free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 saláta köretnek

Borsa         Címkék: ízi, lista, nyár, ötféle, saláta 0 hozzászólás

Ha nem akarunk folyton ecetes, cukros lében ázó fejes salátát készíteni, akkor itt az idő, hogy megismerkedjünk öt másik növénnyel. Ötös lista köretnek való salátákból.


Húsz évvel ezelőtt elképzelni sem lehetett itthon, hogy a limonádéban ázó zöld leveken kívül léteznek más levélsaláták is, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak, Ha jó sorsunk külföldre vetett bennünket, vizslattuk a kikért salátában a gyanúsnak tűnő leveleket, ez vajon mi lehet. Azóta már tudjuk, hogy a könnyen fonnyadó fejes salátán kívül számtalan olyan növény létezik sőt, kapható is már, aminek leveleit különböző ízesítéssel elő-, vagy kísérő ételként fogyaszthatunk. Valószínűleg a cukros-ecetes lében úszó salátát már csak a nagyi kínálja a tojásos nokedli mellé. Pedig nem rossz az, főleg ha választhatunk mást is. Az alábbi listában összegyűjtöttünk öt olyan növényt, amelyekből remek egytálsalátákat lehet összeütni, de némelyik a pizza, vagy tészta tetején is jól érzi magát.


Praktikum szempontjából egyébként érdemes néha az előre bezacskózott levélmixeket választani, mert bár nem olcsó egyik sem, de ha külön vesszük meg a hozzávalókat, a ránk fonnyadó maradékot is beleszámítva anyagilag rosszabbul járunk.

Fejes saláta

A klasszikus, amit gyakorlatilag egész évben megkaphatunk, bár talán májusban a legfinomabb. Borsamunkatárs nagymamájának kertjében nagy ünnep volt, amikor a tavasz első salátáját felszedték és ünnepélyesen kántálták az ebédlő asztalnál, hogy: „újdonság a hasamba, betegség a pokolba!”  Mosás után mindig szárítsuk meg – ez minden levél salátára igaz – ha olajos dresszinget készítünk hozzá, viszont ne hagyjuk túl sokáig ázni, mert összeesik és taknyos zsebkendő állagot vesz fel. Ha nagyon unjuk már a megszokott ízeket, készítsünk öntött salátát belőle, amikor a kiolvasztott szalonna kockák zsírját forrón öntjük a levelekre, majd a pörccel és némi túróval megszórva adjuk asztalra. Vásárlásnál ha feketének látjuk a szár vágási felületét, ne ijedjünk meg, az csak a növény tejnedve, amit elfelejtettek leöblíteni és a levegő hatására elszíneződött. Ettől a növény még ehető.

Rukkola

Vagy más néven borsmustár. Remek növény, aminek frissen elrágcsálva, tényleg borsos, kesernyés íze van. Remeksége onnan is kiderül, hogy gyakorlatilag egy nagyobb virágcserépben is megél, és tavasztól őszig folyamatosan vethető. Nem kér mást, csak egy kis napot és vizet. Folyamatosan tépkedhetjük a leveleket, hálásan újrahajt mindig. Adagolhatjuk más növények mellé, vagy magában összevágva, fűszerként tejszínes, túrós tésztákhoz, húsokhoz. Aki bátor, csíráztathatja is a magvait, remek, kicsit csípős vitaminbombát nyer ezzel a módszerrel.


Galambbegy saláta

Madársaláta néven is ismert ez a pici, üdezöld  kanálforma levelekkel rendelkező növény. Érdekessége, hogy nem nyáron, hanem ősszel érdemes szedni, sőt az enyhébb teleket is átvészeli, ezért remek vitaminforrás a hideg napokon. Magas vastartalma miatt a kismamák számára igen hasznos. Nincs átütő íze, de amikor az ember már nagyon vágyik egy kis tavaszra, jól jön egy csokrocska belőle. Keverhetjük más zöldekkel, szórhatjuk grillezett zöldségek tetejére sőt, egy szelet vajas kenyeret is remekül feldob néhány levelecske.


Radicchio

Cikória saláta a tisztességes magyar neve és szép lila-fehér mintáját a fénytől való elzárással nyeri el. Kemény, ropogós, lassan fonnyadó levelei bármilyen kevert salátát feldobnak, de aki idegenkedik a kesernyés íztől, az bánjon csínján vele. Érdemes köretként magában kínálni, kevés olívaolajjal és fűszerekkel locsolva – annyira laktató, mint amilyen kalória szegény. Kipróbálhatjuk a grillezett zöldségek között is, sok vendég rákérdez majd a grillpartin, hogy mi volt az az isteni növény a megszokott padlizsán-cukkini-paprika trió mellett.


Lollo rosso

A lollo salátáknak, amelyeknek természetesen a mediterránium a hazájuk, háromféle változata létezik, a zöld, a fehér és a vörös. Ez utóbbi természetesen a rosso néven jelölt. Szép fodros levelei remekül díszítenek, de az egész növényt használhatjuk önálló salátaként is. Olajos, citromos dresszinggel locsolva hosszú ideig eláll, nem esik össze, levelei ropogósak maradnak. Ez is enyhén kesernyés, de csak pont annyira, hogy érezzük az emésztést segítő hatását. C-vitamin és B1 vitamin tartalma számottevő, most már a magyar őstermelőknél is fel-felbukkan a piacokon.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés