free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ha utálja a gyerek a zöldséget

izi@borsa.hu         Címkék: étel, gyerek, gyümölcs, szakértő, zöldség 0 hozzászólás

Új szakértővel bővült a borsa szakértő csapata. Tyúkcomb nevet viselő Borsamunkatársunktól lehet kérdezni bármilyen konyhai művelettel kapcsolatban.

izi

Ajánló

Kérdezz a konyhás nénitől!

A borsa íz-i rovatának tyúkanyója vérbeli háziasszony, aki családanyaként magas fokon űzi a gyereknevelés, férjszeretés, munkabírás szentháromságában a konyhai műveletek sokaságát. Nem profi szakács, főzni tudó, hétköznapi családanya, aki tud. Ezért ír a borsára, és ezért lehet mostantól kérdezni tőle. Olyat is, amit édesanyádtól sem mernél. 

Írj neki:izi@borsa.hu 

Kedves Tyúkcomb!

Írjátok, hogy családod van, ezért gondoltam megkérdezem, nincs-e valami ötleted a problémámra. Az a helyzet ugyanis, hogy a hatéves fiam nem hajlandó sem gyümölcsöt, sem pedig zöldséget enni. Egész egyszerűen kenyéren, tésztán, húson él, de ha ráteszek egy karika paprikát a szendvicsére, azonnal leveszi és még a helyét is körberágja. A levesből kipiszkált répák és egyebek miatt most már mindig áll a balhé az asztalnál. Van valami ötleted, mert félek, hogy a végén valami baja lesz.

Üdvözlettel: Kati


Kedves Kati!

Nem lesz. Mármint baja. A gyerekeknek hál' Istennek sokkal kevesebb bajuk lesz, mint amennyit feltételezünk róluk. Ettől függetlenül persze kívánatos lenne, ha visszatalálna a gyümölcs és zöldség evéshez. Azért mondom, hogy vissza, mert baba korában valószínűleg megette a zöldségpüréket, a reszelt almát és az egyebeket, nyilván nem rántott hússal kezdett az anyatej után. Hogy mi az oka annak, hogy most nem eszik növényeket nem tudhatom, lehet valami rossz élmény - mondjuk egy keserű alma darab; vagy az állagukkal van problémája -, aki nem szereti a főtt répát mindig erre hivatkozik; esetleg valami enyhébb gyomorprobléma. Ez utóbbit azért mertem leírni, mert a kisebbik fiam évekig nem evett szinte semmilyen zöldségfélét, amíg ki nem derült, hogy volt egy nem súlyos, orvosolható emésztési nehézsége és amióta kikezelték két pofára eszi a növényeket.

Mindemellett biztos vagyok abban, hogy, ha jól belegondolsz, nem utasít el minden zöldséget és gyümölcsöt a gyerkőcöd, csak a te elvárásaidhoz képest tűnik kevésnek, amiből válogat. Szinte biztos, hogy megeszi a banánt és valószínűleg a paradicsomot is. Addig is míg néhány trükkel rá nem veszed más zöldségféle fogyasztására, add neki azt minden nap, amit elfogad. Ne félj, hogy megunja és majd már azt sem eszi, mert a szervezete diktál és kívánni fogja azt, amire szüksége van.

Próbáld meg, hogy ne legyen balhé az asztalnál. Az evésben sincs rosszabb, mint a kényszer és nincs jobb, mint a kíváncsiság diktálta felfedezés. Hagyd békén, ne szedj a levesébe zöldséget, de te dicsérd a sajátodat, hogy milyen finom. Trükközz egy kicsit és ha eddig karikára vágtad a répát, most szeld kockára. Lehet, hogy így jobban fog tetszeni a fiadnak. Hívd ki főzni a konyhába, kérd meg, hogy hámozzon almát, kaparjon répát, közben te is, ő is ( ha akar) kapjatok be egy egy nyers szeletet. Ráadásul sokkal finomabb az a borsó- vagy zöldbabfőzelék, amit közösen készítettek. Ha együtt főztétek biztos megkóstolja majd.

A gyümölcsöknél próbálkozhatsz a turmixszal. Van még eper, lassan érik a barack, készíts tejes gyümölcsitalt neki, vagy egyszerűen csak turmixold le a gyümölcsöt kevés vízzel. Ha ízlik neki, nem kell rögtön felhívni a figyelmét rá, hogy: na most megittad, pedig barack volt! elég, ha a legközelebbi közös barackpucolásnál megemlíted neki, hogy az a finom ital is ebből készült a múltkor.

És végül, ami tapasztalatok alapján be szokott válni, az a vásárlás. Vidd el a piacra, hadd lássa a rengeteg zöldséget, gyümölcsöt hátha megtetszik neki valami. Gondold csak el milyen szép egy nagy halom padlizsán, vagy cseresznye. Ha közösen válogattok, töprengtek azon, hogy mi legyen az ebéd, biztos nagyobb kedvet kap a zöldségekhez a fiad. Arról nem is beszélve, hogy a kedves idős kofák szeretik kínálgatni a gyerekeket egy-egy szem málnával, eperrel, friss zöldborsóval. Szerintem a fiad sem fogja visszautasítani őket. És akkor már jó úton vagytok.

Remélem tudtam segíteni!

TyúkcombLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés