free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A banánnak annyi

Borsa         Címkék: banán, betegség, gomba, kihal, kishír 0 hozzászólás

Pár évtizede szüleink órákig álltak sorba az áruházban, hogy banánhoz juthassanak. Nemsokára mi is így járhatunk, hiánycikk lehet, sőt jóslatok szerint kihalhat a banán.

Aki szereti a banánt, most egyen sokat, raktározza el az élményt agyában, és majd unokáit szórakoztathatja olyan történetekkel, amikben egy mesebeli sárga héjú gyümölcs szerepel, mely valaha hegyekben állt a szupermarketek zöldséges pultjain. Aztán az unoka vagy elhiszi, vagy nem, hogy létezett a banán. Mert saját szemével már nem fog látni egyet sem. Ha csak nem a genetikusok, vagy növénytermesztők kitalálnak valami megoldást.A helyzet ugyanis úgy áll, hogy a világ egyik legnépszerűbb eledele eltűnhet a gyümölcsök sorából. Egy kihalás közeli állapotot már szerencsésen túlélt a növény, amikor a hatvanas években egy Panama betegségnek keresztelt gomba pusztítani kezdte a banán Gros Michel nevű fajtáját, amit akkoriban mindenki evett. Akkor az mentette meg a gyümölcsöt, hogy megtalálták a Cavendish banánt, ami akkor még ellenállt a gombának, és bár ízében, állagában is csak silány utánzata volt az azelőtt népszerű Gros Michelnek, legalább banán volt. Ma mindenütt csak ezt a Cavendish fajtát eszik a világon, ám már ezt is megtámadta a betegség, és a banán, mivel már évszázadokkal ezelőtt befejeződött az evolúciója, teljesen védtelen vele szemben.

Az egyetlen megoldás az lenne, ha találnának, vagy genetikai manipulációval létre tudnánnak hozni a tudósok egy új banánt. Ám ez egyenlőre nem sikerült, a szakértők még tíz, maximum húsz évet jósolnak a banánnak, aztán kipusztul. Tehát már nem sok időnk van, hogy megunjuk a banánt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés