free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Nőiesítésből elégtelen!

Borsa         Címkék: fegyver, , pink, rózsaszín, technika 0 hozzászólás

A technikai készülékek gyártói szerencsére már a női vásárlókra is gondolnak, ám sajnos azt hiszik, hogy az a csajos, ami rózsaszín. Jó, néha a leopárdmintát is bevetik.

A speciálisan nőknek szánt technikai eszközöket olyan vélt vagy valós "gyenge pontjaink" mentén tervezik, mint hogy szeretjük a rózsaszínt, mindig jól akarunk kinézni, vagy hogy félünk a sötét utcán. De vajon hogyan sikerült néhány rövid év leforgása alatt eljutni a pink színű mobiltelefonoktól a Hello Kittys géppisztolyig? Ennek járt utána a Guardian újságírója.

Az elmúlt néhány évben a technikai eszközöket gyártó cégek egyre inkább becéloztak minket, nőket. Egyre több, direkt a mi kényelmünket és biztonságunkat szolgáló termék kerül a piacra, kifejezetten nőcis dizájnnal. Ami gyakran abban merül ki, hogy a tárgy rózsaszín. Mert nekünk, nőknek állítólag az kell. "Az első ilyen jellegű produktum a Motorola pink színű Razr(kép1) mobiltelefonja volt, 2005 októberében" - mondta Susi Weaser, a Shiny Shiny szerkesztője.

www.exeltek.com.au

Mostanra a csajos formákkal, mintázatokkal és színekkel készülő kütyük már mainstreamnek számítanak. Mi, nők pedig vagy szeretjük, vagy utáljuk ezeket a cuccokat. "Nem tudsz besétálni egy rózsaszín mobiltelefonnal vagy laptoppal egy tárgyalásra úgy, hogy azután még komolyan is vegyenek. Mindig lesznek olyan nők, akik előnyben részesítik a rózsaszín holmikat, mégsem lehet azonban általánosan elmondani, hogy minden nőnemű kedvelné ezt a színt. Azt gondolom, hogy elképzelhető az is, hogy ezekkel a rózsaszín szerkentyűkkel igazából a tizenévesek vannak célba véve." - jegyezte meg Weaser.

Nos, joggal feltételezhető, hogy a fiatal nők jelentik a csajos kütyük legfogékonyabb célcsoportját. Ők azok, akiknek leginkább igényük van például az elképesztő neonszínekben készülő mp3 lejátszókra(kép2) vagy akár a leopárdmintás elektromos sokkolóra(kép3). Utóbbit egyébiránt márciusban dobták piacra az Egyesült Államokban, 379 dolláros áron és azóta már 13000 darabot adtak el belőle, nem csupán leopárdmintás, de vörös és - nem meglepő módon - pink színekben is.

http://cdn.overstock.com, www.memoryc.com, http://gizmodo.com

Ez a szerkentyű a gyártó szerint olyasmit testesít meg, amire tipikusan szüksége van egy nőnek. "A személyes védelem egyszerre funkcionális és divatos." - véli Rick Smith, a terméket gyártó Taser International ügyvezeto igazgatója. "Ez az új produktum már annak az eredménye, hogy meghallgatjuk a vevőinket, mire lenne szükségük".

Ezekkel a szerkentyűkkel valójában a divat és a biztonság közötti választóvonalat igyekeznek elkenni. Az Amazonon vásárolhatsz rúzsnak álcázott gázspray-t(kép5), négyféle színben - ezüst, fekete, piros, kék - , de lehet találni személyhívónak, tollnak(kép6) vagy épp kulcstartónak(kép7) álcázott változatokat is... Ha jobban belegondolunk, van ezekben a cuccokban valami furcsa. Mert vajon mennyiben határozza meg, hogy minek álcázzák a gázspray-det, azt, hogy tudod-e éles helyzetben használni? Ezeket a holmikat valóban azért hordod magadnál, hogy nagyobb biztonságban légy, vagy azért mert divatosak és tetszik a kinézetük?

www.amazon.com

Egyre jellemzőbb egyébként, hogy a különféle technikai eszközöket bizonyos beépített biztonsági funkciókkal is ellátják. Novemberben a Samsung piacra dobta a luxuskategóriás Armani mobiltelefont(kép8), mint a "világ leginkább biztonság-tudatos mobiltelefonját". Úgy tervezték meg, hogy ha úgy érzed, veszélyben vagy, csak meg kell nyomnod rajta négyszer a hívás gombot és a készülék szöveges üzenetet küld az előre beprogramozott öt számra. Persze az sem elhanyagolható körülmény, hogy esetleg épp azzal provokálsz ki egy támadást, ha látják, hogy ilyen mobiltelefon van nálad.

A technológiai iparban egyre erősebb az a trend, hogy mindenfélét  nőiesíteni kell. "Kissé dühítő, hogy azok a dolgok, amiket nőknek terveznek, mindig rózsaszínek. A nők igenis többet várnak el a látványos színezésnél" - jelentette ki Martha Lane Fox,  üzletasszony. "Bármi, ami rávezeti az embereket arra, hogy többféle technológiát használjanak, jó, ugyanakkor én nem vagyok azoknak a csicsás szerkentyűknek különösebben nagy rajongója, melyek úgymond a személyes védelmet szolgálják."

http://dailymobile.files.wordpress.com

Persze ezek  a holmik néha valóban nevetségesnek tűnhetnek, ugyanakkor van azért a dolognak egy komoly oldala is. Nevezetesen, hogy nőként azért nem mindig érezzük biztonságban magunkat a sötét utcán. Szakértők szerint azonban nem biztos, hogy a legjobb megoldás valamilyen "csajos" önvédelmi eszközt hordani magunknál és ebben bízni, hiszen benne van a pakliban hogy a támadónk esetleg valódi fegyverrel válaszol. Ugyanakkor az olyan megoldások, mint például a mobiltelefon biztonsági gombja, kifejezetten hasznosak lehetnek. Ugyanúgy, ahogy a személyi hangriasztó készülékek is, hiszen ezekkel egyrészt segítséget tudunk kérni, másrészt a támadót is jó eséllyel összezavarhatja vagy elriaszthatja. Akkor is, ha pink színű és akkor is, ha nem.

1. Nőiesítésből elégtelen!
2. Fegyverek felnőtt BarbieknakIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés