free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Keleti íz, New York-i melankólia

Borsa         Címkék: keleti, melankólia, mozi, premier, wongkar-wai 0 hozzászólás

Wong Kar-Wai a hong-kongi sikátor fílinget lecserélte New-York-i spleenre. Új filmje road movie-ba hajló szupergiccs, tele sztárszínészekkel, mégis szerethető.

Vannak dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni, vagy meg lehetne ugyan, de nincs semmi értelme, csak megtörténnek. Például ilyenek a nagy szerelmek, a gyötrelmes szakítások, vagy a nap végén árválkodó áfonyáspiték, amik semmivel sem rosszabbak, mint a többi sütemény, mégsem kellenek senkinek. És minden bizonnyal ilyen az az érzés is, amikor egy film közben azon kapjuk magunkat, hogy minden elemi ellenkezésünk dacára elkezdjük imádni a szereplőket, belesimulunk a hangulatba, és csodáljuk még a giccs képeit is.Talán az első ilyen pillanat, amikor felismerjük a rendező karakterisztikus kézjegyeit a mozivásznon, akik ugyanis láttak már Wong Kar-Wai filmet - mondjuk a Szerelemre hangolvát vagy a 2046-ot -, azok biztosan egészen másra számítanak. A kínai származású direktor a fájdalmasan szép, költői mozik mestere, filmjei inkább csak érzések, az idő, a szerelem és az elmúlás felett melankóliába boruló gyönyörű szonáták. A szerelmek a valószerűtlenül lassan gomolygó cigarettafüstbe vesznek, míg az idő kecsesen kopogó tűsarkúk távolodó hangjába fullad.

Az összetört szívek filmrendezője ezúttal hátat fordított a kis hongkongi sikátoroknak, és az egzotikus szépségű keleti színésznőknek, hogy egy igazi amerikai sztárgárdával futhasson neki a My Blueberry Nights című mozinak. Persze ha már eszköz a giccs, akkor legyen az igazi, amerikai fajta. Egészen hihetetlen, hogy mindezek mellett mégis tökéletesen működő, kerek érzelemhalmazt kapunk. A finom keleti melankóliát testes New York-i spleen váltja fel, a megsebzett szívek maradnak, de a végére happy end várható, és ezzel most csak azért nem lövünk le semmilyen poént, mert már a film első kockáiba bele van rejtve a végkifejlet. Nem az a lényeg ugyanis, hanem az út, amit a szereplőink odáig megtesznek.A történet origójában egy New York-i bár áll, ahova egyik este berobog egy végletesen zaklatott fiatal lány - Elizabeth, Norah Jones első színészi szárnycsapkodása -, dühöng és kesereg egyszerre. Az a férfi, aki nélkül elképzelni sem tudta addig az életét, már egy másik lánnyal kavar, ő pedig képtelen elengedni. Elsírja a bártulajnak - Jeremynek, a még a szokásosnál is szívdöglesztőbb Jude Lawnak - a bánatát, aki igazi mesebeli figuraként nemcsak piszok jóképű, de még végtelenül szentimentális és empatikus is. Elizabeth vaníliafagyis áfonyáspitébe, míg Jeremy egy üvegbuborékban gyűlő kulcscsomókupacba temeti bánatát. Mindketten szenvednek, de az esténként ismétlődő pités szeánszok lágyítják a fájdalmakat. Elizabeth mégis úgy dönt, hogy nekivág a világnak, és olyan messze fut, ameddig csak lehet, de csendben filozofálgató képeslapokat küldözget mindenhonnan a fiúnak, közben pedig bejárja Amerikát. Ugyan mi is lehetne a sztori vége?

 A kecsesen road movie-ba hajló film nem tartogat nagy meglepetéseket, nincs egetverő sztori, sőt még csak az életet sem szimbolizálja megfelelőképpen, hiszen minden porcikánkban érezzük, hogy ez egy nem létező ideálkép. Mindenfelé gyönyörű emberek, nagy érzelmek, festői tájak és összetört szívek persze, de ez a kötelező alapmotívum. Hiába a nagy hollywoodi sztárbagázs, meg a New York-i, memphiszi, Las Vegas-i vágóképek, ez a mozi összetéveszthetetlenül keleti ízű, zamatos, kicsit édeskés, ugyanakkor keserű és nem a gyomrot terheli meg, hanem a szívet. Nehéz, haladóknak való fogás, bár igazán nem kell hozzá más, csak engedni a kissé ijesztően ránk telepedő hangulatnak, a végén egy nagy sóhaj, és érezni fogjuk, hogy megérte.

My Blueberry Nights - A távolság íze / My Blueberry Nights
Színes feliratos hongkongi-kínai-francia romantikus film, 90 perc, 2007
Rendező: Wong Kar-Wai
Forgatókönyvíró: Lawrence Block, Wong Kar-Wai
Operatőr: Darius Khondji
Jelmeztervező: Sharon Globerson
Producer: Jean-Louis Piel, Wang Wei, Wong Kar-Wai
Szereplők: Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz, David Strathairn, Natalie Portman
Játékidő: 90 perc
Bemutató dátuma: 2008. július 3.

Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés