free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kult-túra II.

Borsa         Címkék: amerika, ázsia, kultúra, nyaralás, utazás 0 hozzászólás

A nyaralási szezon közepén járunk, de vannak, akik csak most eszmélnek, hogy utazni kéne. Adunk pár túra tippet, leginkább a kulturális vonatkozásokra kihegyezve.

Van úgy, hogy az ember a nyaralása alkalmával semmi másra nem vágyik, csak hogy egy jégpárás koktéllal a kezében kifeküdjön a bícsre és szolid megmártózásokkal megszakítva ugyan, de egész nap csak vízszintesben relaxáljon. De nem vagyunk egyformák, mert vannak, akik kifejezetten az aktív pihenést részesítik előnyben, vagy szörfre pattannak, vagy nekiugranak a Mont Everest csúcsainak, esetleg képesek kenuval leírni egy fél Föld-kört. A másik véglet, amikor valaki az agyát nem bírja kikapcsolni, és intellektuális feszültség nélkül neki nem is nyaralás a nyaralás. Ez utóbbi vakációs attitűdhöz szeretnénk tippeket adni, vagyis hova utazzunk, ha kultúrára vágyunk?

Sorozatunk első részében a nagyvilág egzotikus tájaira - folytatásként az amerikai kontinensre és Ázsiára  - térünk ki erősen jelzés értékűen, hiszen egy-egy ilyen út nemcsak kisebb vagyonokba kerül, de idő szempontjából sem nagyon érdemes rövidre tervezni, továbbá egzotikus tájakra nem feltétlenül „múzeumot” látogatni megy az ember. De nem is erről lesz itt szó, nézzük kontinensenként, hogy mi merre!

Amerika

Amerikával kapcsolatban nem ér rögtön az USÁ-ra asszociálni, mert maga a kontinens jóval izgalmasabb szegleteket rejt, kulturális szempontból mindenképp. Azonban ha az USA felé vesszük az irányt és érdekességekre vágyunk, akkor a nagy sablonokat valóban nem szabad kihagyni. Először is New York; ciki vagy nem, de a Nagy Almát látni kell! Csak valami különös ízlésficammal találhatnánk szépnek, ellenben az egyik legizgalmasabb város és teli van látnivalókkal. Ott van mindjárt a Szabadság-szobor, az Empire State Building, a Times Square. Vagy a világ egyik leglenyűgözőbb gyűjteményével rendelkező szépművészeti múzeum a Metropolitan, vagy a modern művészetek Mekkája, a MoMA. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor bejuthatunk a Metropolitan Operába, ami a világ egyik leghíresebbje, és ha már az operánál tartunk, ejtsünk szót az egyéb színpadi tevékenységekről is; színház és musical, ez pedig egyet jelent a Broadway-jel. 

Metropolitan és a Vietnámi Veteránok Emlékműve 

Washingtonba látogatva a Capitolium épületén túl a Vietnámi Veteránok Emlékműve lehet még érdekes, amit egy 21 éves építészhallgató tervei alapján készítettek, és a háború mind az 58 202 amerikai áldozatának neve bele van vésve a márványtömbbe, elesésük időpontjának sorrendjében.

Los Angeles a mozirajongóknak és a sztárvadászoknak kedvez, bár könnyen lehet, hogy ők is csalódnának, mert a hihetetlen csillogás és luxus mellett itt a szmog, a hangzavar, és a sznobizmus az úr. Megnézhetjük a Hollywood Boulewardt, és a filmekből ismerős Beverly Hillst, továbbá az Universal Studios betekintést enged a kulisszák mögé, persze szervezett keretek között, és nem kis összegért.

Miamiban a lenyűgöző part az igazi vonzerő, de mi a Holocaust Emlékművet ajánljuk, ami valószínűleg az egyik legfelkavaróbb építmény, amit amerikai kéz emelt. A hangulata és a hamisítatlan jazz miatt muszáj még megemlítenünk New Orleanst is, ami déli stílusú épületeivel valódi műemlék, Francia Negyede pedig igazi kultúrsokk.

Universal Studios, Holocaust Emlékmű 

De csússzunk kicsit lejjebb a térképen, és máris igazi kihívás előtt találjuk magunkat, Dél-Amerika az igazi kalandorok terepe, még ha kult-kalandorokról beszélünk, akkor is. Kezdjük a kézenfekvővel; Brazíliával, ami méltán pályázhatna a világ csodái közé. A főváros Brasília, vagy más néven Brazíliaváros utcái magukban is műemlékek, bár fiatal városkáról van szó, a tervezés művészek kezébe került, különlegesen kialakított képe és gyönyörű terei Oscar Niemeyer, Lucio Costa és Burle Marx keze munkáját dicsérik.

A régi főváros, Rio de Janeiro pedig a Corcovado-hegy tetején található Krisztus-szoborról, valamint a karneváljáról a leghíresebb, amit nem úgy kell elképzelni, mint egy szimpla pár napos felvonulást, hanem az egész évet meghatározó folyamatot. A riói szambaiskolák növendékei egész évben keményen készülnek, hogy a legjobb formájukat hozzák, saját kezűleg készített jelmezeikben és díszleteikkel vonulnak fel a riói utcákon, a látvány pedig egyszerűen lenyűgöző.
 
Ha Sao Paoloba is sikerül eljutnunk, akkor a barokk Teatro Municipalt, az Edificio Copant és a 16. századi Patío do Colégiot semmiképpen se hagyjuk ki! 

De ha a kultúrturizmusról esik szó, és Dél-Amerikában járunk, akkor Peruban a helyünk. Az inkák földjét a XVI. században Francisco Pizarro González és csapata fedezte fel. Az ősi inka birodalom lenyűgöző emlékein - úgy mint a Machu Picchu romjai, az inka főváros, Cuzco székesegyháza és a La Merced templom, vagy a megfejthetetlen Nazca-vonalak - túl a spanyol hódítók korának építészeti és kulturális emlékeivel is találkozhatunk Peruban. Egyszerűen tökéletes úti cél!

Krisztus szobor, Machu Picchu 

Térjünk át kicsit Mexikóra is, mert akik az ősi kultúrák iránt érdeklődnek, itt is kielégítő mennyiségű műemléket találnak. Kezdjük rögtön Mexikóvárossal, amiben ugyan nem túl sok a "látnivaló", azokat viszont semmiképp sem szabad kihagyni. Az egyik ilyen a Zocalo, mely főteret jelent, és itt kap helyet a bazilika, mellette a hetvenes években véletlenül megtalált el Templo Mayor, illetve a köztársasági elnök szabadon látogatható palotája. A város északi részén található Közép-Amerika legnagyobb katolikus zarándokhelye, a Guadalupe, ahova több százezer hívő látogat el évről évre, továbbá Mexikóváros rejti a világ egyik legnagyobb antropológiai múzeumát is, ami kitűnő alapul szolgálhat a mexikói történelem megfejtéséhez.

A Yukatán félsziget az ország egyik legizgalmasabb területe, itt terül el a toltékok fővárosa, Chichén Itzá, amely megőrizte a hosszú ideig tartó maja kultúra emlékeit. A Tollas Kígyókultusz jellegzetes relikviája a Kukulkan-piramis, de csodás látványt nyújt a Jaguár-templom, és a Harcosok Épületének oszlopcsarnoka, valamint a favorit turistalátványosságok, az Uxmal és a Quintana Roo.


Guadalupe, Kukulkan-piramis

Természetesen még folytathatnánk a sort a végtelenségig, de térjünk rá az európai szemmel legizgalmasabb kontinensre, Ázsiára!

Ázsia

Ázsiával bajban vagyunk, mert elképesztő kulturális örökségét csupán felsorolni is nehéz lenne, tehát muszáj valami rendszer szerint kiválogatni a legprominensebbeket, mi inkább a szubjektív ítéletünknek teret adva említünk pár helyet, amik ugyan többnyire frekventáltak, mégis misztikus kultúrájukkal pont cikkünk témáját elégítik ki. Lássuk tehát Ázsia "hevenyészett" látnivalóit.

Kezdjük Thaifölddel a sort, azon belül is Bangkok, ami azért is fontos központ, mert ha még ennél is keletebbre készülünk, nagy valószínűséggel itt fog letenni minket a gép, és ha jól kalkulálunk, pár nap jut erre az óriási és nyüzsgő városra is. A legfontosabbak látnivalók - nem meglepő - szakrális jellegűek; a Wat Phra Kaew, a Wat Pho, a Wat Traimit, de látni kell a királyi palotát, és a Wat Sai úszópiacot is, bár ez utóbbinak nem sok köze van a kultúrához, az állunk garantáltan le fog esni tőle. Az ország régi fővárosában, Ayutthayaban találhatóak a világörökség részeit képező XVI.-XVIII. századi templomok, mint a Wat Phra Si Sanphet, a Wat Phra Meru, és a Wat Phra Chao Phanan Choeng. Bangkoktól 60 km-re nyugatra pedig, Nakhon Pathomban találjuk a világ legmagasabb buddhista emlékművét, a 127 m magas Phra Pathom Chedit.

Phra Pathom Chedit , Angkor

Ugorjuk át Kambodzsára, ami manapság elég népszerűnek számit a hazai vastagabb pénztárcával rendelkező turisták között is. Kambodzsa legfőbb látványossága a templomváros, Angkor, ami a hajdani khmer uralkodók nagysága előtt tiszteleg. A lenyűgöző részletgazdagságú és méretű templomegyüttest csak a 19. század végén fedezte fel és tárta a világ elé egy francia természettudós, Henri Mouhot. A IX. és XIV. század között virágzó khmer birodalom kőemlékei szintén a világörökség részét képezik.

1. Kult-túra II.
2. Indonézia, Kína, Moszkva, IndiaLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés