free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Felturbózott fagyi

Borsa         Címkék: allergia, fagyi, gyümölcs, recept, whisky 0 hozzászólás

Ha valakivel kiszúrt a természet és allergiája miatt a legtöbb gyümölcs tiltólistás, annak nem marad más hűsítő nasi, mint a fagyi. Persze felturbóztuk egy kicsit!

Egy súlyos allergia és a hozzá kapcsolódó keresztallergiák igencsak megnehezítik az ember életét így nyáron. Hiába a sok gyümölcs, valami mindig tiltólistán van, és nehéz ilyenkor olyat enni gyümölcsön kívül, ami a hőségben is jólesik. Egyik Borsamunkatárs is ebben a cipőben jár, megsajnáltuk, kitaláltunk neki valami olyan csemegét, ami hűsít a forróságban, de nem tartalmaz egyáltalán gyümölcsöt.

Nézd meg, hogyan készült a turbó fagyi!

Bevalljuk, a kaja rovat szerkesztőjének először feladta a leckét ez a feladat, de aztán anyukája a segítségére sietett. Lelkes Nigella rajongóként számtalan nyelven és tévécsatornán követi a hölgy tevékenységét és időnként lelkendezve hívja fel Borsamunkatársat, hogy beszámoljon a legújabb Nigella-féle kunsztról.

Így esett, hogy pont, amikor allergiás kollégánk számára készítendő csemegéről volt szó, jött a telefon és lelkendezve mesélte, hogy látott egy olyan jó fagyit az angol hölgy műsorában, csak pont nem volt nála íróeszköz, hogy feljegyezze és  sajnos azóta sem találja a neten sehol a receptjét. Arra emlékezett csak, hogy a kész vaníliafagylaltot mindenféle ropogós, harapnivaló dologgal kell összedolgozni és tálalni. Ez adta az ötletet Borsamunkatársnak, hogy ő is elkészítsen egy olyan vanília fagyit, amibe csupa finomságot pakol. Ki is kérdezte munkatársát, mi mindent szeret és így született az alábbi fagylalt variáció. Komoly receptnek nem számít, de mindenki tovább gondolhatja és elkészítheti a saját ízlésének megfelelően. Az a lényeg, hogy a fagylalthoz minél több olyan dolgot keverjünk, aminek a textúrája és íze feldobja a kicsit talán már unalmas nasit.

Így készül

Nagy marék mazsolát jó pár órára, akár egész éjszakára ír whiskybe áztatunk, amíg szépen megszívják magukat és kigömbölyödnek. Az alkohol természetesen lehet skót is, vagy akár konyak is, de sütő rum nem!!!! Ha gyerek is eszi majd, akkor egyszerűen vízben áztassuk meg a mazsolát.



Egy doboz jófajta vanília fagylaltot – vagy a cukrászdából hozott tízgombócnyit – előveszünk a fagyasztóból, hogy egy kicsit meglágyuljon. Nagyobb marék diót és tejcsokoládét durvára vágunk és félre teszünk. Kevés vajat melegítünk egy vastagabb falú lábosban, vagy serpenyőben és rászórunk négy maréknyi kristálycukrot, valamint a darabos diót. Kevergetni kezdjük, majd amikor már olvadozik annyi vizet öntünk rá, hogy egészen sűrű masszát kapjunk. Vigyázzunk, sistereg, gőzöl! Folyamatosan kevergetve először elfőzzük róla a vizet, majd amikor már pöfög, fokozott odafigyeléssel aranyszínűre pirítjuk.

Mikor már édes karamell illata van és a színével is elégedettek vagyunk, gyors mozdulattal egy nagyobb, vékonyan beolajozott, vagy bevajazott alufólia lapra öntjük. Nagyon vigyázzunk, nehogy hozzáérjünk, vagy a kezünkre fröccsenjen, mert borzasztó meleg! Mikor kihűlt és teljesen megkeményedett, leválasztjuk a fólia lapról és darabokra törjük, majd egy zacskóba tesszük és húsklopfolóval teljesen összetörjük a grillázst.



Néhány szem zabkekszet falatnyi darabokra törünk – már nem csak a drága külföldi kapható, hanem nagyon finom magyar is, amiben sem tojás, sem szója nincs – és lerakosgatjuk egy tál aljára. Rásimítunk egy réteg fagylaltot, amit megszórunk a csokoládéval, majd megint fagylalt következik, erre jön a whiskys mazsola jó sűrűn, sőt a tálkában maradt levet is locsoljuk a fagyira. Megint fagylalt jön és a tetejét megszórjuk a grillázzsal. Természetesen mindenki olyan sorrendben rakosgatja, ahogyan akarja, de a keksz legyen az alsó sor. Nem várjuk meg amíg elolvad, sem azt, hogy a zabkeksz megpuhuljon, azonnal tálaljuk.



Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Stresszoldó ételek

Van, akin a fokhagyma, van, akin a gyömbér segít idegei megnyugtatásában.



Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés