free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kult-túra I.

Borsa         Címkék: afrika, ausztrália, kultúra, tippek, utazás 0 hozzászólás

A nyaralási szezon közepén járunk, de vannak, akik csak most eszmélnek, hogy utazni kéne. Adunk pár túra tippet, leginkább a kulturális vonatkozásokra kihegyezve.

Van úgy, hogy az ember a nyaralása alkalmával semmi másra nem vágyik, csak hogy egy jégpárás koktéllal a kezében kifeküdjön a "beach"-re, és szolid megmártózásokkal megszakítva ugyan, de egész nap csak vízszintesben relaxáljon. De nem vagyunk egyformák, mert vannak, akik kifejezetten az aktív pihenést részesítik előnyben, vagy szörfre pattannak, vagy nekiugranak a Mont Everest csúcsainak, esetleg képesek kenuval leírni egy fél Föld-kört. A másik véglet, amikor valaki az agyát nem bírja kikapcsolni, és intellektuális feszültség nélkül neki nem is nyaralás a nyaralás. Ez utóbbi vakációs attitűdhöz szeretnénk tippeket adni, vagyis hova utazzunk, ha kultúrára vágyunk?

Sorozatunk első részében a nagyvilág egzotikus tájaira - első etapban Ausztrália és Afrika - térünk ki erősen jelzés értékűen, hiszen egy-egy ilyen út nemcsak kisebb vagyonokba kerül, de idő szempontjából sem nagyon érdemes rövidre tervezni, továbbá egzotikus tájakra nem feltétlenül "múzeumot" látogatni megy az ember. De nem is erről lesz itt szó, nézzük kontinensenként, hogy mi merre!


Ausztrália

Na, mi jut eszünkbe elsőre Ausztráliáról? A kenguruk, a koalák meg Krokodil Dundee. Esetleg még a part körül ólálkodó fehércápa populáció, meg a rengeteg-rengeteg mérgező állat, ami Ausztrália elszigetelt evolúciójának köszönhetően alakult ilyen különlegessé. A kis szőrös erszényeseken kívül a többi opció annyira nem is hízelgő, ráadásul hevenyészett számítással is egy ausztrál kiruccanás kies kis fővárosunkból egy középiskolai tanár több mint egy éves bére. Azonban, ha már ott vagyunk és nem csak krokodilfarmokat, meg lepukkant aranybányákat akarunk látni, akkor érdemes picit beleásni magunkat az ausztrál kultúrtörténetbe.

Bár ahogyan Amerikában az indiánok helyzete, Ausztráliában a bennszülöttkérdés kavar hatalmas vitákat. Az őslakosok hiába mondhatják közel 40 000 éve otthonuknak a legkisebb kontinenst, állampolgári és szavazati jogot csupán 1967-ben kaptak. Sokan közülük - főként északon - turistalátványosságként élik az életük; énekelnek, táncolnak, ünnepi koreográfiákat adnak le esti program gyanánt, jópáran pedig ajándéktárgyak készítéséből szerzik a napi betevőt. Az ausztrál bennszülött művészet ugyanis nagyon kelendő, érdemes felkeresni a Canberrai Nemzeti Múzeumot, ahol az ősi technikákat is megszemlélhetjük, és közelebb kerülhetünk az ausztrál misztikához is. 2000-ben hunyt el az egyik legnevesebb ausztrál művészeti fanatikus, Mr. Mercz, aki hihetetlen lelkesedéssel gyűjtötte a műtárgyakat. Halála után a gyűjtemény nagy része visszakerült a hazájába, így a páratlan Mercz Collectiont is itt, Ausztráliában tekinthetjük meg.

www.nma.gov.auCanberrai Nemzeti Múzeum

Érdekes lehet még a történeti emlékekre vágyóknak a szintén Canberrában található War Memorial - Hadtörténeti Múzeum. Hiszen angol gyarmatként és később, már független Ausztrál Államszövetségként is jó pár háborúban részt vállalt. Például a búr háborúban, az első világháborúban több lényeges fronton is megjelentek az ausztrál erők, a második világháborúban már Japánnal szemben védték területeiket, de békefenntartóként ott voltak Koreában és Vietnámban is. Mindenesetre rendkívül érdekes beleásni magunkat a hatalmi viszonyokba is.

www.planetware.comUluru Nemzeti Park - Ayer's Rock

De egy csöppet maradjunk még a bennszülött kultúránál, ha igazi autentikus élményre vágyunk, akkor az Uluru Nemzeti Park a mi helyünk, itt található ugyanis az Ayer's Rock, amelynek törzsi nevéről kapta hangzatos elnevezését maga a nemzeti park is, és amelyet 600 millió évesre becsülnek. A 348 m magas szikla barlangjaiban bennszülöttek falfestményei találhatók, az Ayer's Rock az őslakók szent helye már évezredek óta.

És akkor említsük még meg Sydney-t is, az abszolút kulturális központot a kontinensen, fő látványossága a szimbólumi rangra emelt Operaház, melynek dán építészét - Jørn Utzon - a kikötőben látott vitorlák, valamint a mexikói maja és azték templomok ihlették.

Afrika

Afrikáról is hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy sivatagon és szavannákon kívül semmi nincs ott, pedig elég lenne csak arra gondolni, hogy az északi területek muzulmán kultúrája vagy Fekete-Afrika tradicionális művészete milyen kulturális finomságokat rejt. Nézzük először a Dél-afrikai Köztársaság látnivalóit, azon belül is Fokvárost, ami a fejlett és a harmadik világ bizarr keveréke. Itt találhatjuk a Jóreménység kastélyt, az ország legrégebbi, európaiak által épített épületét, a Dél-Afrika Múzeumot, ami főként a természettudományok híveinek szerezhet kellemes perceket egyedülálló dinó-leleteivel és a busman kultúrát bemutató kiállításával. Szintén itt találjuk a világ leggyönyörűbb botanikus kertjét, a Kirtenbosch-t.

Jóreménység kastély

Ha Mauritiusra tévedünk és vagyunk olyan perverzek, hogy nem a csodálatos tengerparton lopjuk a napot, akkor a főváros felé érdemes venni az irányt, Port-Louis a sziget északnyugati részén fekszik és találhatunk benne Természettörténeti Múzeumot, ami különösen a madárfajokra specializálódott, Postamúzeumot, ami körülbelül a bélyeggyűjtők álma, nem kicsit ínyenc. A legérdekesebb viszont az iszlám építészet remeke, az 1850-ben épült Jummah mecset, valamint az Adelaide erőd (Fort-Adelaide). A város északkeleti részén találjuk a legnevezetesebb látnivalót, Pére Laval sírját, ahová évről-évre zarándokok ezrei járnak erőt meríteni.

Jummah mecset

Ugorjunk egy kicsit, Tunézia sokunknak ismerős, mert közel van és megfizethető. Ráadásul látnivalók terén sem kell szégyenkeznie, a rengeteg gyönyörű mecsettől kezdve a kőkori településekig, El-Jem Krisztus előtt 230-ban épült Colosseumától, az ókori Karthágó romjaitól egészen a Csillagok Háborúja forgatási helyszínéig - Matmata - rengeteg érdekes látnivalóba botolhatunk. És akkor már el is jutottunk Egyiptomba, ami ha kultúráról van szó, méltán viszi a prímet, nem csak afrikai, de világviszonylatban is.

http://picasaweb.google.com, http://gallery.hd.org El-Jem Colosseum és a Karnaki templom-együttes

Nem is nagyon lehet ragozni a dolgot, Kairó és környéke annyi nevezetességgel rendelkezik, amennyi egyhetes turnusban csak felületesen szemlélhető. Amit nem szabad kihagyni, az a Karnaki templom-együttes, Gíza piramisai; Kheopsz, Chefren és Mükerin és természetesen Luxor.

1. Kult-túra I.
2. Bobo népek hazájaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés