free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bloggerek viadala

Borsa         Címkék: blog, goldenblog, internet, kultúra, verseny 1 hozzászólás

Tele van az internet naplóírókkal. Bárki, bármiről írhat, nem csoda, hogy sok a színvonaltalan blog, de a Goldenblog a legjobbakat keresi, és mi is szavazhatunk.

A hvg.hu a hónap elején immáron negyedik alkalommal is útjára indította a hazai nagy blogszemlét, a Goldenblogot. Ez az a verseny, ahol önkéntes bloggerek - legyenek profik vagy amatőrök - megmutatják, mit is jelent a netes szabad szövegelés. Merthogy a blogolás nagyjából annyit jelent, hogy az ember a világhálón egy nyilvános naplóba írogatja a gondolatait, meglátásait, megmondja a frankót, tippeket ad, időjárást jelent, politikát kommentál, propagál, úti beszámolót szerkeszt, filmet elemez, vagy szimplán közszemlére bocsátja az életét.Persze jogosan merül fel a kérdés, hogy a kóros kitárulkozási vágyban szenvedő illető anyukáján kívül kit érdekelhet még, hogy az adott személynek mi a véleménye a világról. Pár éve talán még mi is így gondoltuk, de nem használunk homlokráncolósan nagy szavakat, ha azt mondjuk, hogy a blog mára külön műfaji rangra emelkedett. Vannak, akik szakmaként űzik, vannak amatőrök, akik annyira jók, hogy egyszerűen nem is lehet abbahagyni az olvasásukat, és van a lelkes többség, akik próbálkoznak serényen.

Nézzünk egy kis hivatalos információt arról, hogy miről is beszélünk, mert nem kell szibériai száműzetésben élnünk ahhoz, hogy még mindig zavarba jöjjünk, ha meghalljuk a blog szót. Tehát a blog: "A weblog, web log, webnapló, vagy egyszerűen blog egy webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon (illetve magát ezt a weboldalt is szokás weblognak nevezni). A bejegyzések leggyakrabban - de nem szükségszerűen - fordított időrendi sorrendben vannak. Egy ilyen weblap jellemzően bármely internet felhasználó számára elérhető, olvasható, sőt bizonyos mértékben néha szerkeszthető is (például hozzászólások). A "weblog" a "web" és a "log" szóösszetételből származik. A "blog" kifejezést a server log-gal való összekeverhetőség miatt, ennek elkerülésére kezdték alkalmazni, és hamar elterjedtté vált." - az infót pedig köszönjük a Wikipédiának!Nemcsak a szó honosodott meg nagyon hamar itthon, hanem maga a tevékenységi kör is, manapság már az is blogoldalt vezet, akinek az égvilágon semmi mondanivalója. Persze mindenkinek mást jelent az önkifejezés, de ne higgyünk azoknak, akik szerint egy XXI. századi ember ne is létezzen saját blog nélkül. Egy blog akkor jó, ha nemcsak az írója élvezi a tartalmát, mert egyéb esetben fölösleges a közszemlére tétel. Sajnos rengeteg a hulladék a netes fronton is, de nem véletlenül vannak ilyen remek versenyek, amik kiszemezgetik nekünk a legjobbakat. Tehát aki tutira akar menni, az nézzen körül az előző évek nyertesei között, ha pedig nagyon belejön a blogszemlézésbe, akkor az idei versenyen már szavazhat is.

Idén tíz kategóriában folyik a viadal, szakaszosan és szolid átfedésekben is. Gasztro, kulturális, IT, szórakozás, tanácsadói, hír, komplex, fotó, helyi és mainstream blogok versenyeznek egymással a zsűri és nem másodsorban az olvasói kegyekért. A közönség szava ennyit még sosem ért, tehát érdemes szavazni, ha valami jóra bukkanunk. A nevezés, a szavazás és a díjazás is folyamatosan, egész nyáron pereg, a kategóriák libasorban követik egymást, az esemény honlapján az időpontok és a nevezők is leellenőrizhetőek.Szerintünk magával a blogjelenséggel semmi probléma nincsen, színesít és szórakoztat, itt is a túlzásbaesésektől óvnánk mindenkit. Mert egyetlen jól megírt netes naplóbejegyzés sem helyettesíti a való életet, vagy a vágyott közösségi létformát. De ha már úgyis a laptop előtt ülünk egész nap, néha jól jön egy kis lazítás, ehhez pedig választhatunk igényes kikapcsolódást is. Csúnya hasonlattal élve a blog a netes kultúra sorozatos ponyvája, nem kell túlértékelni, vagy misztifikálni, de lássuk meg azt, ami jó! A Goldenblog pedig kitűnő segítség a szemezgetéshez.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés