free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gyümölcsös rizsfelfújt

Borsa         Címkék: desszert, édesség, gyümölcsös, recept, rizsfelfújt 0 hozzászólás

Amikor már annyi a gyümölcs az üzletekben és a hűtőnkben, hogy azt sem tudjuk, hogy mit kezdjünk vele, jöhet a megszokott ételek gyümölccsel való társítása.

Eljött az évnek az az időszaka, hogy a legelvetemültebb húsevőket leszámítva az ember csak gyümölcsön élne. Na jó, ez így nem igaz, de biztos mindenki ismeri azt a júniustól augusztusig tartó érzést, hogy amikor elmegy egy zöldséges pult mellett és elemi kényszert érez a gyümölcs vásárlásra. "Csak egy kis meggyet még, de szép az a ribizli, abból is vegyünk egy nagy dobozzal" és aztán csak áll otthon a hűtő előtt a kicsit fonnyadó maradékokat nézve – ezekkel mi legyen? Kell ugyanis a hely az újabb szállítmánynak. Na, ilyenkor jön el az ideje a gyümölcsös keverős sütik, mindenféle édes levesek, parfék készítésének.


Nézd meg képekben a rizsfelfújt elkészítését

Borsamunkatársnak egy nagyobb tétel cseresznye kornyadozott a hűtőjében, a hétvégén szedték, kemény munkával, viszont már az egész családnak bélgörcsei voltak a cseresznyézéstől, így ki kellett találni valamit a maradékkal. Nyilván nem a szemét a megoldás, bár egy kicsit macerás volt átválogatni három kiló gyümölcsöt, de végül megérte. Hideg levest nem kért senki, a süteménynél valami kiadósabbat szerettek volna, a cseresznyemártást pedig Borsacsalád még mindig nem hajlandó megkóstolni. A befőzésről már lekésett, négy nappal a szüret után nem lehet eltenni a gyümölcsöt, hacsak pálinkának nem, de hát se kuktája, se szakértelme a szeszfőzéshez.

Ekkor sündörgött elő Borsagyerek és tette fel a mindent eldöntő kérdést, miszerint is nem ehetnének-e cseresznyés valami helyett egyszerűen rizsfelfújtat? Majd adok én nektek rizskochot, horkant fel Borsamunkatárs, de aztán ördögi tervet eszelt ki. Így kaptak cseresznyés rizsfelfújtat a családtagjai, ami akkora sikert aratott, hogy azóta más gyümölcsökkel is készül rendszeresen.

Így készül

Fél kilónyi jó cseresznyét megmosunk és kimagozunk. Ahol rest a háziasszony, de szorgalmasak a családtagok, ott nincs magozás, viszont van köpködés. Negyedkiló rizst annyi vízzel amennyi épp ellepi és egy pici sóval felforralunk, majd hozzáöntünk annyi zsíros tejet, ami kétujjnyira fedi a rizst. Teszünk hozzá egy darabka citromhéjat és lassú tűzön elkészítjük a tejberizst. Vigyázat fut! Ha elkészült, megvárjuk, amíg teljesen kihűl, meleg rizsből nem lesz felfújt. Öt tojás sárgáját fehéredésig keverünk 15 deka cukorral, majd hozzádolgozunk 10 deka vajat is és az egészet teljesen homogénre keverjük. Aki szereti, reszelje bele egy fél alaposan megmosott citrom héját is.



A tojások fehérjét kemény habbá verjük és először a vajas krémet forgatjuk a rizsbe, majd óvatosan fellazítjuk a fehérje habjával és a végén óvatosan hozzá keverjük a cseresznyét is. Egy közepes sütőtálat, vagy tepsit kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával és belesimítjuk a cseresznyés rizst, kicsit megütögetjük az alját, hogy ne maradjon benne hézag és a 180 fokos sütőbe tesszük. Akkor van kész, ha a teteje piros és ropogós, a textúrája pedig rugalmas.

Langyosan a legfinomabb, de hidegen is rá lehet járni. Jót tesz neki egy kis vaníliás porcukor a tetején.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés