free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Ó, anyám!

Borsa         Címkék: abba, film, musical, premier, vígjáték 0 hozzászólás

A Mamma Mia! tíz éve siker a színpadokon, egyértelmű volt, hogy Hollywood is lenyúz róla egy bőrt. Silány sztori, sok sztár, még több ABBA. Csak erős idegzetűeknek!

Egészen pontosan sorsszerű volt, hogy amint a színpadi darab nézőcsúcsot dönt, jön Hollywood, és jól megmutatja, hogyan kell musicalt adaptálni. A Mamma Mia! musical premierje majd 10 évvel ezelőtt volt Londonban, a darab magja abszolút kendőzetlenül az ABBA slágerekre épült, a keretsztori tulajdonképpen teljesen érdektelen kis limonádé. A zenés betétek viszont visszaidézték a diszkó hőskorát, azt az igazi retró életérzést, amitől még nagyanyáinknak is füttyre csücsörödik a szájuk. Nem hiába produkált az eredeti színpadi mű mindenhol teltházas sikereket, és hevenyészett becslés szerint 30 milliós(!) össznézőszámot.

www.cinemablend.com

Nem akarunk megint végtelenül negatívnak tűnni, de ékes példája ez a "hogyan nyúzzunk le még több bőrt egy már amúgy is döglött csirkéről" esetének. Az ABBA musical még hagyján, de hogy ezt miért kell ilyen pofátlanul kampányolva filmes keretekben is lefektetni, azt egyértelműen a filmstúdió pénzügyi "kalkulátorai" tudnák megindokolni egy jó sok nullás összeggel. Nekünk az jutott eszünkbe a film alatt, hogy vajon mikor jön el az az idő, amikor a Neoton Família slágereivel illusztrálva forgatnak idehaza balatoni love storyt, mert a koncepció ugyanaz. Végy egy nosztalgikus ízű zenekart, add a számait sztárok szájába, válassz egy giccsgyanús költői tájat és voilá!

Valljuk be azért, hogy ez a koncepció igenis működik. Még akik nem is voltak annak idején ABBA rajongók, vagy a fiatalabb korosztályból kikerülve nem is lehettek, azok is úton-útfélen botlanak bele a zenekar számaiba. A slágerek pedig úgy vannak kódolva, hogy amint befurakodtak az agyba, igen hamar másznak elő akár már egyetlen dallamfoszlányra is. A kellemes ismerősség érzése pedig ellazítja az embert, és mire észbekap, már egy egész koreográfiát bólogat el a fejével.

www.cinemablend.com

A darab zenei agyagát demonstráló kerettörténet nemhogy nem szellemdús, de egyenesen vérlázító; kis amerikai menyecske férjhez menni készül egy görög szigeten, no de szegényt nincs, aki az oltár elé kísérhetné - mert mi másra is jó még egy apa ugye -, ezért feltúrja anyja múltját, és előbányász három szép szál "legényt", akik közül bárki lehetne az apja. Viszont mivel anyuka mindegyikükkel nagyjából egyszerre huncutkodott, így ő sem tudja, ki a befutó... Mit tesz ilyenkor egy kétségbeesett amerikai polgár? Rágyújt egy ABBA nótára természetesen.

A sztár-felhozatalból sem vették gyengélkedőre a figurát; kapunk egy daloló, és még mindig dögös Meryl Streepet, egy zenei fronton nem túl erős 007-est - Pierce Brosnan -, és egy idei szavazáson álompasinak kikiáltott Colin Firth-t, aki már Bridget Jonest is kihúzta a csávából. Egy-két hangi kvalitásokat érintő mellényúlástól eltekintve a színészi fronton nincs nagy probléma, persze nem is nagyon van mit alakítani.

www.cinemablend.com

A mozi romantikus filmjátékként hirdeti magát, de már a legelejétől olyan, mintha a saját paródiája lenne, és ez az egyetlen jó dolog, amit el tudunk mondani róla. Természetesen ABBA rajongók és Colin Firth poszterekkel tapétázó tinik biztosan odalesznek ezért a változatért is, de mi mindenkit óva intenénk attól, hogy hirtelen felindulásból jegyet váltson rá. Itt a minimum, hogy vagy az ABBÁ-t, vagy a musicaleket szeretni kell, de legalábbis tűrni, különben csak a karfát fogjuk kaparni kínunkban.

Mamma Mia!
Színes magyarul beszélő angol-amerikai zenés vígjáték, 2008
Rendező: Phyllida Lloyd
Forgatókönyvíró: Catherine Johnson
Zeneszerző: Stig Anderson, Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Operatőr: Haris Zambarloukos
Producer: Benny Andersson, Tom Hanks
Szereplők: Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan, Amanda Seyfried, Stellan Skarsgard, Julie Walters, Christine Baranski
Játékidő: 109 perc
Bemutató dátuma: 2008. július 17.
Forgalmazza: UIP-Duna FilmIlyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés