free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az utca arca

Borsa         Címkék: graffiti, igényes, művészet, streetart, utca 0 hozzászólás

A "Szeretlek Mari" felirat a buszon a közvélekedéssel ellentétben nem az utcai művészek műve. A street art nem vandalizmus, hanem minőségi, vizuális izgatás.

Akik egyenlőségjelet tesznek a street art és az igénytelen graffitinek nem nevezhető firkálás közé, nagy hibát követnek el. A street art ugyanis az egyik leginnovatívabb stíluságazat, kifejezőforma és köztéri vizuális izgatószer. Egy jól megválasztott és szépen kivitelezett falfestmény gyönyörködtet és elgondolkodtat, és persze öltözteti a csupasz falakat.

www.mkkp.hu

Legtöbbünkben valahogy mégis úgy ragadt meg a street art fogalma is, mint a vandalizmus csimborasszója, amiben bő gatyás gyerekek spray-s flakonokkal a hónuk alatt köpik arcon a várost. Sajnos ez utóbbi variáns képviselői azok, akik egyre jobban ellehetetlenítik az igazi street art művészetet is, és akiket maga a "szakma" is elítél.
Nézzük akkor, hogy miben is különbözik az urban art a monogramokban csúcsosodó, köztérre hányt, igénytelen graffititől. A street art, mint ahogyan a neve is mutatja egy utcai fronton kiélt művészi hajlam, üzenete van, tulajdonképpen egy városi szub-kommunikáció. Alapesszenciájában benne van a tiltott cselekvés, a szembenállás, ami üzenetének egyik nagyon lényeges aspektusa, hiszen ezek az akciók általában gerilla megmozdulások, és egyik lényeges művészi eszközük a megdöbbentés. Bár a kortárs köztéri művészet egyre inkább átcsúszik a tradicionális ágak közé, vagyis legalizált formákat ölt, keletkezésének lényegében ott bujkál a lázadás.

A street art-ba nemcsak a graffiti, vagyis a hagyományos szabadkezes-festékfújós köztéri dekorációk tartoznak, hanem a matricaragasztás, a stencil- vagy sablonfújás, plakátok, utcai színházak és performanszok, továbbá a köztérre szánt installációk is. Tehát igencsak tág a kör, ráadásul, ha még közelebbről kezdjük el vizsgálni a street art-graffiti differenciát, akkor keletkezésük is igen kardinális különbözőségeket mutat. A graffiti alapága a hiphop kultúrából nőtt ki, azok a fiatalok teremtették, akik az utcán tengtek-lengtek, saját szórakoztatásukra mc-ztek, breakeltek és spontán önkifejezték magukat a falakon.

www.motherjones.com, www.thegiant.org

A street art ezzel szemben sokkal inkább az előre megtervezett akciókból áll, ezt az irányzatot Shepard Fairey nevéhez lehet kötni, aki 1989-ben elsőként matricakampányolt Andre The Giant, USA-szerte népszerű pankrátor sematikus ábrázatával. A matricák jópofa ötletnek indultak, mesélte később a Rhodes Island-i dizájnfőiskola hallgatója, de a dolog kinőtte magát, és Fairey ráérzett az egész dolog lényegére. Itt ugyanis nem a megjelenési formán van a fő hangsúly, hanem a kontextuson, vagyis, hogy a köztérre felnyalt tapasz mennyire képes működni egy tőle teljesen idegen közegben. A műalkotásnak így része lesz maga a környezet is, ami rendkívül izgalmas lehetőségekre mutat rá. A befogadói szem sem csupán gyönyörködik benne - sőt, már maga a felfedezés is élményeket rejt -, hanem elgondolkodik, megdöbben, talán megijed, de mindenképpen élénk érdeklődéssel reagál.

Budapest nem a legjobb példa a street artra, ha őszinték akarunk lenni alig-alig mozdul a város ilyen aspektusból, tehát aki itt élve próbálja megtapasztalni a street art interaktív élményeit, annak nehéz dolga lesz. Amerikában vagy Európa nagyvárosaiban viszont gyönyörű iskolapéldákat találhatunk urban artból.

www.mkkp.hu

Talán ha a fejekben változna a dolog megítélése, lenne egy befogadó közösség, akkor Budapesten is virágba borulhatna ez az intellektuális utcai kifejezésforma, mert nem a kezdeményezés, nem a tehetség vagy ötlet, és nem a művészi hajlam hiányzik. A spontán felindulásból buszkárpitba vésett "szeretlek Mari" felirat nem tartozik a street art alá, viszont a Kétfarkú kutyapárt elképesztően ötletes és humoros falragaszai, plakátjai és matricái igen. Ha már különbséget tudunk tenni, az fél siker, és teljes meggyőződéssel hisszük, hogy egy steril városképnél jóval izgalmasabb egy művészi finomságoktól nyüzsgő utcakép, még azt is meg merjük kockáztatni, hogy szebb is. Csak remélni tudjuk, hogy az ötletes utcai munkákat nem a budapesti szmog temeti majd el, hanem a riposztozó következő réteg. Mi a street art mellett állunk!
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés