azonban tény, hogy Szent Iván napja/éjjele kiváló apropó és ennélfogva bizony erősen meghatározza az elkövetkezendő hét programkínálatát. Mi azért ajánlunk olyasmiket is, amiknek semmi közük sincsen Szent Ivánhoz...

Gasztronómia, múzeumok

A Városháza Parkban megint felállították a gusztusos fabódékat, ugyanis a helyszín június 20. és 22. között az I. Gasztro Fesztiválnak ad otthont. Mottó: egyen egy nagyot, igyon egy rövidet!  A fesztivál a nemzetközi gasztronómia, a különböző égtájak konyháinak, és a bennük dolgozó, szakmájukat művészi szinten művelő séfek ünnepe. Megkóstolhatjuk a különböző kultúrák, köztük olasz, indiai, nepáli, kelet-európai, spanyol, francia, japán, magyar, osztrák, thai, izraeli, gasztronómiai remekműveit egy helyen, egy időben! A kiváló étkek mellett, egy-egy ország jellegzetes röviditalából is kortyolhatunk. A belépőjegy ára 1800 Ft, ami az adott napon többszöri ki és belépésre jogosít, valamint magába foglal 800 Ft értékű kupont, mely a rendezvény helyszínén fizetőeszközként szolgál.

www.gasztrofesztival.com, www.muzeumokejszakaja.hu

2003 óta Magyarországon is Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Idén ez június 21-ére esik. A nagyszabású programsorozaton Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínen várják a múzeumba járó, illetve máskor nem járó közönséget.  A tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók este hattól hajnali kettőig látogathatók ízlés és kedv szerint. Késő éjszakáig lesznek megtekinthetők a jelenlegi nagy kiállítások - mint például a Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása a Magyar Nemzeti Múzeumban, vagy a Test és lélek a Szépművészeti Múzeumban. A programkínálat tehát bőséges, a rendezvény honlapján lehet konkrétan szemezgetni belőle.

Szülinap, végnapok

Szombaton a Lánchíd születésnapi zsúrján, azaz a Hídünnepen tehetjük tiszteletünket. A Roosevelt és a Clark Ádám téren felállított  színpadokon egész nap váltják egymást a zenekarok, valamint a táncos és színházi produkciók. Szubjektív megítélésünk szerint a legígéretesebbnek a Budapest Másképp elnevezésű műsorblokk ígérkezik, melynek keretében olyan zenekarokat, társulatokat láthatunk - délután öttol este fél tizenegyig  a budai színpadon -, akik Budapestre egy kicsit más szemmel is tekintenek, kiemelt jelentőségű számukra fővárosunk, nemcsak mint alkotóhelyük, hanem névadójuk is: a Grand Hotel Budapest zenekar, a Budapest Bár produkció valamint a Budapest Klezmer Band.

www.day.hu, www.borsa.hu

Szintén 21-én indul és egészen a hivatalos Szent Iván éjig, azaz 24-ig tart a Gödörben a Víg Végnapjaink Fesztivál. Az eseményt 2005-ben rendezték meg először, amikor nagyon úgy tűnt, hogy bezárják  helyet, innen a rajta ragadt elnevezés és - mivel a rolót azóta sem húzták le - az immár negyedik éve ismétlődő hagyomány, amolyan "esernyőt viszünk, hogy ne essen az eső" jelleggel. Szombaton vegyes programkínálatra lehet számítani, másnap francia zenekarok - Idem, Duberman, Throw Panda Bat - lépnek fel a közös Sub Electric turné keretében, 23-án a Belgiumból érkezo Carl zenekart látják vendégül, Szent Iván éjjelén pedig perui és ecuadori indiánok érkeznek a Napünnep szertartásra, majd a PUF és a Brains játszik reggelig.

Szentivánéji álom és sokkoló valóság

A musicalműfaj hívei számára Szent Iván éjszakáján Vajdahunyad várának meglátogatása ajánlott. Este tíztől ugyanis a Szentivánéji álom című worldmusical ősbemutatójára készülődő  Budapesti Operettszínház stílszerű közreműködésével misztikus hangulatú kavalkád zajlik majd a Történelmi Épületcsoport udvarán. Premier előtt hallgathatunk bele a musicalbe, a színház ismert művészeinek - Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Dolhai Attila, Bereczki Zoltán, Vágó Bernadett, Földes Tamás, Peller Anna - előadásában.

http://hu.wikipedia.org, www.orsiphoto.com

Aki eddig nem tette volna, az június 25-ig még megnézheti az Erzsébet téri műtó partján Hajas Orsolya sokkoló fotókiállítását. A fotóművész  a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának koraszülött-osztályán örökítette meg a 10-14 héttel korábban született kisbabák és szüleik, orvosaik döbbenetes küzdelmét.

Bob Dylan, keserűlikőr

26-án kerül a magyar mozikba az I’m Not There - Bob Dylan életei című film. Az alkotás az amerikai zenészlegenda, Bob Dylan életének különféle szintjeit és aspektusait jeleníti meg, méghozzá többszörös szereposztásban. Dylan egyik énjét például Cate Blanchett halakítja - akit ezért jelöltek idén a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscarra -, egy másikat a januárban elhunyt Heath Ledger - akinek ez volt az utolsó előtti filmje -,  rajtuk kívül pedig feltűnik még a filmben többek között Richard Gere, Christian Bale és Julianne Moore is. Betekintést nyerhetünk Bob Dylan korai karrierjébe, a népdalénekesként töltött küzdelmes napokba, majd abba az időszakba, mikor a '60-as évek elején a népzene legismertebb egyéniségévé vált. Aztán sorra kerül az ellentmondásos arculatváltás is, mikor hősünkből rocker lett. Később az alkotók felidézik a hírhedt motorbalesetet, ahogy az azt követő visszavonulást is, hogy végül eljussunk a közelmúlthoz, amit a stúdióból való fokozatos elmaradozás és a "Végtelen Turné" elnevezésű koncertsorozatra való teljes koncentráció fémjelez.

www.port.hu, www.mkvm.hu

Június 27-én nyílik és szeptember 23-ig látható a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban az Unicum Illusztrációk című tárlat. Cserkuti Dávid és Gáspár Tamás illusztrátorok az elmúlt több mint három évben a legismertebb magyar keserűlikőr reklámjainak vizuális megjelenítésén dolgoztak. Munkájuk eredményéből tallóz a kiállítás: a rajzfilmekhez készült figuraterveken és a különböző plakátok vagy díszdobozok kezdeti variációin túl bepillantást nyerhetünk az illusztrációk készítésének kulisszatitkaiba is. 

 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés