free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Elragadó világ, szeméthegyek

Borsa         Címkék: jazz, programajánló, robot, szemét, walle 0 hozzászólás

Teszünk róla, hogy akkor se unatkozzatok, ha éppen nem a Borsát olvassátok. Minden pénteken megmondjuk, hogy mikor, hol keressétek a szórakozást és a kultúrát.

Szemétdomborzat, street art és kísérletező jazz a Millenárison, szülinapi installáció az Erzsébet téren, a bloggerek könyvhetet tartanak, Szabad Színházak találkoznak Szegeden, szerelmes robot takarítja a bolygót, a Gyűjtőket pedig lefényképezték… Borsa programajánl.

Elragadó világ, graffiti és jazz

A Millenáris Fogadó Padlás Galériájában ettől a héttől kezdve, szeptember 10-éig látható az Egy elragadó világ - szemétdomborzati tér-kép című kiállítás, melynek témája a recycling a megfékezhetetlen szeméttermelés korában. Anna Toth, magyar származású képzőművész harminc fiatal, hazai alkotó közreműködésével azon dolgozott az elmúlt hónapban, hogy a tonnányi hulladékból épített kiállítás átélhető utópiát nyújtson egy - a szemétdombok között is – élhető jövőről. Az ökopolitika és a társadalmi tolerancia kínzó kérdései ebben a projektben egy személyes tér erős érzelmi kisugárzásán keresztül válnak átélhetővé, tapinthatóvá, hallhatóvá. Anna Toth szemétből kialakított „domborzati viszonyai” között megérthetjük, mekkora a feszültség az élhető jövő kialakulásának valóságos és megálmodott esélyei között.

www.millenaris.hu

Szintén a  Millenárison rendezik 19-én a Street Games graffitiversenyt- és street art fesztivált. A versenyen 30 graffitis - köztük 10 külföldi művész - mutatja be, mire képes a festékszóróval. A street art kiállítás keretein belül a világ különböző részein élő utcai művészek (bármilyen technikával készült) papír alapú plakátjai kerülnek kiállításra. E két fő vonulat mellett helyet kap a rendezvény területén egy gördeszkapálya, amelyen hazai, első vonalbeli gördeszkások meghívásos versenyét szurkolhatja végig a közönség, valamint megtekinthetnek egy bmx-flatland bemutatót is. A színpadon mindeközben egy freestyle verseny zajlik. Este a hazai hip-hop műfaj elismert előadói szórakoztatják majd a közönséget - olyanok, mint a Hősök, az Akkezdet Phiai, vagy az Irie Maffia.

www.flickr.com, www.beatfactor.net

Határozottan erősnek tűnik a Millenáris hétvégi program-felhozatala, hiszen a harmadik ajánlatunk is ide szól. A Teátrumban lép fel ugyanis a mai jazz egyik legizgalmasabb kísérletezője, Matthew Herbert.  A művész hagyományos zongoraművészi képzésben részesült, majd a legkorszerűbb sampling- technikák ismerőjévé válva a zenei stílusok nagy kalandora lett, aki számos világsztárral működött együtt, többek között Björkkel, az REM-mel, Roisin Murphy-vel és Yoko Ono-val. Legutóbbi, Scale című, kimondottan "hallgatóbarát" popalbumán a jazz, a diszkó és az érzéki house-ritmusok elemei ötvöződnek. A felvétel hangjait adó 723 tárgy között koporsók, benzinpumpák, üstökösök, bombázók szerepelnek, amelyek hangjai elképesztő tánczenévé alakulnak át.  Herbert állandó kísérletezése és műfaji behatárolhatatlansága sohasem öncélú. Zenéje állandó párbeszédre sarkallja a külvilágot, s hidat ver a múlt és a jövő kísérletező zenéje közé különös politikai és gazdasági tartalmú üzeneteivel.

Dizájnerek és bloggerek

Megint eltelt egy hónap a legutolsó WAMP óta, a legelső óta pedig már két év, ami azt jelenti, hogy a július 20-i rendezvény a születésnap jegyében zajlik majd. A megszokott designpiac mellett az Erzsébet téri sétány közepén egy kiállítás és egy különleges teríték ötvözeteként kreált ünnepi asztal várja a látogatókat. Hét felkért tervező a helyszínen, egyedi munkáiból hozza létre a kompozíciót. A rendhagyó installációval a kortárs üveg, kerámia és lakástextil alkotásokra szeretnék felhívni a figyelmet. És hogy mi lesz a kóstoló? Nos, az születésnapi meglepetés.

http://sugarshop.hu, www.flickr.com

Július 21-től 27-ig rendezik az első Blogger Online Könyvhetet. A verselo.freeblog.hu szerkesztőjének ötlete alapján létrejött kezdeményezés célja az olvasás  - különösen a blogok - népszerűsítése. Az előzetes felhívásra nyolcvannégy blogger küldte el internetes naplójának kivonatát, szerkesztett változatát. Az online könyvhét alatt egy külön erre a célra létrehozott honlapon napi frissítéssel lesznek olvashatók a pályaművek. Az online könyvhét végével a munkákat digitális könyvvé szerkesztik és eljuttatják kiadóknak, digitális könyvtáraknak.

Metamorfózis, takarítórobot, gyűjtők

23-a és 27-e között zajlik majd Szegeden - több helyszínen - a THEALTER, azaz a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója, méghozzá immár tizennyolcadik alkalommal. A nagykorúvá érett  fesztivál  történetében a 2008-as esztendő az átváltozás, a metamorfózis éve lesz. Ez a tematika a színház egyik legnagyobb csodájáról, az átváltozás és az átváltoztatás képességéről beszél. A találkozón hazai és külföldi színházi előadások, gyermekprogramok, egyetemi színházak produkciói, koncertek és sok egyéb kísérőprogram várja a közönséget. A részletes program itt olvasható.

www.thealter.hu, http://disney.go.com

28-án mutatják be a hazai mozik a Pixar és a Disney legújabb animációs filmjét, a WALL·E-t, amelynek címszereplőjét mi már a mozipremier előtt beválogattuk a legszimpatikusabb robotok közé.  A film a távoli jövőben játszódik, amikor a Földet az eszetlen fogyasztás következtében végképp ellepte a szemét és ezért mindenkinek el kellett hagynia, hogy a takarítórobotok megtisztítsák és újra lakhatóvá tegyék. A megtisztítási program azonban kudarcot vall, leszámítva egyetlen robotot, WALL·E-t, aki egyedül marad a bolygón, a munkáját végezve. Egész addig, míg össze ne találkozik EVA-val, a keresőrobottal, akinek feladata, hogy megszerezze a Föld utolsó növényét…

www.maimano.hu

Szeptember 7-ig látható a Mai Manó Házban Spilák Zsuzsanna, Gyűjtők című fotókiállítása. A fotóművész különös gyűjteményeket - például kályha, varrógép, kaktusz, sapka, gyufásdoboz - és tulajdonosaikat örökítette meg fotóin. Minden gyűjtőről két-két kép látható a kiállításon: egy totálkép a gyűjteménnyel és egy olyan, mely vagy a gyűjtő arcát vagy a gyűjtemény egy-egy darabját mutatja be. "Ebben a bizonytalan, kiszámíthatatlan, előre nem tervezhető világban vannak emberek, akiknek a gyűjtögetés nyújt biztonságot és kapaszkodási pontot. A túlélés érdekében saját terápiás módszert fejlesztettek ki, hiszen a gyűjteménnyel való foglalkozás - a meditációhoz és a relaxációhoz hasonlóan - lecsendesíti a tudatot és nyugodtabb lelkiállapotot eredményez." - véli az alkotó. A tárlathoz kapcsolódik egy háromnegyed órás hanggyűjtemény is, melyet folyamatosan játszanak le a kiállítás ideje alatt.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés