free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Házasság a vége

Borsa         Címkék: esküvő, házasság, kultúrák, szokások, tradíció 0 hozzászólás

A házasságkötésnek a világ minden kultúrájában megadják a módját, csak más-más formában. A mi szemünkkel különös esküvői tradíciók, a Föld legkülönbözőbb tájairól.

Van, ahol egy bálnafog az ár, van, ahol negyven birka, van, akiket megetetnek kurkumás rizzsel, és olyanok is, akiknek tejes teát kell felszolgálniuk, van akiknek kókuszdiót, míg másoknak egy Koránt tartanak a fejük fölé, van ahol a tojástörésben, másutt a sálak halmozásában hisznek és olyan is előfordul, amikor a nő érkezik fehér lovon… A vége azonban mindenütt a házasság. Számunkra talán különösnek tűnő esküvői hagyományok következnek, a világ különböző kultúráiból.

Skandinávia

A skandináv országokban hagyomány, hogy a menyasszony egy párnahuzattal vonul ki a háza elé és abba gyűjti össze az esküvői ajándékokat, miközben egy idősebb, házas férfi egy esernyőt vagy napernyőt tart a feje fölé. A menyasszony az esküvőn arany- vagy ezüstkoronát visel, majd a szertartás után bekötik a szemét, megforgatják, a hajadon lányok pedig körbetáncolják és akinek a fejére ráteszi a koronát, az megy férjhez legközelebb. Norvégiában a fiatal pár háza elé a barátaik két fenyőfát ültetnek a termékenység szimbólumaként.


Hagyományőrző ékszerek

Svédországban a menyasszony anyja egy arany, míg az apja egy ezüst érmét helyez a lány bal illetve jobb cipőjébe az esküvő előtt, azért, hogy soha ne legyen szegény. Ebben az országban a menyasszony ujjára három gyűrű kerül: az  első az eljegyzési, a második a házassági, a harmadik pedig az úgynevezett anyasági gyűrű, ezzel fejezik ki, hogy a házasság nem csupán a szerelemről, hanem a családalapításról is szól.

Afrika

Afrikában a különféle törzseknek mind-mind megvannak a maga esküvői hagyományai, melyek ősi tradíciók valamint a különféle vallási behatások - muszlim, keresztény, hindu vagy épp zsidó - nyomán alakultak ki. A kislányokat gyakran már egészen kicsi koruktól arra nevelik, hogy jó feleség váljon belőlük, de megtanítják őket olyan titkos jelzésekre, nyelvezetre is, amivel majd kommunikálni tudnak a többi  asszonnyal, anélkül, hogy a férjük értené. Az esküvői szertartások igen bonyolultak, több napig tartanak és ilyenkor sok esetben egyszerre több pár is házasságot köt.


Zaffa

Egyiptomban az esküvőt a Zaffa felvonulás előzi meg, melyen tradicionális egyiptomi zenére hastáncosok illetve lángoló kardokkal táncolók vezetik fel a házasulandó párt. Az egyiptomiak úgy tartják, hogy a gyűrűsujjnál kezdődik a "szerelem vénája", mely egyenesen a szívbe vezet.

Szomáliában egy férfinak akár négy feleség is engedélyezett, már amennyiben képes őket eltartani. Az sem szokatlan, hogy a lányokat már születésük előtt eljegyzik. Számos törzsnél a házasságkötés optimális ideje a 13-15 éves kor.
Szudánban és a Nílus menti területeken a vőlegénynek legalább 30-40 juhot vagy marhát kell fizetnie a menyasszony családjának, így kárpótolva őket a lányuk, mint munkaerő elvesztéséért. Ebben az országban a vőlegényszertartás bevett szokás, melynek a során a menyasszony anyja egy virágfüzért nyújt át a vőlegénynek, ezzel jelezve, hogy befogadja a családba, valamint egy keris nevű aszimmetrikus tőrt, ezzel bátorítva őt arra, hogy dolgozzon a családjáért. A szertartáson a vőlegény és a menyasszony egy napernyő alatt, egymás mellett ül, jövőbeli otthonuk bejárata előtt, úgy, hogy mindkettejük fejét fátyol fedi be. A pár az eskütétel után megcsókolja szüleik térdét, ezzel biztosítva őket tiszteletükről, valamint arról, hogy  a továbbiakban is támaszkodhatnak rájuk.


A bátorításra buzdító fegyver és a lábmosó

Egy nő és egy férfi egy speciális dalt, úgynevezett kidungot énekel a szülők nevében, azt tanácsolva a párnak, hogy támogassák egymást és éljenek harmóniában. Ezt követően sor kerül a nincak endog, azaz a tojástörő ceremóniára, melynek során a vőlegény a házon belül, míg a menyasszony vele szemben, az ajtó előtt áll. Hét seprűnyelet égetnek és dobnak el, melyek a házaséletet veszélyeztető rossz szokásokat szimbolizálják. Ezután összetörnek egy tojást, ettől a pillanattól válik a férfi a ház urává. A menyasszony ekkor megmossa a vőlegény lábát egy kendi nevű agyagkorsóból kiöntött vízzel, majd a korsót eltörik. A feleséget a szülei megetetik egy tál kurkumás rizzsel, szimbolizálva, hogy élete során utoljára etetik meg, ezután a férjéhez tartozik.

Dél-Afrikában az esküvői ceremóniák meghatározó része az afrikai élet 12 fontos szimbólumának - bor, búza, bors, só, keserű füvek, víz, kanál és fazék, seprű, méz, dárda, pajzs, valamint a Biblia vagy a Korán - megjelenítése. Ezek közül mindegyik az erő és a szeretet egy-egy darabkáját jelképezi, melyek egyesítenek két embert és általuk két családot.

Kína

Kínában a tradicionális esküvői szín a piros, mely szertetetet, örömet és jólétet jelképez. Legtöbbször ilyen színű a menyasszony és a vőlegény ruhája, az esküvői meghívók és a nászajándékok csomagolása, valamint pirosra dekorálják az ifjú pár új otthonát is. Az esküvőt megelőzően a menyasszony a legközelibb barátaival elvonul és jelképesen elgyászolják a család és a barátok elvesztését. A vőlegény famíliájának tagjai ajándékokat visznek a menyasszony családjának házába. Az egyik dobozban rendszerint "uang susu"-t, azaz dugipénzt helyeznek el. Három nappal az esküvő előtt a menyasszony családjának nőtagjai viszonozzák az ajándékozást. A házasságkötés időpontját asztrológiai számítások alapján, nagy gondossággal választják ki. A házasságkötésre legtöbb esetben óra harminc perckor kerül sor, annak érdekében, hogy ahogyan az óra mutatója, úgy a pár élete is felfelé induljon el.

Tradicionális tortácska

A szertartáson általában csak a házasulandók közvetlen családtagjai vesznek részt. Az eskütétel után a menyasszony teát szolgál fel a vőlegény szüleinek. A fogadás hagyományosan a ceremóniamester beszédével kezdődik, majd a tortaszelő ceremóniával folytatódik. A tradicionális esküvői torta óriási, több emeletes. Ezek az emeletek szimbolizálják a létrát, amin a pár felkapaszkodik a boldogságba, emiatt a tortát is alulról felfelé haladva vágják fel. Az ünnepi vacsora 9-10 fogást tartalmaz, a menyasszony közben legalább háromszor átöltözik.

Japán

A japán menyasszonyt tetőtől talpig fehérre festik, ezzel kinyilvánítva hajadon státuszát az égiek felé. Fehér kimonót és bonyolult fejdíszt adnak rá, melyre számos díszítés kerül, ami jó szerencsét hoz a házasulandó párra. A kimonóra egy fehér csuklyát is erősítenek, ami megvédi a lányt a "féltékenység szarvaitól", a leendő férj édesanyja részéről. A vőlegény fekete kimonót visel az esküvőn.


Csuklyás menyasszony

Miközben a pár esküszik, a két család szemben áll egymással. Három, máshol kilenc csésze szakét fogyasztanak el rituálisan, ezután tekintik a párt házasnak. A fogadásra a menyasszony piros kimonóba öltözik, később pedig nyugati stílusú talárt ölt.

1. Házasság a vége
2. India, Tibet, Pakisztán és a Csendes-óceánLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés