free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vászonra szabott képregények

Borsa         Címkék: film, képregény, kultúra, művészet, párhuzam 0 hozzászólás

A comics-kultúra szinte egyidős a filmmel, párhuzamosan fejlődnek, hatnak egymásra. A képregények a filmvásznon is megállják a helyüket, nem is akárhogyan!

Az abszolút közös gyökerekkel büszkélkedő művészeti ágak - a nyolcadikként emlegetett film és a kilencedik, képregény - hivatalos születésnapjai között is csupán pár hónap van. Ez a párhuzam pedig valamiféleképpen már előrevetítette, hogy ők ketten egészen szoros viszonyt táplálnak majd. Együttműködésük nemhogy izgalmas és gyümölcsöző, de egésze új élvezeti dimenziókat is megnyit a szemlélődök felé. Egy korábbi cikkünkben már felvázoltuk a képregények előtörténetét, és utaltunk intim kapcsolatára a filmművészettel, most az egészen konkrét példáknál szeretnénk továbbvinni a vonalat, ami az utóbbi idők képregényfilm-dömpingjének köszönhetően idehaza is már szinte a legitimitás határára sodorta ezt a sokat szidott műfajt.

www.thickets.net, www.jasonbentley.org

A legszembetűnőbb összmunka azért mégiscsak a szülőkontinensen, Amerikában tettenérhető. Már egészen a kezdetektől jelentek meg képregényhősök a mozivásznakon, vegyük csak az egyszál ágyékkötőben visítozó dzsungelfiút, aki 1929-ben jelent meg először képregényben, és rá pár évre - 1932 - már dúlt a moziban is a Tarzan-láz. Az állatok között felcseperedő férfit a romlatlanság, az erkölcsi nagysága, férfiassága, ereje és természetesen hiányos öltözete is igen népszerűvé tette.

Emlékezzünk csak a vásznon az egykori úszóbajnok, Johnny Weissmüller legendásan domborodó idomaira. Aztán jött a szintén nagyon népszerű, baljós utcákon lézengő nyomozó-fíling, a vásznon erre rímelt a film noir. A legnépszerűbb rajzolt detektív-fazon Dick Tracy volt, aki 1935-ben tűnt föl szóbuborékkal a feje fölött, rá két évre pedig már sorozatként pörgött a tévében, majd egészestés mozifilmet is kapott, nem is egyet, a legutóbbit például 1990-ben, amiben Warren Beatty - olyan elődök nyomdokain haladva, mint Morgan Conway, vagy Ralph Byrd - oldalán Madonna domborított több-kevesebb - de inkább kevesebb - sikerrel.

http://en.wikipedia.org, http://dailymail.co.uk

Aztán jött a mai napig a méltán legnagyobb népszerűségnek és ismertségnek örvendő szuperhős-korszak, amikor egymás után láttak napvilágot a hihetetlen képességekkel rendelkező, és az emberiséget megóvni igyekvő hi-tech vitézek. Ekkor született Superman, polgári nevén Clark Kent, a milliomos denevérember, Wonder Woman - hogy a feministák se pampogjanak -, a Fantasztikus Négyes és a többiek.

Superman 1948-ban került először vászonra, de az igazi sikert mégiscsak az 50-es években készített tévé sorozat hozta meg a Krypton bolygó szülöttjének. A főszerepben George Reeves szelte a felhőket, mentette az embereket és ölelgette az ő Loisát. Aztán jöttek a valódi nagyvászonra szabott sikerek is, amikből igazi klasszikusként a 78-as Christopher Reeve, Marlon Brando és Gene Hackman nevekkel fémjelzett változatot szoktuk jelölni.

www.terryscomics.com, www.imdb.com

De persze azóta is készültek feldolgozások/folytatások, a legutóbbi éppen 2 éve, és azt hivatott propagálni, hogy akárcsak Superman, a technikai trükkök előtt sincs lehetetlen. Ugye ebben a moziban idézték vissza Marlon Brando "szellemét", aki két évvel korábban távozott az élők sorából.

Supermannél hajszállal izgalmasabb vizeket kavar Batman, aki ugye nem tradicionális szuperhős, csak szimplán szupergazdag, és dúl benne a bosszúvágy. Batman, született Bruce Wayne éjszaka járja a várost és begyűjti a lezüllött arcokat, akikből jó sok jut egy főre Gotham City-ben. Képregényben először 1939-ben jelent meg a DC Comics gondozásában, a moziváltozat kicsit váratott magára, ami leginkább a képregény futurisztikus díszleteinek és hi-tech eszközeinek volt köszönhető. A legnagyobb sikert kétség kívül a legelső modern vizuális feldolgozás aratta, a Tim Burton-féle Batman-mozi. Burton látásmódja amúgy is nagyon passzolt a sötét környezethez és a karakterekhez, a főgonosz figurájában pedig Jack Nicholson riogatott zseniálisan.

www.alldogyardcleanup.com, http://thedarkknight.warnerbros.com

A közünneplés persze hozta a folytatásokat; a Batman visszatért, a Mindörökké Batmant, a Batman és Robint, a Batman: Kezdődik!-et és augusztus elejére a hazai mozikba is elér a legújabb rész, a The Dark Knight, vagyis A sötét lovag című friss interpretáció, amiben a gonosz pszichopata Jocker kerül origóba, és amiben a fiatalon elhunyt Heath Ledger alakítja utolsó szerepét.

Batmanhez némiképp hasonló karriert futott be a Pókember is, ő is egyszerű jellegtelen amerikai polgárként kezdte, aztán egy sugárfertőzött pókcsípéstől háló nőtt a fejére, és képes lett ipari alpinistákat megszégyenítő magasságokba törni. De az alapmotívum itt is ugyanaz, egy megtört kiskamasz nekivág az életnek, és mikor senki sem látja, átvedlik rajongott és világmegváltó hőssé.

www.spokesmanreview.com, www.imdb.com

Pókember vagyis Peter Parker még ebből a szempontból is hendikepes, mert igazi különc, le van égve, okos ugyan, de folyamatosan lelkiismereti válságban tocsog, és küszködik egy nőért, ami ugye sose éri meg... Eddig egy háromrészes nagymozi sorozat készült Peter Parker sztorijából, szintén hatalmas sikereket produkálva, bár az utolsó epizód már némileg gyengélkedőre vette a figurát, de ügyesen palástolta hátrányosságait sok-sok vizuális effekttel.

1. Vászonra szabott képregények
2. Frank Miller-hősök a vásznonLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés