free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A gördeszka mint dizájntárgy

Borsa         Címkék: bútor, dizájn, gördeszka, kultikus, művészet 0 hozzászólás

A gördeszka már eddig is sikeres utat járt be, egyszerű játékszernek készült, de mára kultikus tárgy lett belőle. És most már a nappalinkba is bekerülhet mint dizájnbútor.

Vannak olyan tárgyak, melyek eredeti funkciójukat kinőve sajátos többletjelentést kapnak. Egy életstílus, egy szemlélet, egy szubkultúra ikonjává válnak. Ilyen például az elektromos gitár, a nyakkendő, és a gördeszka is. Ez utóbbi sporteszköz ráadásul már nemcsak nagyvárosi ikon, hanem alapanyag is, bútorokat, lakberendezési kiegészítőket készítenek a jellegzetes formájú lécekből.


Nézz még több deszkás dizájn cuccot!

Hogy hogyan jutottunk el az egyszerű gyerekjátéktól a kultikus sportszeren át a nagyvárosi szimbólumon keresztül a dizájnbútorig? Komoly vállalkozás a gördeszka karrierjének feltérképezése, és mondhatni semmiféle irodalom sem áll rendelkezésünkre a kutatáshoz. Ami biztos, hogy a sport története Amerikából indult, ahol a kosárlabda és a rögbi mellett a nehéz sorsú fiataloknak kitörési lehetőséget jelent egy-egy komoly gördeszkás márka profi csapatába kerülni, hogy azután komoly pénzekért világ körüli turnékra induljanak. 

A gördeszkás egy napja

Ősszel Budapesten már hatodik alkalommal filmfesztivált is szerveznek, ahol az extrém sportokról készült - akár amatőr - filmeket mutatják be. A Xaft néven ismertté vált eseményre bárki beküldheti legjobb trükkjeiről, vagy a sportokhoz kapcsolódó életérzésről készült filmjeit. És hogy milyen egy gördeszkás napja? A tavalyi győztes kisfilm címe Parisien, és egy párizsi deszkást követhetünk benne. Szabadság, nyár, Párizs. Kell többet mondanunk?A sport kezdetben speciális skate parkokban, rámpákkal, akadályokkal szabdalt élményterepen zajlott, majd a nyolcvanas években egy New York-i csapat igazi utcai sporttá változtatta a kertvárosi vagányok kedvenc szórakozását. A Zoo York néven híressé vált, azóta ruházattal és mindenféle kiegészítővel is foglalkozó gördeszka márka alapítói igazi belvárosi gettólakók voltak, akik deszkás parkok híján a járdaszegélyeken és a csatornafedőkön gyakorolták a legújabb trükköket, megújítva ezzel a sportot. Sőt: a gördeszka hamarosan olyan lett, mint a zenében a hiphop, vagy a művészetben a graffiti. Szabadságot, vagányságot, a normákkal szembenálló magatartást fejezett ki, a várost pedig egy hatalmas játszótérré változtatta, ahol mindent szabad, a legügyesebb akrobaták pedig igazi hősökké váltak.

www.elementskateboards.com, www.wallridecatalog.com

Nem véletlen, hogy a graffitivel hasonlítottuk össze a kultikus sportot: a gördeszkákat street art művészek, és urbánus, modern festők dekorálják, szinte önálló műfajjá vált a deszkán megjelenő művészet. Egyszerű sportszerből a gördeszka valóságos médiummá vált, hiszen a világban számos helyen forgalmazott márkák, mint amilyen az Element vagy éppen a Chocolate skateboards, eljuttatták a festők és grafikusok munkáit is a különböző nagyvárosokban élő fiatalokhoz, a legnagyobb graffiti sztárok deszka terveit pedig kiállítótermekben mutatják be. A játékból kultikus tárgy lett. A hét rétegből préselt, erős, mégis rugalmas, gyönyörűen megformált fadarabok útja innentől már egyenesen vezetett a legtrendibb dizájnstúdiókba is.

http://skatestudyhouse.com

Különösen finom, neoprén párnákkal varrt, 8 deszkából készült, gerinckímélő fotel, gördeszka kerekekből álmodott futurisztikus falióra, és egymásba csúsztatott lapokból ácsolt dohányzóasztal. A fantázia nem ismer határokat, manapság pedig a formatervezésben éppen a kísérletezés, a gyártási, technikai bravúr fitogtatása a legnagyobb divat.

Mindent szabad, mert mindent meg lehet csinálni. A gördeszka lapok szabad felhasználása pedig ismét új értelmet ad az évtizedek óta népszerű sportszernek. Pontosabban a formának, mely mára klasszikussá vált.

http://skatestudyhouse.com

A két végén meghajlított, enyhén homorú deszka ugyanis a maga nemében a formatervezés csúcsát jelenti. Szigorúan a minél tökéletesebb használhatóságot, és a sportoló kényelmét szem előtt tartva fejlesztették ki, minden apró hajlata, hossza és szélessége a trükkök legprecízebb végrehajtását szolgálja. Nem csoda, ha a bútortervezőket sem hagyja hidegen a tökéletes alakzat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a különleges lakberendezési tárgyak a gördeszka előtt tisztelegnek, fejet hajtanak a forma és a funkció egymásra találásának iskolapéldája előtt. Persze manapság a piac megköveteli, hogy a már-már tökélyre vitt termékeken is szezonról szezonra tovább csiszoljanak valamit.

www.elementskateboards.com

Megjelentek a szénszállal erősített deszkák, a légcsatornával, vagy még ellenállóbb anyagokkal kombinált lapok, a szuperszilárd csapágyak, és a garantáltan kopásálló kerekek. A sporthoz kapcsolódó divatban pedig olyan kollekciókat forgalmaznak a gördeszka cégek, melyek egyedi festésű lapból, hozzá való cipőből, pólóból és pulcsiból állnak. A tavalyi kollekció idén persze szánalmasan elavultnak hat, mindez azonban nem változtat a forma tartósságán, a motívum inspiráló hatásán.
 Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés