free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Alap lecsó, lecsó alap

Borsa         Címkék: lecsó, paprika, paradicsom, pörkölt, recept 4 hozzászólás

Elhisszük, hogy mindenki mestere a lecsó készítésnek, de most mi is megmondjuk a tutit. Szezonja is van, és magyar konyha kurzusunkba is illik, hisz a lecsó is pörkölt.

Az egyik legkönnyebben elkészíthető, igazi magyaros specialitás a lecsó, amit ha nem főzünk túl erősre, külföldi barátainknak is bátran kínálhatunk. De egy férfival soha ne vitatkozzunk a helyes készítés módjáról...

Na, a lecsó az a tipikusan olyan magyar étel, amire mindenkinek, még aki főzni sem tud, annak is van egy tuti receptje. Vagy mert ő kísérletezte ki, vagy mert így csinálta az anyukája, de mindenesetre a lecsóhoz mindenki nagyon ért. Mi is, naná. Most mégis foglalkozunk vele, leginkább azok kedvéért, akik nem igazán mozognak otthonosan a konyhában, és akik már eddig is sokat tanulhattak tipikus magyar ételeket bemutató soroazatunkból. Főztünk már finom -és zöldbabfőzeléket, paprikáskrumplit és  töltött karalábét, most  pedig csapjunk bele a lecsóba.



 

Tulajdonképpen mi is a lecsó? Nem más, mint egy paradicsom-paprika pörkölt.  Mért pont ebből ne főznénk pörköltet, mi magyarok, ha az mindenféle húsból, még a kakas tarajából és heréjéből, egy csomó zöldféléből, sőt keménytojásból is hajlamosak vagyunk hagymás alapú, paprikás szaftos ételt készíteni. Ám a csak hagyma-paradicsom-paprika fűszerekkel ízesített összefőzése, még csak az úgynevezett lecsóalap. Bár van, akinek ez így teljesen oké, de a nagy többség természetesen turbózza szalonnával, kolbásszal, virslivel, tojással, vagy rizzsel, gyakorló vegetáriánusok egyéb zöldségekkel, mint gomba, cukkini, tök. És azt az ételt nevezi lecsónak, amit Ő készít.

Deprimált hangulatban érdemes összeereszteni néhány férfit - nem fontos, hogy értsenek a főzéshez - és közéjük dobni gondolati koncként az "igazi lecsó" problémáját. Elképesztően szórakoztató, több órás vita fog kerekedni közöttük a lecsó helyes elkészítéséről és ízesítéséről. Mire ők teljesen összevesznek, a mi szomorú hangulatunk is elillan. Csak arra ügyeljünk, hogy ne röhögjük ki őket hangosan, mert akkor felindulásuknak mi leszünk az új célpontja és haragosan nekünk szegezik majd a kérdést: mért, te, hogy csinálod? Majd a válaszunk után természetesen mi leszünk szétcincálva dilettantizmusunk és ostobaságunk okán.



Egyébként a lecsó elkészítése nem igényel komolyabb konyhai felkészültséget, sem szellemi, sem eszköz szinten. Gyakorlatilag egy serpenyő, egy kés és egy fakanál a tárgyi igénye és, aki be tud kapcsolni egy tűzhelyet, valamint képes a szeletelésre, az lecsót is tud főzni. Azonban nagyon fontos tudni, hogy jó lecsót csak erőteljes ízű paradicsomból és paprikából lehet készíteni, a januári import zöldség, vagy a májusi fóliasátorban nevelkedett hozzávalók kifejezetten vízízű lecsót eredményeznek. Nyugodtan vásároljunk a piacon a lecsó paprika elnevezésű kicsit ütött-kopott darabokból és azt tartsuk mindenképpen szem előtt, hogy a lecsó szezonja akkor kezdődik, amikor már kaphatóak szabadföldi hozzávalók, azaz július közepe, vége táján.

Erről az ételről tudni kell még, hogy ha a legzsírmentesebben készítjük is és a koleszterin szintünk meg sem rezzen, akkor is meglehetősen nehezen emészthető. A paradicsom és a paprika cellulózos héjának lebontása erősen megterheli az emésztő rendszert, úgyhogy akinek problémái vannak az epehólyagjával, mindenképpen hámozza meg a paradicsomot, bár ez is egy vitás pont, hogy kell -e a lecsóba a héja, vagy sem. Szerintünk gusztusosabb is, ha nincs benne héj, de ízlés és gyomor erősség kérdése az egész.

Mi alaplecsót főztünk, nincs benne sem húsféle, sem tojás, rizs, satöbbi. Ha valaki húsosabban készítené, az kiolvasztott szalonna zsírján kezdje a főzést. A kolbász féléket - ha puhábbak - szintén piríthatjuk már ez elején egy kicsit, a szárazkolbász, vagy a virsli azonban a főzés vége előtt kerüljön az ételbe. A rizses lecsóhoz hagyjunk sok levet az étel alatt és számoljunk plusz húsz percet rá, amíg a rizs megszívja magát az ízletes zafttal. Ha tojással készítjük, először verjünk fel kevés sóval személyenként egy-két tojást és a lecsóba öntve állandó keverés mellett kocsonyásítsuk össze.



A legfontosabb szabály azonban, hogy lecsó készítéskor mindig csukjuk be a konyhaajtót, így is az egész ház tudni fogja mi fő a fazékban, de legalább a hálószobánkban ne legyen lecsószag!

Így készül

Kétszer akkora mennyiségű paprikát veszünk, mint paradicsomot, mindkettőt megmossuk, a paradicsomokat meghámozzuk és esetleg kivágjuk a szár felőli részüket. A paprikát mindenképpen kicsumázzuk. A  paradicsomot cikkekre, a paprikát ízlés szerint csíkokra, vagy karikára vágjuk. Jelentős mennyiségű hagymát – mondjuk minden kiló zöldséghez egy nagy, vagy két kisebb fej – felkarikázunk. Olajon dinsztelni kezdjük a hagymát, kis lángon, kevergetve. Mikor már üveges, rádobjuk a paprika karikákat és egy kicsit megpirítjuk. Amikor felszáll az illata, annyi pirospaprikát szórunk rá, hogy szép színe legyen, egy kicsit átforgatjuk és rázúdítjuk a paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, belepasszírozunk egy gerezd fokhagymát, átkeverjük és félig lefedve főzni kezdjük. Akkor van kész, amikor a paradicsom gyakorlatilag szétesett, de még nem szósz állagú. Kóstoljuk, utána ízesítjük és fehér kenyérrel tálaljuk. Aki szereti főzhet bele egy erős zöldpaprikát, sőt a legbátrabbak csak bogyiszlói paprikából főzik.
 



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés