free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Sztálin a kertben, ABBA a moziban

Borsa         Címkék: abba, anime, programajánló, szocreál, sztálin 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

A napokban közepéhez érkezik a nyár, a pohár már félig üres, optimistáknak inkább félig még tele. Szocreál kiállítás, utcabál, utcazene, utcafesztivál, anime-thriller, apakeresés ABBA muzsikára, tangó a múzeumban… Borsa programajánl.


Sztálin a kertben


Sztálin szobrot állítottak a debreceni Modem kertjében. Az 1956-ban ledöntött szobor rekonstrukciója is az e héten indult és egészen november közepéig látható, átfogó kiállítás-sorozat része, mely némi egészséges iróniával újragondolva mutatja be a szocialista realizmust. Az első tárlat, azaz a Szocreál – Festészet a Rákosi-korban ettől a héttől kezdve november 7-ig látható, a "rövid ötvenes évek", azaz 1950-1956 közötti időszak festészetét mutatja be.

www.port.hu

A következő rész, a Hétköznapi kommunizmus (július 24 - október 26) korabeli sajtófotók, plakátok valamint irodalmi és zeneművek segítségével idézi meg a kor kommunista propagandával átszőtt mindennapjait. A Beszédes képek (augusztus 7. - október 26.) a szocializmus képregényeibe, karikatúráiba és diafilmjeibe ad betekintést, a Lenin visszamegy a sírba? (augusztus 14 - november 16.) pedig a Szovjetunióban, a hetvenes években megjelent szocart - azaz a hivatalos patetizmussal éles humorral szembehelyezkedő - irányzat legfontosabb munkáit vonultatja fel.

A programok az utcán

Európai Utcabált rendez a Francia Intézet szombaton, a Bem-rakparton. A látogatókat a különböző régiók termékei és a francia konyha remekei várják, miközben a színpad a legújabb Franciaországból érkező tánc -és zenei stílusé, a Tecktoniké lesz. Este nyolc órától éjfélig divattervezők által európai színekbe öltöztetett, háromdimenziós figurák virtuális táncát láthatjuk egy óriáskivetítőn, akik a közönséggel együtt európai DJ-k zenéjére ropják majd. A programot sötétedés után Duna-parti tűzijáték tarkítja…

www.francia-ev.com, www.festivalcity.hu, www.utcazene.hu

Az előző helyszínről rövid sétával elérhető a Lánchíd, ahol ezen a hétvégén a performansz művészet könnyedebb irányzatainak képviselői szórakoztatnak majd. A rendezvény vendége lesz Gavin Hay,  a világhírű "Leopárdember", akinek hajmeresztő utcai produkcióját vasárnap este fél hattól és fél kilenctől is megtekinthetjük a pesti hídfőnél.

Július 15-től 19-ig tart majd a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Első látásra nem több, mint egy a nagy nyári fesztiválok sorában, hisz' mint mindenhol, itt is vannak színpadok, van rock and roll, van Kiscsillag és van Quimby, van sör, vannak lányok és fiúk, és van vidámság. Amiben azonban mégiscsak különbözik, az egyrészt az, hogy teljesen ingyenes, másrészt pedig, hogy a meghívott zenekarok mellett itt ideális technikai feltételek mellett kapnak szereplési lehetőséget az utcai muzsikusok is.

Anime, musical, Eszenyi

Csütörtöktől az anime műfaj, illetve az ABBA rajongóinak lesz elsősorban okuk premierfilmre jegyet váltani, bár nem ugyanarra, az már azért túl bizarr lenne… Ezen a napon mutatják be ugyanis - közelítőleg tíz év késéssel - a hazai mozik Satoshi Kon Perfect Blue című animációs alkotását. A japán film egy valódi pszicho-thriller, csavaros történettel, és meglehetősen erőszakos jelenetekkel. A sztori során apránként bepillantást nyerhetünk Mima lelkivilágába. A fiatal lány - aki foglalkozását tekintve popsztár - többet vállal, mint amennyit lelkileg elbírna, és igazán nincs, aki támogatná. Egy őrült próbálja elkapni, különféle rémisztő látomásai vannak, és egyre több gyilkosság történik a környéken. Hangulatát is színvonalát jellemzi, hogy számos kritikus véleménye szerint erre az alkotásra Alfred Hitchcock is büszke lenne.

www.dose.ca, www.imdb.com, http://gyonyorben.eszenyi.hu

A másik premierfilm a Mamma Mia! szintén felkavaró élménynek ígérkezik, bár más értelemben, mint az előzőekben ajánlott mozi. Az alapsztori meglehetősen banális: egy esküvőjére készülődő fiatal nő, Sophie szeretné megtudni végre, hogy ki az apja, ezért meghívja egy idilli görög szigetre, az anyjával közösen vezetett szállodájába azt a három férfit, akik közül az egyik annak idején tevőlegesen közreműködött a fogantatásában… Ami azonban a pláne az egészben, az az, hogy a film egy Broadway-musical adaptációja, melyet pedig az ABBA slágereiből raktak össze. Tehát igen: a fent vázolt történet, úgy, hogy közben a szereplők - köztük az Oscar díjas Mery Streep, Pierce "James Bond Brosnan és Colin "Mr Darcy " Firth  - előadásában egyszer csak elhangzik a Dancing Queen,  a Gimme! Gimme! Gimme! vagy mondjuk a Super Trouper

18-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban adja elő Eszenyi Enikő, a Gyönyörben nincs középút  című estjét. Tangók, sanzonok, kuplék valamint kortárs költő- és írónők szövegei intenzív-szuggesztív tolmácsolásban, nyolcvan percben. Akinek még kimaradt volna és aki újra megnézné.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés