free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Összeállhat a Kafka mozaik

Borsa         Címkék: franzkafka, kézirat, kishír, maxbrod, regény 0 hozzászólás

Hamarosan eddig ismeretlen Kafka írásokat olvashatunk. Az író barátjának titkárnője 40 évig őrizte őket dohos lakásában, de halála miatt most nyilvánossá válhatnak.

A Kafka kutatók feszülten várják, hogy végre megtudják, milyen és mennyi Kafka írás kerülhet végre nyilvánosságra most, hogy Kafka egykori barátjának, Max Brodnak a titkárnője 101 évesen meghalt. Ő volt ugyanis, akinek birtokába kerültek Kafka kiadatlan írásai, ám ő egész életében megtagadta, hogy megmutassa azokat a világnak. A tel-avivi lakásban, ahol 40 évig tárolta a papírokat  állítólag rengeteg kutyát és macskát is tartott az asszony, és ha az állatok nem is tettek kárt az iratokban, félő, hogy a dohos környezet megrongálta azokat.

http://en.wikipedia.org
Franz Kafka

Franz Kafka Prágában élt, de német volt és zsidó, hivatalnokként élt, de éjszakánként írt. Azt akarta, hogy a világ elfelejtse még a nevét is, ehelyett világhírű lett. Az egész életében kitaszítottság érzéssel küzdő író, szorongással teli , befejezetlen írásait nem tartotta arra érdemesnek, hogy más is olvassa őket, de Max Brod Kafka végakarata ellenére nem elégette, hanem 1939-ben Prágából Izraelbe csempészte és kiadta őket.
Legalábbis egy részét, a többi -mint kiderült- titkárnője, Esther Hoffe kezébe került, aki Brod halála után féltve őrizte őket. Így az irodalmárok tudása ugyanolyan töredékes maradt Kafkáról, mint, amilyenek regényei voltak, és életműve ugyanolyan titokzatos, és kiismerhetetlen maradt, mint a világ, amelyet híres regényeiből és novelláiból (A per, Amerika, Kastély, Átváltozás) megismerhettünk.

 

Mostanáig. Mert, ha minden úgy alakul, ahogy a kutatók remélik, lehet, hogy végre teljes lesz a kép, és nem marad több titok Kafka életével és műveivel kapcsolatban.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés