free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Görögdinnye fetával

Borsa         Címkék: emlék, feta, görögdinnye, recept, vendéglő 0 hozzászólás

Borsamunkatárs felelevenít egy réges-régi, szép emléket, mellesleg megtudjuk azt is, hogy a görögök feta sajttal eszik a görögdinnyét. Hosszú mese, rövid recept.

A mai ajánlatunkat nem neveznénk főtt ételnek, receptje sem igen van, de nagyon szép emlékek fűződnek ehhez a kompozícióhoz. Érdemes kipróbálni. Valamikor réges-régen - no persze ebben a században és ebben az Univerzumban -  Borsamunkatárs és főszerkesztője valamivel kevesebbet írtak, és hatványozottan többet beszéltek. Olyan munkahelyük volt, ahol megkívánták tőlük, hogy bizonyos napok meghatározott időszakaiban beszéljenek, mégpedig úgy, hogy azt több ezer ember hallgassa.

Nézd meg, hogy készült a fetás dinnye!

Nagy volt a kihívás, de álltak elébe és hétről hétre összegyűjtötték azokat a gondolatokat, amelyeket szerettek volna megosztani másokkal. A gondolatok gyűjtésének volt egy meghatározott helyszíne, az úgynevezett szerkesztőségi szoba, de ők ritkán éltek ezzel a  munkáltatójuk által biztosított segítséggel. Sokkal inkább a szemközti étteremben múlatták az időt, inkább ott dolgoztak, míg mikrofon mögé nem kellett ülniük.

Időjárástól és aktuális kedvüktől függően általában étkeztek is a szorgos munka mellett, hol ezt, hol azt, mikor mit kívántak. Telt múlt az idő, a megszokott kis étkezde többször is gazdát cserélt, míg egy hosszabb átalakítás után megint új tulajdonosok és új étlap tűnt fel a színen.Az addig diszkrét, csendes helyet hangos görög nyelvű zsivaj verte fel, és a kikért ásványvizeket már egy ragyogó fekete szemű srác hozta az asztalhoz. Az étlapon sosem ismert ételnevek sorakoztak, de nem volt probléma, mert a ragyogó szemű fiú mindent elmagyarázott. Szó mi szó, nem túl hosszú idő után összemelegedtek, összehaverkodtak Borsamunkatárs és főszerkesztője az új, görög tulajjal, a fiával és annak magyar feleségével. Sőt, az örökmozgó göndör fürtös kislányukkal is.

Szinte hazajártak a görög vendéglőbe és mindig a legjobb falatokat kapták, mindig leült valaki az asztalukhoz egy kicsit beszélgetni - befogadták őket. Így esett, hogy egy igazán forró nyári délelőtt (vagy délután?) teljesen kitikkadva léptek az étkezde teraszára és nem vágytak másra, mint sok-sok jéghideg ásványvízre. Vendégek az elképesztő hőség miatt persze nem igen voltak, ám a sötétzöld ernyő alatti nagy asztalnál ott ült a népes görög família. Épp befejezték az ebédjüket (akkor mégis inkább dél volt?) és a desszertnél tartottak. Barátságosan invitálták Borsamunkatársat és főszerkesztőjét, hogy tartsanak velük, kóstolják meg, amit esznek. Hatalmas döbbenetükre eléjük került egy nagy tál felkockázott görögdinnye és mellé sok-sok feta sajt. A kedves görögök biztatták őket, hogy lássanak neki, meglátják, milyen jó együtt a kettő.És valóban, a rekkenő hőségben a hideg, édes, zaftos dinnye mellé evett sós feta, maga volt a tökéletes étel, a mennyei lakoma. Főszerkesztő és Borsamunkatárs azóta emlegetik ezt a napot és minden nyáron elkészítik maguknak a fetát, görögdinnyével, és megemlékeznek a kedves görög családról. Hogy mindezt megoszthassuk a Borsaolvasókkal, elkészítettünk egy még finomabb változatot, bár a leírást receptnek talán túlzás nevezni.

Így készül

Jó érett, hideg görögdinnyéből falatnyi, kimagozott kockákat vágunk. Minden dinnyedarabra egy kisebb feta kockát ültetünk, majd óvatosan megcsöppintjük egy kis olívaolajjal. Mozsárban széttört, durva borssal megszórjuk egy leheletnyit és már tálaljuk is. Aki nem akar vacakolni - és senki sem látja -, az fogjon egy nagy karéj dinnyét és némi fetát, és szépen felváltva katonázza be, egyenesen a szájába.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés