free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kettő az egyben

Borsa         Címkék: akció, film, kritika, premier, vígjáték 0 hozzászólás

Roger Donaldson rendező ezúttal úgy gondolta, hogy miért ne férhetne meg egy filmben a vígjáték és a durva akció. Az ötlet ijesztően hangzik, de igen jól sült el.

A Banki meló című mozi jellegzetes brit egyveleg. Ráadásul a 70-es évek Londonjában játszódik, tehát a csikorgós műbőr zakók, a vastagkeretes szemüvegek, a diszkóbárok és a gyönyörű oldschool verdák világában. Színes, mozgalmas és megmosolyogtató. Azonban a könnyed-ökörködős fíling finoman fut bele a drámába, ami jelen esetben egy bosszúkrimi átfordulásban csúcsosodik ki, és ami annyira gyönyörű iskolapéldája a film noirnak, hogy a klasszikusok is csak gratulálni tudnának.
 Roger Donaldson neve amúgy a 2005-ös A leggyorsabb Indian című életrajzi diadalmenethez köthető, amiben már bebizonyította, hogy a valóság adta sztorik a gyengéi, remekül bánik az érzelmekkel, és főszereplőt is ügyesen választ. A leggyorsabb Indianban Sir Anthony Hopkins Burt Munrová avanzsálása volt a legnagyobb dobás, a Banki meló laza autókereskedőjének karakterét pedig az élet is Jason Stathamre írta. Statham a színészi pályáját Guy Ritchie kultikus mozijában - A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső - kezdte, majd otthagyta a stiklis életet és színésznek állt.

www.moviecentre.net

Azóta pedig folyamatosan a laza, vicces "izomfiú" szerepekben domborít, de meg kell hagyni, hogy jól áll neki a figura, karakterszínészként nem is nagyon javasolnánk egyéb alternatívákat.

A valós sztori is stimmel, mert valóban volt 1971-ben Londonban egy bankrablás, amit csak az évszázad kasszafúrásaként becéznek a helyiek. A filmből kiderül, hogy miért is ez a nagy felhajtás. A dolog ugyanis nem a pénzről szólt, sokkal inkább kurrumpáló fotókról és iratokról, amit a brit felsőbb érdekek szívesen tudtak volna a birtokukban. Na de azért egy bankrablással csak nem szennyezik be patyolat renoméjukat, így szereztek egy balek bandát, akik aprópénzért vállalták a balhét.

www.moviecentre.net

Terry és csapata a tökéletes burleszkek elemeit végigvonultatva jut el a széfig, ahol aztán fordul a kocka, kiderül a turpisság, és hirtelen mindenki a balfék bankrablók nyomába ered. Innentől pedig jön az akció, az üldözés és a mesteri film noir, a stílus minden jellegzetes elemét felvonultatva – esőáztatta utcák, korrupt zsaruk, mocskos világ, sötét sikátorok, femme fatale, és fordulatos cselekményszál.

Természetesen nem lenne teljes a sztori nő nélkül, aki csábos mosolyát bevetve fűzi be a piszkos munkára szerencsétlen lógó nyelvű balekjainkat. A gyönyörű modell, Martine - Saffron Burrows - is csak egy eszköz az átverésben, hiszen őt is zsarolással veszik rá a piszkos üzletre, tökéletes végzet asszonya típus, és tökéletes szerelmi háromszög generátor.

www.moviecentre.net

Igazi fordulatos brit akció, vicces jelenetek, laza dumák, a végén meg a pörgős cselekmény. Kicsit megdöbbentő a váltás, furcsa az újratöltött hangulat, és csak lassan eszmél a nézői agy, hogy a komikus akcióból hogyan fordultunk bosszúdelíriumba. Aggodalomra viszont semmi ok, a végén minden a helyére kerül. Korrekt kis film ez, és még ha nem is tör filmművészeti csúcsokra, bőven a többször is nézhető kategóriába esik, ráadásul jogosan érezhetjük úgy a végén, hogy két filmet néztünk egy áráért.


Banki meló / The Bank Job
Színes feliratos angol krimi, 110 perc, 2008
Rendező: Roger Donaldson
Forgatókönyvíró: Dick Clement, Ian La Frenais
Zeneszerző: J. Peter Robinson
Operatőr: Michael Coulter
Vágó: John Gilbert
Szereplők: Jason Statham, Saffron Burrows, Stephen Campbell Moore, Daniel Mays, James Faulkner, David Suchet
Játékidő: 110 perc
Bemutató dátuma: 2008. július 10.
Forgalmazza: Fórum Hungary
 


LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés