free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Friss lekvár

Borsa         Címkék: befőzés, ízi, lekvár, nemtartós, szezon 0 hozzászólás

Íz-i rovatunk főmunkatársa tavaly már megpróbálkozott a lekvárkészítéssel, a végeredményt hagyjuk. Most újult erővel kavar és szónokol a téli elrakás ellen.


Borsamunkatárs tavaly már egyszer nekilátott, hogy elkészítsen és bemutasson egy frissen főtt, de télire nem elrakható lekvárt, ám önhibájából csúfos kudarcot vallott.

Most újra itt a nyár, ezért megint hozzáfogott, hogy megmutassa a lekvár főzés nem a nagymamák privilégiuma, és aki nem rendelkezik megpakolható kamrával, vagy nincs rá megfelelő mennyiségű édes szája, annak is érdemes nekilátni némi dzsem elkészítésének.A friss lekvár titka abban áll, hogy bár nagyon finom és teljesen lekvárként funkcionál, de két-három hétnél tovább nem elrakható, mert a tartósítás szabályainak egyáltalán nem felel meg. A gyümölcsízek tartósításának két alap pillére van. Az egyik a tömény cukor, ami csak úgy, mint a tömény só, megakadályozza a különböző baktériumok és gombák elszaporodását a készítményben. A másik fontos elem a lehető legnagyobb tisztaság, ami azt szolgálja, hogy a lekvárba kívülről se kerüljenek be erjesztő-bomlasztó organizmusok, illetve a bent lévők elpusztuljanak. Ezért kívánatos, hogy a befőzendő gyümölcs hibátlan legyen, a legtovább főjön, a konyha a lehető legtisztább, az üvegek pedig sterilek legyenek. A dunsztolás, azaz a nagyon lelassított hűtés is a romlás, erjedés ellen dolgozik. Ez a két kritérium adja a befőzés igazi maceráját, no meg a temérdek gyümölcs tisztítása, magozása.

Ha valaki mindehhez egyáltalán nem érez kedvet és nincs kedve a hőségben üvegeket kifőzni, órákig kavargatni a forrongó lekvárt, az teljesen érthető. Ráadásul anyagilag is igen meggondolandó, hogy ha nem kapott, vagy olcsón szedett gyümölcsből készül a lekvár, tényleg megéri-e. Télen a piacon 400-500 forintba kerül egy üveg házi készítésű dzsem, ennél lényegesen olcsóbban mi sem tudjuk kihozni, ha vásároljuk a gyümölcsöt. ( gyümölcs+cukor+befektetett munka+háztartási energia). Most, hogy már mindenkit lebeszéltünk arról, hogy befőzzön néhány üveg lekvárt télire, jöjjön a friss lekvár dicsérete.A szavatossága ugyan csak néhány hét, de addig lehet kenni kalácsra, vajas kiflire, felturbózni vele valami gyümölcsös pitét, villogni vele a barátok és üzletfelek előtt. Ráadásul egészen elképesztő változatossággal lehet készíteni, fűszerezni, vegyíteni a hozzávalókat. Nem kell a jól ismert csak barack, csak meggy, csak málna megoldáshoz ragaszkodni, lehet keverni a gyümölcsöket, ízesíteni keserű csokoládéval, fahéjjal, csilivel. Remek agypihentető kreatívkodást lehet csapni. Azt már szóba sem hozzuk, hogy mivel lényegesen kevesebb cukrot igényel, mint ha tartósítanánk, az energia tartalma is jóval alacsonyabb. Viszont cukor nélkül nincs lekvár, mert a gyümölcs besűrítéséhez mindenképpen szükség van a jelenlétére, ezért senki se próbáljon teljesen fogyókúrás dzsemet előállítani.

Egy variációt mi is bemutatunk, másfél kilónyi gyümölcsből készült és Borsacsalád tíz nap alatt járt a végére.

Így készül

Egy kiló meggyet és úgy fél kilónyi érett sárgabarackot megmosunk, lecsöpögtetünk. A barackokat néhány pillanatra forrásban lévő vízbe mártjuk, így a héjuk felpuhul és könnyen lehúzható lesz. Meg is hámozzuk eztán és kimagozzuk. Nem hámozzuk, viszont kimagozzuk a meggyet is. Egy nem túl vékony falú lábasba (könnyen odaéghet) tesszük a gyümölcsöket, megszórjuk negyven dekányi kristálycukorral, alaposan elkeverjük és főzni kezdjük. Kevergetjük, kevergetjük és amikor felforr, takarékra kapcsoljuk alatta a lángot. Addig főzzük sosem magára hagyva és gyakran megkeverve a gyümölcsöket,  amíg szétesnek és a lé kezdi bevonni a fakanalat.A legbiztosabb próba, ha hideg tányérra csöppintünk belőle. Ha sűrűn folyó, vagy dermedt lesz a lé, gyakorlatilag készen vagyunk. Aki nem szereti, ha a lekvárban gyümölcs darabok vannak, az ekkor mixelje szét a fazék tartalmát, de akkor még legalább tíz percig főzögesse, hogy a mixelés okán felszabadult levek is besűrűsödhessenek. Szép üvegekbe, csuprokba töltjük és teljes kihűlés után, letakarva a hűtőben tároljuk. ( Borsafotós egy kis kaláccsal kitunkolta a még meleg maradékot a fazék aljáról – állítólag úgy is finom.) LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés