free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szégyen és szeretet

Borsa         Címkék: előadás, feldmár, könyv, szégyen, szeretet 0 hozzászólás

Feldmár András legújabb kötete egy előadássorozat dokumentációja, de annak is megéri elolvasni, aki ezen részt vett, Feldmár szavai ugyanis döbbenetesen frissek.

Feldmár András minden egyes könyve úgy hat, mintha velünk szemben ülne, és lelkesen mesélne. Hiába a pszichoterapeuta végzettség, szavaiban nyoma sincs a fellengzős, kórházszagú szavaknak, nincsenek érthetetlen áltudományos frázisok, sőt néha megdöbbentően vulgáris kifejezésekbe ütközünk. Hogy miért jó ez? Mert nem kell a lábjegyzetet bújva megszakítani a gondolatmeneteket, vagy az idegen szavak szótárában - esetleg orvosi atlaszokban - keresni a megfejtést, mert így valóban olyan lesz az olvasás, mintha valaki a "saját nyelvünkön" beszélne hozzánk.


Feldmár András

A nyelv kérdése amúgy külön érdekes Feldmár esetében, hiszen tudjuk róla, hogy 16 évesen hagyta el Magyarországot, és költözött Kanadába, azóta ott él, vagyis sokkal inkább angol az anyanyelve, mint magyar. Szavai ehhez képest is nyersek, de szándékosan azok, és ez nagyon fontos. A tudatállapotok szivárványa című kötetében - ami szintén egy előadássorozat írásos változata - már a legelején felhívja a szavak jelentőségére a figyelmet, nem mindegy ugyanis, hogy hogyan fejezzük ki magunkat.

Továbbá a köznyelv használata magában rejt még egy fontos aspektust is, méghozzá az interaktivitás lehetőségét. Ha eléggé rá tudunk hangolódni Feldmár szavaira, akkor a megfogalmazott gondolatokat a sajátjainkként érzékeljük, nagyon érdekes, hogy a globális hipnotizációról beszélő pszichiáter mennyire a perszonális belső felé kanyarítja a betűket. Feldmár már a kezdetekben leszögezte, hogy ne higgyünk el neki semmit, ahogyan ő szkeptikus és kételkedő mindenben, úgy a hallgatói se higgyenek el neki csak úgy bármit. A hangsúly itt a saját tapasztalaton és gondolati konklúzión van. Mindenki maga vonja le a következtetéseket, és ettől a végtelenül könnyed és erőszakmentes perspektívától lesznek Feldmár előadásai - és azok írásos lenyomatai - igazi pszichés frissítők, azon túl, hogy súlyos és fájó igazságokat boncolgatnak.


Aki ott volt az előadásokon, annak is érdemes elolvasni

A Szégyen és szeretet könyv a múlt őszi, Budapesten tartott háromrészes előadássorozat dokumentációja. Mi már az előadásokon is jártunk, és valóban szóra pontos egyezést mutat a könyv, mégis hihetetlen élmény volt újraélni Feldmár szavait. Az a fura helyzet áll fönn ugyanis, hogy most mást, jóval többet és pontosabban értettük a dolgokat, mint élőszóban. Persze, az írott műfaj is segített, de sokkal inkább arra gyanakszunk, hogy ezek a kis példabeszédek több szinten működve, újra és újra információlöketeket adnak, minden réteg alatt van még egy lefejtendő, ami persze megintcsak a gondolatok interaktivitásához húz vissza. Ugyanakkor ijesztő élmény is valaki más szavain keresztül eljutni saját magunkba...

Életünk talán legkardinálisabb, legkínosabb és legfájóbb pontjaiba tenyerelt ezúttal a kanadai pszihoguru, a szégyen és a szeretet a két legmeghatározóbb mozgatórugó az életben. A szeretetet vadásszuk, a szégyen elől pedig menekülnénk, de vajon jól van ez így? Rengeteg terápiás sztorit kapunk, némelyik elsőre elképesztően vicces, valójában azonban velőtrázóan drámai. Igazi példázatok, mint a Bibliában, aki képes rá, ki tudja olvasni belőlük a válaszokat. Semmiképpen se várjunk megoldásokat, vagy manapság divatos életrecepteket, hogy ha arra megyünk, vagy így cselekszünk, akkor ott lesz a jutalomboldogság. Ilyen nincs, sőt mindenkire alkalmazható, konformizált életút sincs, mindenkinek sajátja van, amire jobb esetben még a halála előtt talál rá az ember. Feldmár erre buzdít, hogy keljünk föl, rázzuk le magunkról a port, meg a sok ránkdobált, vagy magunkra húzott szemetet, és induljunk arra, amerre kell, amerre akarunk, de semmiképp se valaki más után.


A szerző és könyve

A kiadó által a füljegyzetként kiválasztott részt mi is beillesztjük ide, nem azért mert nincs jobb ötletünk, hanem mert rendkívül találóan rímel az egész kötetre: "Még Ábrahámról sem tudom, hogy tulajdonképpen azért fogadott szót, mert szerette Istent és elfogadta, hogy Isten mindent tud, vagy félt Istentől.... Érdekes, hogy tulajdonképpen az Ótestamentum és az Újtestamentum között ez egy nagy különbség. Az Ótestamentumban mindent a félelem mozgatott. Az Újtestamentumban jött a szeretet. Az én életemben ez pontosan ugyanígy volt. Körülbelül harmincöt éves koromig minden elhatározásomban a félelem vezérelt. Mindig úgy határoztam, hogy abba az irányba menjek, amelyik kevésbé félelmetes. Először körülbelül harmincöt éves koromban hoztam olyan elhatározásokat, amelyek abba az irányba vezettek, ahova a vágyam vitt. Nem futottam attól, amitől féltem. Tehát az én életemben volt egy Ótestamentum, és aztán egy Újtestamentum."

Tegye fel a kezét, aki tökéletesen elégedett mindennel az életében! Főként magunknak nem ér hazudni ám! Feldmár olvasása felér egy féléves agykontroll és pszihoterápia kombóval, ezt a folyamatot kívánjuk mindenkinek, mert igencsak ránkfér!


Feldmár András: Szégyen és szeretet
Kiadó: Jaffa Kiadó
Megjelenés: 2008
Oldalszám: 168 oldal
Bolti ára: 2790 FtLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés