free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 különös fóbia

Borsa         Címkék: félelem, fóbia, furcs, lista, para 0 hozzászólás

Pókoktól, magasságtól, bezártságtól parázni megszokott, de vannak ezeknél sokkal különösebb fóbiák is. Ijesztő, hogy mi mindentől félnek az emberek. Öt furcsa para.

Szinte mindenki fél valamitől. A kommersz fóbiák - például félelem a magasságtól, a  bezártságtól, a repüléstől, a csúszómászóktól vagy épp a víztől - társadalmilag elfogadottak, így a legtöbben nem nézünk furcsán azokra, akikben ezek a dolgok váltanak ki félelmet. Most azonban öt olyan különös fóbia következik, melyeknek a létezésébe talán bele sem gondoltunk eddig. Ha pedig ez így van, akkor kapásból szerencsésnek érezhetjük magunkat…

Cathisofóbia

Félelem a leüléstől. Nem, nem csak akkor, ha koszos a szék. Hanem úgy egyáltalán, az ülő testhelyzet felvételétől. Ami azzal a következménnyel jár, hogy minden olyan tevékenység, amit ülve szokás végezni, sok esetben lehetetlenné, de minimum kényelmetlenné válik a beteg számára. Így például az autóvezetés, az irodai munka, de olyan abszolút kikerülhetetlen dolgok is, mint például a vécézés.

Dextrofóbia

Félelem a jobb oldaladon lévő tárgyaktól. Mindegy milyen ártalmatlan az adott tárgy, bőven elég, ha a jobb oldaladon van. A betegség egy Rudolph Dexterfield nevű páciensről kapta a nevét 1957-ben, ő volt az ugyanis, akinél a világon először diagnosztizálták ezt a fóbiát, mely azt követően alakult ki nála, hogy kemoterápiás kezelést kapott. Ma már működik az Amerikai Dextrofóbiások Tanácsa is. Aki pedig arra tippelt, hogy a fóbiának van túloldali párja is, az nem téved: létezik levofóbia, azaz a bal oldalon lévő tárgyaktól való félelem is.


Fobofóbia

Félelem a félelemérzéstől, vagyis fóbia a fóbiáktól. Igen, szerintünk is kifejezetten abszurdnak hangzik, de utánanéztünk, és bizony tényleg van ilyen. Azok a szerencsétlenek, akik ebben a fóbiában szenvednek, állandó készenlét-érzést és aggódást élnek meg, és ezek az érzések rosszabb esetben vissza-visszatérő pánikrohamokba csaphatnak át.


Genufóbia

Félelem a térdektől. Amikor a beteg meglát egy térdet - mely lehet akár a sajátja is - megijed és émelyegni kezd. Ugyanakkor a fóbiának velejárója az is, hogy amennyire szeretné elkerülni a térdek látványát, azok annyira odavonzzák a tekintetét. Aki ebben a fóbiában szenved, térd nélküli emberek világában élne szívesen, ami azért fura, mert nekünk inkább a térd nélküli emberektől lenne fóbiánk.

Hippopotomonstrosesquippedaliofóbia

Félelem a hosszú szavaktól. A szó a hippopotamus (víziló) + a monster (szörny) + a sesquipedalian (másfél láb hosszú) összetételéből született.  Listánkon a kakukktojás, hiszen nem valódi fóbiát rejt, hanem ironikusan értendő, éppen a fóbiákat jelölő - gyakran bonyolult, hosszú - szavakat figurázza ki.
LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés