free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kult-túra III.

Borsa         Címkék: európa, kelet, kultúra, nyaralás, utazás 1 hozzászólás

A nyaralási szezon közepén járunk, de sokan csak ilyenkor eszmélnek, hogy utazni is kéne. Adunk pár túra tippet, leginkább a kulturális vonatkozásokra kihegyezve.

Van úgy, hogy az ember a nyaralása alkalmával semmi másra nem vágyik, csak hogy egy jégpárás koktéllal a kezében kifeküdjön a "beach"-re, és szolid megmártózásokkal megszakítva ugyan, de egész nap csak vízszintesben relaxáljon. De nem vagyunk egyformák, mert vannak, akik kifejezetten az aktív pihenést részesítik előnyben, vagy szörfre pattannak, vagy nekiugranak a Mont Everest csúcsainak, esetleg képesek kenuval leírni egy fél Föld-kört. A másik véglet, amikor valaki az agyát nem bírja kikapcsolni, és intellektuális feszültség nélkül neki nem is nyaralás a nyaralás. Ez utóbbi vakációs attitűdhöz szeretnénk tippeket adni, vagyis hova utazzunk, ha kultúrára vágyunk? Sorozatunk első részében a nagyvilág egzotikus tájaira - Afrikára, Ausztráliára, folytatásként az amerikai kontinensre és Ázsiára - tértünk ki, erősen jelzés értékűen. Most következzenek a barátságosabb paraméterekkel megáldott környező területek, úgy mint a "mesés kelet" és Európa csodái.

Kelet

Nézzük először a közel-keleti térséget, bár mostanában elég sokan heves tiltakozással reagálnak már az ideutazás gondolatára is a politikai és vallási konfliktusok miatt, de nagyon egyszerű, aki parás, az ne utazzon, aki viszont bevállalja, annak itt a mi ajánlatunk! Kezdjük a legpopulárisabb turistaközponttal, Jordániával, amit előszeretettel reklámoznak búvártúrákkal és Holt-tengeri iszappakolásos bónuszprogramokkal. De ha Jordániában járunk, akkor a Nébó-hegyre mindenképpen érdemes fölcaplatni, még akkor is, ha nem vágjuk fejből a Biblia ideillő szavait. Az Ószövetség szerint ugyanis az Egyiptomból való kivonulás és 40 évnyi vándorlás után Isten a Nébó-hegyről mutatta meg Mózesnek az Ígéret Földjét.


Nébó-hegy és a kolostor mozaikpadlója

A hegyen egy kolostor is áll, és az utóbbi időben rengeteg új leletet, főként lenyűgöző, jellegzetesen madabai stílusú mozaikpadlókat tártak fel az ásatások. És ha már szóba került a madabai mozaikiskola, akkor természetesen ezt a várost is érdemes közelebbről szemügyre venni; Madaba Ammantól 30 km-re, délre fekszik, a Királyok útja mentén, itt találjuk a leggyönyörűbb és még eredeti helyeiken nyugvó bizánci mozaikpadlókat, amik annak idején keresztény templomokat, középületeket és magánházakat díszítettek.

Jordánia fő kulturális vonzereje azonban mégiscsak Petrában rejlik, ez biztosan a túra fénypontja lesz, ha ide látogatunk, hiszen a romvárost a világ nyolcadik csodájaként is emlegetjük, és nem is véletlenül került fel a nabateusok hajdani központja az UNESCO világörökség-listájára is. Mind méreteivel, mind formavilágával egyszerűen lenyűgöző, stílusa sajátos; hellén-nabateus, ami földrajzi helyzetből adódóan Mezopotámia, Egyiptom, Perzsia és a görög-római művészet hatásai alatt érlelődött. A vörös homokkőbe vésett sziklaváros a Közel-Kelet egyik legjelentősebb építészeti együttese, és nem mellékesen filmes emlékeink között is felfedezhetjük a misztikus helyszínt; Steven Spielberg ugyanis forgatási helyszínként használta fel Petra látképét az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című filmben.


Petra

A Holt-tengerrel átellenben máris Izraelben találjuk magunkat. Az izraeli oldalon az Ein Gedi oázis és a Masada erőd izgalmas turistalátványosság, ez utóbbi a zsidó felkelők Római Birodalom katonái ellen vívott hősies küzdelmének állít emléket. Galilea elsősorban bibliai vonatkozásai miatt olyan népszerű és jelentős, rengetegen látogatnak ide csupán zarándoklati célokkal. Tiberiastól nem messze található a Beit She’an ásatás, ahol páratlan állapotban maradtak fenn római kori amfiteátrumok, bizánci kori fürdők és templomok. Betlehemnek a Születés Temploma a legfőbb vonzereje, bár ez is inkább csak szakrális rezgései, mint építészeti jellege miatt, mindenesetre ne hagyjuk ki, ha arra járunk. De Izraelben mégiscsak Jeruzsálem az igazi "nagyvad", a város 3 vallás számára is szent helynek számít.


Beit She'an ásatás és a Via Dolorosa

A fallal körülvett óvárosi részen találjuk a legtöbb látnivalót, itt összesen 4 negyedet különböztethetünk meg; a keresztény, a zsidó, az örmény és a muszlim negyedet. A keresztény rész leghíresebb nevezetessége a Szent Sír templom és az ide vezető Via Dolorosa. A város felett magasodó Templom-hegy pedig igazi vallási központ és kiemelt jelentőségű zarándokhely mind a három vallás számára. Tel Avivban pedig a Diaszpóra Múzeum és a Szépművészeti Múzeum csillapíthatja kulturális éhségünket.

Következő választottunk Szíria, ami az egyik legkülönlegesebb arab állam. Fővárosa Damaszkusz, amiről úgy tartják, hogy a világ legősibb lakott települése. A város központjában találjuk az Omajjád mecsetet, mely eredetileg az arameusok istenének, Haddadnak a tiszteletére emelt templom alapjaira épült, de a bizánciak lerombolták a pogány kegyhelyet, és helyére építették a Keresztelő Szent János katedrálist, amely ma mecsetté alakítva várja a híveket, és bár a muzulmán vallásban Keresztelő Szent János nem vállalt szerepet, sírja jól megfér a funkcióváltáson átment épület csücskében. További látnivaló még a Tikije mecset, ami már messzi látványában is nagyon szép, két karcsú minaretje a XVI. századi építészet csodáját hirdeti. Itt találjuk az Al-Azem palotát is, amit a XVIII. század hagyott itt nekünk, és ahol most már múzeum üzemel. A rengeteg gyönyörű iszlám műalkotás között igazi kuriózumként meseszépen illusztrált Koránokat is találunk.


Omajjád mecset és a kereszteslovag-vár Crac des Chevaliersben

Palmyrában a Sírok völgyét, a Három Testvér sírkamráját, Baal templomát és a Diadalív romjait érdemes közelebbről is szemügyre venni, ezek ugyanis a Közel-Kelet legszebb építészeti emlékei közé tartoznak. Crac des Chevaliersben, Homs közelében található a világ egyik leghíresebb és legnagyobb kereszteslovag-vára. Az Eufrátesz mentén pedig évezredes civilizációk nyomaira bukkanhatunk, a Szendzsuk erődtől Nagy Sándor által alapított Raqqán át egészen az 5000 éves Mari városáig, amelynek 2000 évvel ezelőtt épített Királyi Palotája elképesztő méretekkel rendelkezett.

Európa

Térjünk is rá Európára, itt azonban a bőségbe beleveszve szintén csak 3 országot emelnénk ki, ügyelve az egyensúlyra. Első választottunk Görögország természetesen, ami ha kultúráról és látnivalókról van szó, méltán pályázik a legjobb helyre.

Nézzük Athént, aminek már a neve is borzongatóan gyönyörű, látványa nem kevésbé. A klasszikus görögség aranykorában születtek azok az épületek, amik az Akropoliszt megkoronázták, és amiknek most a romjait szemlélhetjük. A hatalmas dór templom, a Parthenón - ami sokak szerint Athén jelképe is - nem jól tűri az idő viszontagságait, így aki most megy látogatni, készüljön fel, hogy cseppet viharvert és kötéllel elkerített állapotban láthatja. Az épület a Kr. e. V. századból származik és eredetileg a szűz Athéné (Athéné Parthenosz) hatalmas aranyelefántcsont szobra állt a közepén. De itt találjuk még Athéné Niké (a győzedelmes Athéné) templomát, ami a XIX. és XX. századi újjáépítéseknek köszönhetően meglehetősen jó állapotban van, és Erekhtheiont, ami egyrészt Athéné Poliasznak - a város védőszentjének - volt a szentélye, másik felében többek közt Kekropsz őskirály nyugvóhelye volt. Mindenképpen érdemes betérni a felszín alá süllyesztett Akropolisz Múzeum termeibe, ahol az archaikus és a klasszikus görög művészet tárgyi emlékeinek végeláthatatlan sorát szemlélhetjük.


Parthenón és a Dionüsszosz színház

Az Akropolisz déli oldalán a Dionüszosz kultusz legismertebb emlékhelyét találjuk, a Dionüszosz színház maradványait, itt adták elő az i.e. VI. században az első drámákat. Innen nem is olyan messze pedig már egy római színházat találunk, ami az i.sz. 161-ben épült és olyan remek állapotban maradt fent, hogy nyaranta még előadásokat is szerveznek ide.

1. Kult-túra III.
2. Görög, francia és olasz látnivalókLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés