free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Veszíts el egy könyvet!

Megyeri Nikolett         Címkék: bookcrossing, elveszít, könyv, mozgalom, weboldal 1 hozzászólás

Ha netán találnánk egy gazdátlan könyvet, feltétlenül nézzünk bele, lehet, hogy egy vándorló könyvvel van dolgunk. Elolvasni kötelező, de megtartani szigorúan tilos.

Veszíts el egy könyvet! Méghozzá nem egy olyat, amitől nagyon szabadulni akarsz, hanem amit szeretsz. Azért, hogy mások is megszerethessék. A világméretű mozgalom, amelyben bárki lehet önjelölt könyvtáros és bárkiből - legyen akár beavatott, akár még beavatatlan - válhat olvasó, Magyarországot is elérte. Online akció egy nagyon is offline tevékenység, a hagyományos könyvolvasás népszerűsítésére. Bookcrossing, azaz Veszíts el egy könyvet!

A bookcrossing - BC, BCing, BXing - lényege, hogy nyilvános helyeken direkt elveszítünk számunkra kedves könyveket, azért, hogy mások megtalálják, ők is elolvassák, majd hasonlóképpen adják tovább. Az elhagyott könyveket a kapcsolódó weboldalon kell regisztrálni, néhány információ kíséretében, azzal kapcsolatban, hogy hol és mikor váltunk meg tőle. Magába a kötetbe pedig nem árt beragasztani egy papírt, melyen röviden ismertetjük az esetleg még be nem avatott megtalálóval a mozgalom lényegét. Minderre azért van szükség, hogy - hiszen a játéknak ez is fontos része - a könyvek útja lekövethető legyen, a megtalálók az interneten jelezni tudják, hogy náluk van a könyv, amikor pedig kiolvasták, akkor azt is, hogy ők hol fogják elhagyni.A bookcrossingot Ron Hornbaker, amerikai informatikus és üzletember találta ki 2001 márciusában. Maga a mozgalom négy héttel később, április 17-én indult világhódító útjára, amikor is megkezdte működését a bookcrossing.com weboldal. Az első hónapban 113.000 ember csatlakozott az akcióhoz. 2004-ben a bookcrossing szó önálló szócikket kapott az Oxford Concise szótárban. 2005 márciusában a bookcrossing.com két Webby Díjat is elnyert, a Legjobb Közösségi Oldal és a Legjobb Társadalmi/Hálózatépítő Oldal kategóriában. A játék Amerikában, Angliában, illetve Németországban pörög leginkább. Ezekben az országokban kialakultak már az úgynevezett Hivatalos BookCrossing Zónák (Official BookCrossing Zones) is, melyekhez olyan kávézók, éttermek, parkok, boltok és egyéb nyilvános helyek tartoznak, ahol rendszeresen veszítenek el könyveket a tagok.

Persze a mozgalomnak akadnak kritikusai is, így például Jessica Adams, brit írónő, aki szerint a bookcrossing hosszútávon  a könyvek eladásainak csökkenéséhez fog vezetni és így  szerzők is kevesebb jogdíjhoz jutnak majd. A bookcrossing hívei ezt azzal cáfolják, hogy az akció többek között arra is jó, hogy olyan műveket ismertet meg az olvasókkal, amiket a könyvesboltban esetleg nem vennének le a polcról, azonban ha már megtalálják vándorló könyv formájában, akkor el is olvassák és esetleg azután már kifejezetten keresik és megvásárolják a szerző további műveit.Caroline Martin, a Harper Press ügyvezető igazgatója azzal támadta a bookcrossing-ot, hogy olyan válságot idézhet elő a könyvkereskedelemben, mint az illegális zeneletöltések a zenebizniszben. Ez az aggodalom azonban azért nem állja meg igazából a helyét, mivel a netes zenemegosztás azzal jár, hogy a fájloknak újabb és újabb másolatai keletkeznek, viszont azzal, hogy egy könyv vándorol, maga a példány nem szaporodik meg, csupán többen olvassák el. 

Jelen sorok írásakor a közösségnek 687.061 tagja van, a világ 130 országában, 4.888.632 regisztrált vándorló könyvvel. Ebből mindösszesen hatot jelentettek be Magyarországról, abból is négyet külföldi felhasználó. Ami persze nem túl dicső teljesítmény kicsiny hazánkra nézve és ha ennyiben kimerülne az egész, akkor az is biztos, hogy szemérmesen inkább bele sem kezdtünk volna ennek a cikknek a megírásába… Azonban belekezdtünk sőt, már egészen jól haladunk vele és ennek bizony oka van. Méghozzá az, hogy ha több év késéssel  is, de tavasszal Magyarországon is elindult a boookcrossing, bár nem a nemzetközi mozgalomban való tömeges részvétel formájában, hanem egy annak mintájára létrejött, önálló kezdeményezésként.Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár egyik olvasója megkereste a könyvtárat egy hazai bookcrossing akció elindításának ötletével. Szerencsére nyitott fülekre talált, így a könyvtár blogján március 24-én egy felhívást tettek közzé, a "Veszíts el egy könyvet!" játékra. Az indulást olyan szerzők támogatták valamelyik művük egy-egy dedikált példányával, mint Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt "Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál.

1. Veszíts el egy könyvet!
2. Van még mit fejlődniLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés