free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kultúra a teraszon

Borsa         Címkék: fesztivál, film, kultúra, tér, zene 0 hozzászólás

Nem kell steril multiplexbe mennünk, ha hűsre és mozira vágyunk. A Tér-Film-Zene fesztiválon szabad ég alatt, nyugágyból nézhetjük a kultúrát, idén a Westend tetején.

Nem is olyan régen készítettünk egy listát a szabadtéri moziélményeket megcélzó budapesti és vonzáskörzeti intézményekről, de nem sokra jutottunk, ugyanis a főváros kertmozijai rendre megszűntek, a régi nagyokból már egy szál sem maradt. Pedig összehasonlítani sem lehet egy szabad ég alatti mozizást egy űrfotelos-légkondis plázacsodában tett látogatással.Jelen fesztivál egyik érdekessége, hogy esetünkben mindkettőt élvezhetjük, ha nagyon szeretnénk, ugyanis az eddigi gyakorlattól jócskán eltérve idén a helyszín a Kossuth tér lesz, hanem a WestEnd tetőterasza, ami egyébként attól eltekintve, hogy egy böszöm pláza tetején van, egészen korrekt kis placc. Méretre kisebb, és nincs a háttérben a gyönyörű Országház "dekó", viszont a szervezők lehetőségeikhez és erejükhöz mérten abszolút ötletesen használták ki a hely adottságait.

Majd egy hónapon át minden este lesz valamilyen kellemes program; délután gyermekfilmek, este koncertek, nagyfilmek, retró tévéfilmek, és igazi gurman csemegeként némafilmek élő zongorakísérettel, akárcsak a mozi hőskorában.  A délutáni - főként gyermek - programok öt órától kezdődnek, a zenés események - melyek között lesz komoly- (Nemzeti Filharmonikusok, Budapest Fesztiválzenekar) és könnyűzenei (Harcsa Veronika Quartet, Zuboly) produkció egyaránt - 7 órától, míg az esti nagyvetítések 8-tól kezdődnek.


Szabó István és Mephistója

Egy 20 négyzetméteres hatalmas kivetítőn élvezhetjük többek között a Zuhanórepülés, a Kalandorok, a Megy a gőzös, a 9 és 1/2 randi című magyar mozikat, vagy az olyan szuperprodukciókat, mint  a T4XI, a Producerek, a Felforgatókönyv, a Faterok motoron vagy Az eltakarítónő. Többségében könnyed filmélményekre számíthatunk, de lesz egy gyönyörű sorozat is az idén 70 éves Szabó Istvántól, akit ezzel köszöntenek a szervezők; újranézhetjük a Szerelmesfilmet, az Oscar-díjas Mephistot, a Rokonokat, a Budapesti meséket és a Bizalom című megrendítő love storyt.

Este 10 órától pedig az igazi múltidézésé a főszerep, jön a filmművészet egyik legzseniálisabb alakja, Chaplin, a kortárs nevettetők és Gyarmati István, aki a zongorán kíséri a század eleji mozikat.


Chaplin

A nyugágyas szisztéma az idén sem változott, ha elég fürgék vagyunk, kikaphatjuk a legjobb elfekvős helyeket, de akkor sem kell kétségbeesni, ha már csak a füvön marad hely, mert a napernyőktől az esőkabátokig(!) mindenről gondoskodnak a szervezők. A helyi vendéglátóipari egységek egészen éjfélig üzemelnek, tehát az sem fog korgó gyomorral hazatérni, aki elfelejtett vacsorázni a mozi előtt. Érdemes még azt is megemlíteni, hogy az idei évben sem csak a főváros kap nagy dózisban filmeket, hanem egy-egy hétvége erejéig csatlakozik a programhoz Debrecen (július 11-13.), Szombathely (július 18-20.) és Győr (július 25-27.) is, ahol még külön finomság, hogy a konkrét helyszín a Duna-parti plázs lesz.

A fesztivál ötlete egészen messze nyúlik az időben, míg a helyrajzi viszonyok tekintetében csak a szomszédig, egészen pontosan Bécsig kell kukucskálnunk, ott ugyanis már több, mint 15 éves hagyománya van a Bécsi Filmfesztiválnak, ami ugyanazon törekvéseket tartja szem előtt, mint a mi Tér-Film-Zenénk. Szinetár Miklós művészeti igazgató így fogalmazott még a kezdetekkor: "Napjaink tele vannak szenzációval, a világ tele van szenzációval, véres, drámai szenzációkkal. De ha a televíziókat kinyitjuk, akkor a világpolitika és a hazai politika eseményein túl, ami igazán érdeklődésre tarthat számot, az számos valóságshow, vetélkedő, különleges műsorok, de nem a kultúra. A kultúra sajnálatos módon tulajdonképpen háttérbe szorult... Én azt hiszem, ennél nemesebb vállalkozás nem nagyon akad ma Magyarországon... a Parlament előtt a magyar közönség ingyen találkozhat a legkülönbözőbb műfajú kulturális termékekkel."Nos a parlamenti helyszín már a múlt, a kultúra viszont a jövő, a célkitűzés dicséretes, és mivel a rendezvénysorozat minden "tere" abszolút ingyenes, így valóban hihetjük, hogy megmozdul rá a tömeg. A szervezők idén nagyjából 200ezer embert várnak, és valóban érdemes lesz ellátogatni arrafelé, még ha a hideg ráz is ki minket a plázáktól, a tetőn elmúlik a szorongás, süt a nap, szól a zene és pereg a mozi. Ne legyünk telhetetlenek, örüljünk annak, hogy van nekünk ez a fesztivál. Mindenféle részesemény és pontos programleírás a rendezvény honlapján megtalálható, egészen augusztus 3-ig a kultúráé itt a főszerep!LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés