free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Tábor felnőtteknek

Borsa         Címkék: bodnártibor, klub, ladánybene, reggae, tábor 0 hozzászólás

A nyár a Ladánybenének is fő koncertszezon, de van egy hét, amikor nem vállalnak fellépést. Ekkor van ugyanis a reggae camp. Már 16 éve. Interjú Bodnár Tiborral.

Bár a reggae már az 50-es, 60-as években népszerű volt a világban, a 80-as évekig nem volt magyar képviselője a stílusnak. A Ladánybene 27 zenészei elmondhatják magukról, hogy ma nekik köszönhetően van hihetetlen kultusza a reggae-nek Magyarországon, pedig a bölcső, Jamaica minden tekintetben nagyon messze van. A Ladánybene nem haknikoncertekre vagy turnékra, nagy produkciókra összeálló, nagy múlttal rendelkező zenekar, hanem olyan baráti társaság, akik a mai napig próbára járnak, havonta klubkoncerteket adnak és még a nyár egy részét is együtt töltik a saját maguk szervezte reggae fesztiválon. A rajongók között akadnak olyanok, akik 23 éve hűségesen kísérik a zenekart. A hihetetlennek tűnő történetet az egyik főszereplő, Bodnár Tibor, a Ladánybene 27 gitárosa gazdagítja a részletekkel.


Bodnár Tibor

Bodnár Tibor: - Minden hónap első péntekén tartunk Ladánybene klubot. Huszonéve ez még nem profi összekovácsolódás volt, hanem rengeteg haver, barátok összejövetele. Néhányan a próbákon is ott voltak, úgyhogy mi mindig közönségnek játszottunk. Az első nagy siker az Almássy téren ért minket 1988-ban: megnyertük az Aorta fesztivál tehetségkutatóját. De már akkor is volt múltunk. Első klubunkat az angyalföldi József Attila Művelődési Házban tartottuk 1987-ben, majd átköltöztünk a Poscher János művházba, amit sokan Viking klub néven ismernek. A Posherba kemény szórakozó mag járt le, Volt például egy srác, aki rendszeresen részegen LGT-ket zongorázott a kocsma pianínóján. Jó hangulatú bulik voltak ezek a koncertek után. Később, amikor első billentyűsünk nyaralás miatt nem tudott néhány koncertünkön résztvenni, a zongorista srác - Bokó Zoli - beállt helyette. Ma is tagja a zenekarnak.

www.lb27.hu
Pozitív vibrációk

Később a Jókai klubba költöztünk Itt a bulihangulat helyett már sokkal inkább a zenére került át a hangsúly. Itt mutattuk be először az új számokat, vendégzenekarokat hívtunk meg. A hely, egyike az utolsó klasszikus művelődési házaknak, igazán különleges volt. Nem mindennapi érzés, amikor olyan teremben, olyan díszletek között játszol, ahol előző nap még nyugdíjas találkozót, vagy színházi varieté előadást tartottak. A villa a szép kerttel remek környezet volt, és jókat lehetett beszélgetni hajnalban hazafelé jövet a hegyről. Ma  a Blue River állóhajón tartjuk a bulikat. Nyáron általában szünetet tartunk, de hosszabb időre soha nem szakadt meg a hagyomány.

Borsa: - Hogyan emlékszel a kezdetekre? És ehhez képest milyen ma egy klubest?
- Angyalföldön egy fiatal, feltörekvő zenekar voltunk, akiknek engedték, hogy egy kicsit muzsikáljanak. Kóstolgattuk a skát, 80-100 néző előtt. A bulikon az ACDC feldolgozás simán összefért a Madness-szel. Tulajdonképpen saját ökörködés volt. A József Attila művházban nem egyszer parasztgúnyában, katonai egyenruhában léptünk fel, mini színdarab volt a buli. A belépő minimális volt, a zenekar csak a szállítási költséget kérte el a koncertért. 22-23 évesek voltunk, a nézők tizen- és huszonévesek. A Poscherben már komoly közönségünk volt, ezért még az induló Republic is eljött, hogy sok ember előtt játszhasson, mert olyan sokan voltak kíváncsiak ránk 91 körül. Ma meghívásos alapon, komolyabb feltételek alapján játszunk. Kétszer egyórás programunk van: standard és saját reggae dalokkal, reggae dj-vel, sound systemmel. A hangulat most is bensőséges: kis színpad, 250-300 vendéggel. A bulikon 40-50 évesek is megfordulnak, de azt vesszük észre, hogy a 17-23 évesek a legnyitottabbak a zenénkre. A fiatalok ismerik a reggae-t igazán, mindenhol hozzáférnek, érdeklődnek, tájékozottak.

Ladánybene újság

A 90-es években kis folyóiratok jelentek meg Ladánybene füzetek néven, amelyben versek, színdarabok, drámák kaptak helyet. A 100 példányból a koncertekre elsőként érkező vendégeknek és a rádióknak jutott.


- Mikor kezdődött a közös táborozás?

- 1992-ben. Klubunk mindig volt, közönségbarát zenekar vagyunk, de amikor az első lemezünk megjelent, akkor hirtelen az egész országban ismertek lettünk. Nem lehetett csak egy klubban átölelni a rajongókat. Az Edda-táborhoz vagy az agárdi pop strandhoz hasonló bulit terveztünk. Az első ilyen tábort a ladánybenei építőtáborban tartottuk, mert ott alakult a zenekar. Barátkozós, rajongós néhány nap volt, nem feltétlenül a reggae-ről szólt. Vetélkedőket, játékokat, számháborút, fáklyás felvonulást, focimeccset szerveztünk. Hangulatos, kellemes, kedves időszak volt. A régi reggae táborokban minden évben megtartottuk Ladánybene faluban a fáklyás felvonulást: minden barátunk háza előtt énekeltünk. Egyik alkalommal rasztává kereszteltük a polgármestert, aki azóta is büszkén viseli a tiszteletbeli raszta címet.

www.lb27.hu
Törzsgárda és az utánpótlás - zöld pólóban Bodnár Tibor

Zenei értelemben vegyes volt a felhozatal: vendégünk volt a Palermo Boogie Gang, a Quimby, a Kispál és a borz, az Afro magic, olyan velünk egykorú zenészek, akikhez a magánéletben barátságok fűztek. Előfordult, hogy egy teherautó platóján volt a színpad, és napközben lovaskocsival furikáztunk a szántón. Itt készült az első videóklipünk is. A zenészek ingyen játszottak a bulikon, a táborozóktól is csak minimális összeget kértünk, hogy nullára jöjjön ki a költségvetésünk.

1. Tábor felnőtteknek
2. Fiatal tehetségek és világsztárok is jönnekLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés