free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Az 5 legjobb minilaptop

Borsa         Címkék: laptop, lista, notebook, öt, tárgy 0 hozzászólás

A huszonegyedik században a laptop már nem nagy szám, viszont néhány helyzetben még mindig nagy. Az alábbi listában szereplő notebookok strapabíróak és minik.

Tíz éve még alig engedhettük volna meg magunknak, hogy laptopunk legyen, ma viszont már azon gondolkodunk, hogy kéne egy második, amolyan utazós, fesztiválozós, amire nem kell annyira vigyázni, amit bárhová magunkkal vihetünk, mert könnyű és épp elfér a kedvenc táskánkban.

Amióta létezik vezeték nélküli internet, a lapatopok egészen más megítélés alá esnek, egyet jelentenek a szabadsággal, a függetlenséggel, hiszen nekik köszönhetően nem vagyunk helyhez kötve, bárhol dolgozhatunk, a leveleinket bárhol megnézhetjük, a hírekről a tengerparton sem maradunk le sőt, kihasználhatjuk az utazás közben elvesztegetett üres órákat is.

Egy drágább notebookot azonban nem szívesen vesz elő az ember egy váróteremben vagy parkban, mert túl nagy, túl nehéz és különben is koszos lesz. Persze az ilyen esetekre találták ki a fél tenyérben elférő palmtopokat és okostelefonokat, de aki próbált már egy ujjal vagy netán kis műanyag pálcikával gépelni, három inch-es kijelzőn internetezni, az tudja milyen kényelmetlen is az. Tudják ezt a számítástechnikai cégek is, különösen amióta felröppent a hír, hogy az egyik cég olcsó, százdolláros laptopokat fejleszt a harmadik világban élő diákok számára. A por és ütésálló minilaptop iránt óriási volt az érdeklődés, hiszen ki ne akarna száz dollárért második laptopot venni magának, amivel akár egy tó közepén is dolgozhat. A nagy érdeklődés láttán szinte az összes cég vad fejlesztésbe kezdett, hogy elkészítse a legtökéletesebb százdolláros minilaptopot. Céljuk, hogy olyan gépet dobjanak piacra, ami nem nagyobb és nem is nehezebb mint egy közepes méretű könyv, amit nem sajnálunk elővenni vonaton, parkban, váróteremeben vagy tengerparton, az akkumulátora akár egész délután bírja, csepp és porálló, rendes billentyűzettel, használható méretű kijelzővel rendelkezik és képes futtatni a leggyakrabban használt programokat. A legfontosabb szempont persze, hogy mindezt a lehető legolcsóbban hozzák forgalomba, hogy a minilaptopok ne luxuscikkek, hanem bárki számára elérhető használati tárgyak legyenek.

Sajnos a százdolláros álomhatárt még senkinek sem sikerült elérnie, és a 6-7 órás üzemidejű kis méretű akkumulátor is csak álom marad egy ideig. Születtek azonban olyan laptopok, amiket akár mi is szívesen elfogadnánk második laptopnak, listánkban összegyűjtöttük a legjobbakat, melyek többsége már nálunk is megvásárolható.

Asus Eee PC 900

Az első könnyen hordozható minilaptopot az Asus dobta piacra, amit pár hónappal később már követett is a második generáció. Az Eee PC hét inches kijelzője ugyanis túl kicsinek bizonyult, a touchpad a felhasználók többsége szerint kényelmetlen volt és az operációs rendszer telepítése után megmaradt 1,3 GB tárhelyet is sokan keveselték. Az Asus az új, továbbfejlesztett  900-as modellel igyekezett orvosolni a problémákat, amin már nem csak Linuxos, hanem Windowsos verzióban is kapható. A kijelző 8,9 inchesre, a memória 1 gigabájtra, a tárhely pedig 12 illetve 20 gigabájtra nőtt. A több színben is kapható utazó laptop ezen kívül egy wifiantennával és egy egyszerre több ujjal kezelhető multi-touch touchpaddel is bővült. Az alig egy kilogramm súlyú Eee PC-ket kis késéssel ugyan, de már nálunk is be lehet szerezni, az áruk típustól függően 70 és 100 ezer forint között mozog.

MSI Wind

Az MSI  minilapotpja méltó versenytársa az előbbinek, nagyobb méretű, 10 inch-es kijelzőjével könnyen kitűnik a hasonló kategóriájú notebookok küzül. A több színben is kapható formás gép 1 gigabájt memóriával és 80 gigabájtos merevlemezzel,  beépített wifiantennával, kártyaolvasóval és webkamerával rendelkezik. A MSI Wind súlya mindezek ellenére kevesebb mint egy kilogramm, a billenytyűzet mérete pedig csupán húsz százalékkal kisebb a megszokottnál. Az MSI minilaptopja már nálunk is kapható 100 ezer forint körüli áron.
HP 2133

A HP Mini-Note kimondottan oktatási célokra készült,  ezért igyekeztek az árát a lehetőségekhez képest a lehető legalacsonyabban tartani. A kijelzője éppen akkora, mint az Asus hasonló notebookjáé, belseje azonban sokkal több mindent rejt: akár 2 gigabájt memóriával és 120 gigabájtos merevlemezzel is megvásárolható, és természetesen nem hiányoznak belőle a ma már megszokott tartozékok - webkamera, kártyaolvaso stb. - sem. A nagyobb teljesítmény ára egyrészt a nagyobb súly - míg a hasonló kategóriás notebokok egy kilogramm alattiak, addig a HP Mini-Note 1,3 kilogrammot nyom -, másrészt a magasabb ár. A szigorúan csak ezüst színben kapható laptop a hazai boltokban teljesítménytől függően 120-150 ezer forintba kerül.


Acer Aspire One

Június elején az Acer is bemutatta a legkisebb notebookját, ami külsőre talán a legszebb az összes közül. A lekerekített vonalak és a fényes borítás igazán csajossá teszi ezt az alig egy kilós gépet. A négyféle metálszínben kapható minilaptop 512 MB memóriával, 80 gigabájtos merevlemezzel, webkamerával és wifiantennával rendelkezik,  a kijelző mérete pedig a már szinte megszokott 8,9 inch. Nálunk egyelőre még nem kapható, a külöldi webshopokból azonban már megrendelhető, az ára operációs rendszertől függően 400 és 600 dollár, azaz 60-95 ezer forint között mozog.Dell E

A legújabb versenytárs a Dell minilaptopja, ami a cég állítása szerint 300 dollárba, azaz 44 ezer forintba kerül majd. Ha valóban sikerül ennyiért piacra dobni, akkor valószínűleg a Dell E lesz a legkeresettebb a kis méretű notebookok között. Az Acerhez hasonlóan a Dell is nőies vonásokkal rendelkezik, lekerekített szélek, finom vonalak, gyönyörű színek, olyan mint egy ékkő. Az alapmodell 8,9 inches kijelzővel, 512 MB memóriával és maximum 16 gigabájt tárhellyel rendelkezik. Előre láthatóan augusztusban dobják majd piacra, hat különbőző színben.

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés