free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 valami, ami hűsíthet a hőségben

Borsa         Címkék: ételital, hőháztartás, hűsítő, lista, meleg 1 hozzászólás

Nem mondunk újat, csak összegyűjtöttünk öt enni- és innivalót, amelyek hűsíthetnek a jelenlegi időjárási körülmények között. Mindenki keresse meg a neki megfelelőt.

Az ember úgy harminc éves kora alatt nem igazán értekezik az időjárásról. Megy a dolgai után, kortól függően homokozik, bandázik, dolgozik, szerelmeskedik és magasról tesz arra, hogy mindehhez hóvihar, vagy rekkenő nyár e a körítés. Nem gondoljuk, hogy a harmadik iksz után a gondolatokból fogynánk ki és a társasági csevejnek ezért válik részévé az időjárásról való polémia, sokkal inkább arról lehet szó, hogy egyre kevésbé viseljük jól az időjárási szélsőségeket.

Városban dolgozva nagyon hosszúnak tűnik a nyár és az agykapacitásunk jelentős részét az foglalja le, hogy hogyan segíthetnénk magunkon a rekkenő hőségben. Nyafogunk, sóhajtozunk és praktikákat keresünk, hogy egy kis enyhülést találjunk, ha már nincs egy helyiség sehol, ahol hűvösebb lenne a levegő, mint a bőrünk. Nagy tételben zabáljuk a fejfájás csillapítókat, alkoholból kizárólag hosszúlépést fogyasztunk, enni, meg már hetek óta csak dinnyét és joghurtot kívánunk. Csupa olyan dolgot, ami hűsít.


Az a helyzet, hogy olyan dolgokról érezzük, hogy hűsítenek, amelyek vagy komoly nyálelválasztás serkentő hatással bírnak – hiszen a folyamatos szomjúság érzetet enyhítik -, vagy valamilyen módon hőt vonnak el arról a területről, amivel érintkeznek. Összegyűjtöttünk tehát öt olyan ételt és italt, ami legalább átmenetileg segíthet a forró napokon.


Limonádé

Nem mondjuk, hogy ezzel feltaláltuk a spanyolviaszt, hiszen már a csecsemők is tudják, hogy szinte nincs jobb ital a hőségben, mint egy savanykás-édes, jeges limonádé. Pontosan ezért szenteltünk már több cikket is a limonádénak. Tapasztalati tény, hogy a citromos, cukros ital akkor hűsít a legjobban, ha egy kevés sót is keverünk hozzá, épp csak annyit, hogy íze ott bujkáljon a többi aroma mögött. Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor hűtött, buborékmentes ásványvízből készítjük, így az izzadással távozó ásványi anyagaink is pótlódnak, elnyújtva ezzel a limonádé hűsítő hatását.

Kovászos uborka

Meg a leve. Borsamunkatárs majd húsz évvel ezelőtt vizitúrán vett részt, több férfiember társaságában. Mondanunk sem kell, hogy a négypár evezős sodrás iránnyal szembeni haladásának biztosítása egy ponton túl kizárólag rajta állt, míg az erős és bátor férfiak a rekkenő hőségben pecsenyevörösre égve kókadoztak jobbra és balra. Húsz kilométer megfeszített evezés után kollégánk sem bírta tovább, azt érezte menten elpusztul, ha még egyszer meg kell emelnie az evezőket. Szerencsére találtak alkalmas helyet a kikötésre, ahol ráadásul kis lacikonyha is működött. A táblára krétázott étlapon ott szerepelt a kovászos uborka is. Munkatársunk, aki addig a napig gyűlölte ezt a savanyúságot, olthatatlan vágyat érzett iránta. Három adagot evett meg álltó helyében. Mert milyen okos a szervezet; a kovászos uborkában minden olyan dolog megtalálható, ami a szervezet folyadék és ásványi anyag szükségletét kielégíti még egészen extrém keretek között is. Jégbe hűtve mindig legyen otthon, a tökéletes hűsítő.

Menta tea

Na, vajon miért isszák a közel-keleti népek rendszeresen a menta leveléből készült italt? Mert illóanyagai hőt vonnak el a száj és a nyelőcső nyálkahártyájától, ráadásul a nyálelválasztást is fokozzák. Pillanatnyi felfrissülésre jó, érdemes langyosan fogyasztani. Kevesen tudják, hogy érösszehúzó hatása miatt a hányinger és émelygés egyik legjobb ellenszere is, kismamáknak nagyon ajánlott. Ne forrón, inkább langyosan fogyasszuk a két kávéskanál szárított mentalevél forrázatát, lehet természetesen ízesíteni citrommal és/vagy mézzel, ebből az italból is jó, ha mindig áll egy teli kancsó a konyhapulton.

After eight

Ez itt a legkevésbé sem a reklám helye, de nem tudjuk megkerülni. Az angolszász ízlésnek megfelelően többféle nassolnivaló készül mentolos töltelékkel, de ez lett a legismertebb. Annak, aki szereti, remek hűsítő falatka, csokoládé bevonata miatt leginkább a délután kettő tájt beálló agyhalál idején érdemes fogyasztani. A töltelék hűt, fokozza a nyálelválasztást, míg a csokoládé az agysejteket macerálja még egy kis munkára serkentve őket. Manapság már nem csak a klasszikus lapocskás kiszerelésben kapható, hanem formázott nyuszi és télapó képében is hozzáférhető, nézzünk körül a húsvétról megmaradt készletekben, hátha meglepett bennünket vele valaki.

Paradicsom sóval

Itt most a dinnyének, vagy a gyümölcslevesnek kéne szerepelnie, de az élet felülírta az elképzeléseinket. Borsamunkatárs ugyanis egyik nap teljesen kitikkadva érkezett haza, az ötös buszon már azt hitte, elájul. Végre belépett a már egyáltalán nem hűvös lakásba és rögtön vedelni kezdte a vizet, de úgy érezte, nem segít rajta. Ekkor tévedt a pillantása a konyhapulton árválkodó három szem paradicsomra és összefutott a nyál a szájában, érezte, hogy ez kell neki. Ott álltó helyében megette mind a három paradicsomot, sok sóval megszórva, mert azt is nagyon kívánta. Azóta naponta többször megeszik egy-két darabot és utána nagyon jól érzi magát. Mi lehet benne, ki tudja, de jó nagyon. LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés