free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Gömböc - a magyar tudományos szenzáció

Borsa         Címkék: gömböc, magyar, szenzáció, tudományos, világkiállítás 1 hozzászólás

A természetben nem létezik, de magyar tudósok kifejlesztettek egy olyan idomot, amely feldönthetetlen, minden helyzetből talpra áll. Íme, a tudományos kejfeljancsi.

Ha azt mondjuk: "homogén test, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van" - akkor valószínűleg ugyanolyan bambán néz sok Borsaolvasó, ahogy mi is tesszük, hiszen egyáltalán nem beszélünk a matematika nyelvén. Ha viszont egyetlen szóval szeretnénk megvilágítani egy világszenzációnak bizonyult magyar találmány, a Gömböc működési elvét, akkor sokkal könnyebb a dolgunk: keljfeljancsi.

Mindenki ismeri a retro gyerekjátékot, a babát, ami a fenti definíció fizikai törvényeinek engedelmeskedve minden helyzetből talpra áll. Míg azonban a keljfeljancsi egy nehezéknek köszönhetően áll talpra katonás fegyelemmel, a Gömböc csupán egyetlen, homogén anyagból készült, ezért maga a forma biztosítja talpra állását. A Budapesti Műszaki Egyetem munkatársai által kifejlesztett tárgy ihlette pavilon képviseli Magyarországot a 2010-es világkiállításon Sanghai-ban is.

www.expo2010.hu

Igazi tudományos szenzáció volt 2006-ban a világ egyik legnagyobb tudományos szakfolyóirata, a Mathematical Intelligencer címlapja, ahol 1979 óta első alkalommal szerepelt egy magyar felfedezés. Egy félig csiszolt drágakőhöz, egyesek szerint az ősember pattintott kőbaltájához hasonlatos gömbszerű tárgy volt a fényképeken, melynek egyetlen egyensúlyi pontja van, így mindig a talpára áll. Az újság természetesen nem a nagyközönséghez, hanem a matematikus szakmához szólt, így látványos bemutatók, és fotósorozatok helyett először a jelenséget leíró képlet kápráztatta el a világ tudósait. Kevés olyan találmány létezik, ami a szakmai lapok hasábjai után a tömegmédiát is meghódítja, az ügyes "kődarab" azonban hamarosan bejárta a világsajtót.

A Gömböc a New York Times listája szerint 2007 leginnovatívabb felfedezései közé került, írt róla a BBC, a tekintélyes New Scientist és a Nature magazin is, azután szinte a bolygó összes országa átvette a hírt Malajziától Finnországon át Kínáig. De vajon mi késztetett arra két egyetemi tanárt, hogy feltalálja a tudományos keljfeljancsit?

www.gomboc.eu, www.gomboc-shop.com

A történet még a rendszerváltást követő években kezdődött, amikor Domokos Gábor, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára találkozott a világ egyik leghíresebb matematikusával, Vlagyimir Igorjevics Arnolddal. Az orosz tudós sejtette, hogy létezik olyan idom, aminek csak egyetlen egyensúlyi pontja van, azaz nem képes eldőlni, illetve mindig talpra áll, a magyar professzor pedig elhatározta, hogy megtalálja ezt az alakzatot.

Bár kevésbé játékos, mint a Rubik kocka, mégis a huszonegyedik század eddigi legnagyobb magyar felfedezésének tartják a leginkább teknősbéka páncélra hasonlító formát, melyet a tanszékvezető végül kollégájával, Várkonyi Péterrel együtt alkotott meg és nevezett Gömböcnek, hiszen a gömb az a test, amely geometriájában a legközelebb áll a találmány fizikai tulajdonságaihoz.

www.gomboc.eu

Hogy a furcsa kavicsszerű test mennyire egyedi és precíz forma, arra bizonyíték, hogy a természetben véletlenül csak nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem fordul elő keljfeljancsi, ilyen köveket nem találunk a tengerparton, vagy a sziklák tövében.

Az evolúció azonban létrehozott hasonló formát, innen a párhuzam a teknősök páncéljával. Egy indiai teknős csúcsos tarajú páncélja hasonlít legjobban a találmányra, ráadásul nem is véletlenül: ha a teknős véletlenül a hátára fordul, páncéljának formája segít abban, hogy ismét a talpára hintáztassa magát.

Hogy a Gömböc milyen nagy jelentőségű felfedezés, azt nemcsak a majdani sanghai-i világkiállításon betöltendő szerep igazolja, a magyar tudóspáros tavaly megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is. Sanghai-ban egyébként a magyar állami tervpályázat szerint olyan pavilon épül majd, ami a világkiállítás szlogenjével "Better city, better life", azaz "jobb városok, szebb élet" és a Gömböc immár világszerte ismert formájával áll összhangban.

http://epiteszforum.hu

Furcsa magyar szokás szerint első helyezettet nem hirdettek a pályázaton, ám a második díj, az Expo pavilontervek közül a legszebb Lévai Tamás és Harnos László  munkája lett, amit egy videó animáción is megnézhetünk:


A tervben mi meglehetősen nehezen (sehogyan sem) fedeztük fel a Gömböcöt, ám a szakértők szerint a pavilon terei épp a találmány formájának negatívját jelenítik meg. Így a belső tér egy Gömböc forma lyuk, mely egy letisztult, minimál épületben jelenik meg. Bár nem valószínű, hogy Sanghai-ban megépítik, a pályázat kiírói megvették a számunkra legkedvesebb Gömböc-pavilont, a ZHJ Építésziroda munkáját, amely még a laikus számára is jól láthatóan jeleníti meg a "gömboid" formát.

http://epiteszforum.hu

A jellegzetes héjszerkezet egymásba csúszó elemei között levegős, a Gömböc szellemiségét jól megjelenítő tereket látunk a terveken, az ember úgy érzi, hogy az épület bármikor a fejére szakadhat. Persze mégis egyensúlyban marad, ahogy az inspirációként szolgáló tárgy is könnyedén visszabillen súlyponti állapotába.

Bevalljuk, a fotók láttán nemcsak tudományos érdeklődésünk ébredt fel, hanem azonnal feltámadt bennünk a szépen csiszolt, csillogó tárgyak iránti vágyakozás is. Akarunk egy Gömböcöt, ám sokat kéne félretennünk, ha valóban vásárolni szeretnénk egyet.

www.gomboc-shop.com

A csodaszép tárgy egy hivatalos webshopban rendelhető meg aluminiumból, plexiből, vagy bronzból, az ára pedig a különleges gyártási eljárás miatt felér két laptopéval is: a legolcsóbb 200, a legdrágább változat csaknem 1000 euróba kerül, cserébe viszont neked is lehet egy saját Gömböcöd, részese lehetsz a huszonegyedik század legnagyobb magyar sikerének.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés