free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Párban élő szinglik

Megyeri Nikolett         Címkék: dinki, gyerek, házasság, önállóság, pár 0 hozzászólás

Régen ciki volt vénlánynak lenni, és szégyen volt, ha egy párnak nem volt gyereke. Ma menő a szingli életforma, még kapcsolatban is. Kérdés, hogy ez önzőség -e.

Amikor két szingli tartós kapcsolatba  - később esetleg házasságra - lép, akkor szingli mivoltát értelemszerűen elveszíti. A szingli életstílus legtöbb elemével viszont párként sem feltétlenül kell felhagyni. Sőt! A párkeresés zűrjeinek elmúltával, két keresetből, gyerekek nélkül indul csak az igazi dolcsevíta. Kérdés, hogy normális -e, ha a párok inkább a kemény munkával kiharcolt jólétet élvezik, mint, hogy egyből gyerekeket gyártsanak. Vagy ez nem más, mint önzőség, a valódi felelősségvállalás elodázása?A párban élő szinglik olyan sokan vannak, hogy már külön szót is kitaláltak rájuk, ők a dinkik. A dinki szó az angol Double Income No Kids Yet - két kereset, gyerek még nincs - kifejezésből képzett betűszó (magyarul fonetikusan, pontos i-vel írva). Azokra a tartós vagy élettársi kapcsolatban, illetve már házasságban élő, húszas-harmincas korosztályhoz tartozó párokra használják, akik még nem vállalnak gyereket, ehelyett mindketten - többnyire jól fizetett állásban - dolgoznak, a megkeresett pénzt pedig élményszerzésre, élvezetekre, minőségi fogyasztásra költik.

Gyakorlatilag a szabad, szingli életstílus főbb előnyeit egyesítik a párkapcsolat biztonságának előnyeivel, az olyan hátrányokat viszont, mint például a társkeresés bonyodalmai, vagy az esetleges magányosság-érzés már maguk mögött hagyták, a gyermekvállalás felelősségét pedig még nem szándékoznak magukra vállalni. Tehát mondhatjuk úgy, hogy egyfajta hedonista szabadságegyesítésről van szó, egy kényelmesnek és egyben önzőnek is tűnő élethelyzetről, mely egyre több pár számára felkínálja magát és ha már, hát igazán sokan ki is használják.


Persze jogosan vetődik fel, hogy régen is voltak gyermektelen, önmaguknak élő párok, mégsem hívták őket dinkinek. Ahogy a vénkisasszonyokat és az agglegényeket sem nevezték szinglinek akkoriban… A hagyományos értékrend szerint illett legkésőbb a húszas évek közepéig megházasodni, az esküvő után pedig egy éven belül vállalni az első gyereket. Az pedig, ha egy párnak ez idő alatt, vagy esetleg hosszabb távon sem született gyereke, leginkább szégyellni- vagy sajnálni való volt, de semmiképp sem menő vagy irigyelt. Manapság a nyugati kultúrában, a mi generációnk számára - pláne nagyvárosi életforma mellett - ez a hozzáállás már nem jellemző

"Amikor a szüleim ennyi idősek voltak, mint amennyi most vagyok, én már másodikos általános iskolás voltam, a húgom pedig nagycsoportos óvodás. Tisztelem őket amiatt, hogy ilyen fiatalon szülők lettek, még úgy is, hogy tudom, számukra messze nem voltak nyitva olyan tág lehetőségek, melyek a mi korosztályunknak már maguktól értetődőek" - mondta Regina, a 28 éves, friss házas és dinki.  Úgy véli, hogy ha az évtizedekkel korábbi nemzedékek is elfogadott és divatos alternatívaként választhatták volna mondjuk a szingliséget, folytatásul pedig akár a dinki életmódot, akkor ma bizony kevesebb negyvenes-ötvenes nő lenne, aki nem hagyja békén fiatal felnőttkorba lépett gyermekét az unoka témával…A fő vád, mely a dinkiket éri, az, hogy életmódjuk felelőtlen és önző, de ha megkapargatjuk a felszínt, akkor eljuthatunk oda is, hogy maga a vád érdemli ki inkább ezeket a jelzőket. Ugyanis. Tegyük fel a kérdést, hogy pontosan kivel szemben is önzőség a dinki életmód? Azokkal szemben akik nem tehetik meg, hogy így éljenek, pedig szívesen tennék? Aligha, hiszen ha nem élne így senki, attól az ő helyzetük nem változna. Esetleg a dinki pár még meg sem született gyermekeivel szemben? Vagy a szülőkkel  - és további rokonokkal - szemben, akik már epedve várják a kis trónörökös érkezését?

Nos, két embernek, aki a közös élet mellett dönt, elsősorban a saját hatásköre eldönteni, hogy mikor szándékozik - ha egyáltalán - szaporodni és a végeredményért felelősséget is vállalni, ha pedig ezt a döntést külső elvárások mentén hozzák meg, akkor sanszos, hogy az egészet megette a fene.Aztán. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a dinki életformához valamilyen módon el is kellett jutni, mind a karrier, mind pedig a magánélet vonalán. "Szereztem két diplomát, mellé két nyelvvizsgát, kilenc éve egy multicégnél hajtok. Harminckettő elmúltam, mire megtaláltam a páromat. Mostanra tartunk ott, hogy összeállt a kép, ami nálunk azt jelenti, hogy jelenleg az átlagnál magasabb színvonalú életet engedhetünk meg magunknak és meg is engedjük. E mögött mindkettőnk részéről teljesítmény áll és nem érzem úgy, hogy önzőség lenne, ha ezt egyelőre kizárólag egymás illusztris társaságában szeretnénk kiélvezni" - mondja a 34 éves, felsővezetőként dolgozó Beatrix.

A dinkiségre ráadásul nem úgy kell tekintenünk, mint valamiféle végleges és visszafordíthatatlan állapotra. A legtöbb dinki pár számára ez az életmód mindössze néhány éves időszakra szól, mígnem megérnek a váltásra, mely leggyakrabban gyermekvállalás formájában következik be. Igen, ekkor már lehet, hogy közelebb vannak a negyvenhez, mint a húszhoz. De vajon húszon-egynéhány éves, esetleg még saját magukkal sem tisztában lévő, élettapasztalattal alig rendelkező fiatalokból lesz-e a jobb szülő, vagy olyan, harmincas éveikben járó emberekből, akiknek már volt alkalmuk - szingliként, majd dinkiként - sok mindent megtapasztalni, birtokba venni és persze kellőképpen kiélni az egót?Mi az utóbbira szavaznánk, azzal a kitétellel, hogy természetesen mindkét verzióra léteznek ellenpéldák. Megkérdezettünk, Regina szintén osztja  a véleményünket: "Úgy érzem, hogy a férjemmel akkor leszünk majd érettek arra, hogy szülővé váljunk, amikor a saját életünkkel kapcsolatban már a lehető legkevesebb hiányérzetünk lesz. Szerintem ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő odaadással tudjunk majd a gyerekeinkre koncentrálni." Tisztában van persze azzal, hogy ez is egyfajta elodázás, mégis egészségesebb megoldásnak tartja, mintha arra hajtanának, hogy így vagy úgy, de a harmadik X előtt meglegyen az első gyerek. "Igenis van, amit gyerek mellett már nem tehetsz meg, ha pedig a gyereked felnőtt, már késő bepótolni. Éppen ezért ezeket a dolgokat tesszük meg most, amikor még aktuális és alkalmunk is van rá."


 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés