free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Bob Dylan 6 élete

Borsa         Címkék: bobdylan, életrajzi, film, premier, zene 0 hozzászólás

Még mindig nagyon népszerűek a poplegendák életéről szóló mozik, bár a szóban forgó Bob Dylanes változat több szempontból is kakukktojás, messze viszi a prímet.

Az életrajzi moziknál nekünk mindig az jut először eszünkbe, hogy vajon mit szólna a szerencsétlen megboldogult, ha látná, hogy magánéletének milyen aprócska részletei kerülnek fel a vászonra, vagy hogy egyáltalán milyen képet fest róla egy nem éppen kompetens, ellenben igencsak profitorientált filmipari brigád. Bob Dylan életét megörökítő vizuális próbálkozás eleve ott bukik ebből a szempontból, hogy a zenei ikon még él, és simán mutathatott volna fityiszt Todd Haynes rendezőnek, ha hiteltelennek érezte volna a mozit. De nem így történt, sőt elismerő bólogatással konstatálta a 135 percnyi önmagát. 

http://showmeyourworld.files.wordpress.com 

És nem is csak azért különleges ez a mozi, mert egy még élő legenda portréját festi meg, hanem a mód - ahogyan mindezt véghezviszi - is igazán ínyencre sikerült. Az I'm Not There címre keresztelt filmben ugyanis 6 színész bújik Dylan bőrébe. Aki kicsit is otthon van a poptörténelemben, vagy még inkább Bob Dylan történelmében, az tudja, hogy az elsőszámú intellektuel zenezseni számtalan alkotói fázist élt meg, a népzenésztől az író-költőn át egészen a sztárprófétáig, és vissza a lázadó rock-ikonig. Ezek a fázisok pedig pont annyira karakteresen elkülöníthetőek, hogy tulajdonképpen teljesen kézenfekvő, hogy más-más színész hozza őket, mindegyik egy teljesen egyedi és abszolút hiteles Bob Dylanként.

Érdekes, hogy a rendező egy hasonló, szinte-életrajzi mítoszgeneráló mozit egyszer már forgatott David Bowie-ról is; az 1998-as Bálványrock - Velvet Goldmine is egészen meglepő nézőpontba helyezkedett, mert a filmben abszolút felismerhetőek a valóság ihlette alapok, de mégiscsak egy furcsa fikciómozit látunk peregni. Az I'm Not Therenél is csak érezzük, hogy a sztori legyezgeti a valóságot, de alapjaiban mégiscsak a legendamivolt és a gyönyörű, filozofikus megvalósítási mód a lényeg. Ezektől érezzük annyira megdöbbentően különlegesnek, szürreálisan szépnek és valódinak.

www.allmoviephoto.com

Az sem mellékes persze, kik vállalkoztak arra, hogy a zenészóriás bőrébe bújjanak. A leglenyűgözőbb és egyben legfurább opció Cate Blanchettre esett, aki nő létére hozta a drogoktól és az élettől megcsömörlött, velejéig cinikus Dylant, míg Richard Gere a Billy The Kid figurát, ami Sam Peckinpah klasszikusa, a Pat Garrett és Billy, a kölyök című vadnyugati sztori előtt tiszteleg. De találkozhatunk még a nemrég elhunyt Heath Ledgerrel is Bob Dylanként, ahogyan a mostanában egyre népszerűbb Christian Bale is gitárt ragad.

www.allmoviephoto.com

Az alap, az ötlet, a megvalósítás és a színészi gárda is elsőrangú, ne számítsunk azonban a hagyományos értelemben vett lineáris sztorira, sem szorosan egymásba kapcsolódó történetszálakra, sem egységes habitusra a megjelenítés során. Az I'm Not There egy szubjektív biográfia, kísérleti-filozófiai képfolyam sok-sok zenével és mélyenszántó gondolatokkal, amik inkább csak intuíciós szinten jelennek meg, rájuk kell érezni, bele kell élni magunkat. Szóval, ha eddig azt sem tudtuk, hogy ki a csoda az a Bob Dylan, akkor is élvezni fogjuk ezt a mozit, de azért csendben megjegyeznénk, hogy ezt a csúnya hiányosságot gyorsan illik pótolni, mert maga Bob Dylan szinonima a legendára.
 

I'm Not There - Bob Dylan életei / I'm Not There
Színes feliratos amerikai-német életrajzi filmdráma, 2007
Rendező: Todd Haynes
Forgatókönyvíró: Todd Haynes, Oren Moverman
Operatőr: Edward Lachman
Jelmeztervező: John A. Dunn
Producer: John Goldwyn, James D. Stern, Christine Vachon, John Rosen, Jeff Rosen
Vágó: Jay Rabinowitz
Szereplők: Cate Blanchett, Ben Whishaw, Christian Bale, Richard Gere, Marcus Carl Franklin, Heath Ledger, Kris Kristofferson, Benz Antoine, Mark Camacho, Julianne Moore, Charlotte Gainsbourg, Michelle Williams
Játékidő: 135 perc
Bemutató dátuma: 2008. június 26.
Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés