free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Korfu, a görög Rio

Borsa         Címkék: görögország, korfu, rio, sziget, tenger 0 hozzászólás

Harminc fok felett a városnézős nyaralás nem élmény, mi inkább a korfui pancsolást választottuk. Nem drága, nincs messze és úgy érezhetjük magunkat, mint Rióban.

Bár Korfu kevésbé számít trendi helynek, mint egy kötőjeles nevű thaiföldi pálmaliget, csodás strandok, mesés panorámák, finom ételek és kedves emberek várják itt is a látogatót, barátságok árak mellett. A strandokat ráadásul épp olyan cukorsüveg alakú hegyek veszik körül, mint amilyenek a Riói Copacabanát szegélyezik. Árak, tippek, beszámoló a legzöldebb görög szigetről.

Szerintünk kétféle nyaralás jöhet szóba: az egyik a városnézős, kultúrafogyasztós, múzeumba járós, a másik pedig a strandolós-semmittevős, bulizós. Amikor a hőmérők mutatói jóval harminc fok felett járnak, nekünk csak a második megoldás jöhet szóba, városokban sétálgatni tavasszal, meg ősszel kell. Ennek szellemében néztük meg az utazási irodák katalógusait, no meg azzal a szilárd elhatározással, hogy idén messzebb merészkedünk Horvátországnál, nagyjából ugyanabból a költségvetésből.


Ciprusligetek a Smaragd Szigeten - nézd meg a többi képet is!

Korfu mellett végül a megfizethető árak (79.000 forintért kitűnő apartmanokat találsz repülővel, transzferrel együtt) mellett azért döntöttünk, mert egy kedves ismerősünk, aki beutazta a fél világot, Rio de Janeiro strandjaihoz hasonlította a sziget öbleit, ráadásul fényképekkel is igazolta a nehezen hihető állítást. Így hát - bár nyilván sokkal trendibb lett volna valami délkelet-ázsiai atollon pancsolni, végül a légvonalban alig több, mint 800 kilométerre fekvő, mindössze 64 kilométer hosszú földnyelv felé vettük az irányt.

A görög szigetvilág legtöbb tagja kopár a fakitermelés és a rendkívül forró időjárás miatt, Korfu azonban a Smaragd Sziget elnevezéssel büszkélkedhet. Valóban, már a repülőről elkápráztatnak a csodálatos hegyek-völgyek, a ciprus -és olajligetek, a színpompás vadvirágok. Nem véletlen, hogy ilyen természeti szépségek között élve Gerald Durrell, a népszerű brit író is a sziget rabja lett, aki itt töltötte gyermekkorát, majd itt írta meg a híres Családom és egyéb állatfajták című regényét is. Korfu sokáig angol gyarmat volt, korábban a velenceiek és Napóleon is meghódította a területet. A híres hadvezér állítólag annyira odavolt a szigetért, hogy az összes meghódított országnál fontosabbnak tartotta Korfu megtartását. Persze ismerjük a történelmet, nem jött össze neki.


Nem csoda, hogy Durrell beleszeretett

Az egykori hódoltságok után viszont 4-500 éves olajligetek maradtak, az itteniek valóságos kultusznövénynek tekintik az ősöreg fákat, sehol sem vágják ki őket. Jellemző látvány Korfun, hogy egy-egy strandbüfé, vagy bár területén a fákat beépítik az épületbe, eszükbe sem jut kivágni, vagy megcsonkítani őket. A helyiek olajtermesztésből élnek általában, meg persze a nyáron percenként a szigetre érkező repülőgépekről özönlő turistaáradatból.

Éppen ezért mindenki végtelenül kedves, az autósok is meglepő óvatossággal száguldoznak a szigetet tarkító elképesztő szerpentineken. Korfu legmagasabb csúcsa a Kékestetővel is versenyképes Pantokrator ezer méter feletti sziklaormokkal, és ez csak a legmagasabb a sziget hegyei között. Az utak nyaktörően kanyarognak, ráadásul a helyi kavicsban található jelentős márványtartalom miatt, egy kis eső után valóságos jégpályává változnak.


Korfu legmagasabb hegye, a Pantokrator

Fittyet hányva a veszélyre, természetesen robogót béreltünk Moraitikán, Korfu egyik üdülőfalujában, ahol az apartmanunk állt. Az árak itt sem vészesek, 35-40 euróért három napra lehet motorhoz jutni, ráadásul Görögországban az ötven köbcenti feletti járgányokat is nyugodtan vezetheted egyszerű magyar autós jogosítvánnyal. Ha motorra szállsz, erősen ajánlott a kanyarok előtt idejében fékezni, egy hajtűforduló közepén az útra ugró, fekete ruhás olívaolaj árus látványa olyan élmény, ami garantáltan radírozza az összes itthon hagyott gondot és parát.

1. Korfu, a görög Rio
2. Nyüzsgés a fővárosban, pihi az üdülőfalvakbanLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés