free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Intellektuális tockos

Borsa         Címkék: idegentestünk, könyv, provokatív, závadapál, zsidózás 0 hozzászólás

Závada Pál új regénye, Az Idegen testünk is egy múlt századi történelmi kitekintés, de szabadszájú és provoktív is. Ennyi zsidózást könyvben még nem olvastunk.

Závada Pál szépírói munkásságát olyan mérföldkőnek számító prózai munkák jelzik, mint például a Jadviga párnája, a Milota vagy a legutóbbi, A fényképész utókora című kvázi trilógiazáró mű. Munkái egytől egyig a XX. század történelmi sűrűjébe vezetnek, helyes történelmi tablók, családképek, és a nemzeti múlt ködös foszlányai. Mi az igazság, hitek és tévhitek, fikció és életút, bűn és büntetés, köz- és magán egyaránt. A kérdés nem az, hogy mi történt, hanem hogy a ma embere miért rezonál olyan hevesen és leginkább ostobán a múlt cselekményeire. Miért kell zsidózni, svábozni, vagy románozni? Egyáltalán tudja-e még valaki, hogy mit mond, ha mások nemzetiségi hovatartozásával dobálódzik? A szavaknak erejük van, szavakkal gyilkolni lehet.Závada tudja, sőt, nemcsak tudja, hanem érzi és átérzi! Ebből következően jelen munkája egy oldalra jutó zsidózós, idegengyűlölő és durván nacionalista kirohanásai csúcsokat döntögetnek. Egyes szereplők szájából olyan szabadon dől a mocsok, hogy az olvasó néha azt sem tudja, melyik kardinális testrészéhez kapjon ijedtében. Érvelések egész sora zárkózik fel szépen csatarendben az antiszemitizmus mellett, de a szimplán idegenellenesség is igen erős okfejtéseket kap. És mindez mire jó? Provokáció, természetesen! Mondhatni intellektuális tockos a szűklátókörűség hipnózisában vergődő honiaknak.

Ez a típusú ingerküszöb-birizgálás nagyon szimpatikus nekünk, és nemcsak azért, mert stílusában erősen cinikus, sőt már-már mélységesen szarkasztikus, hanem azért is, mert ilyen átfogó és okosan vezetett kritikát még nem kapott az utóbbi időben elboruló magyar társadalmi élet és közgondolkodás.

Az Idegen testünk mind narrációjában, mind formai megoldásaiban felettébb szellemesen mutatkozik be. Elbeszélője ugyanis nincsen, illetve van, de az nem egy személy, hanem egy vándorló "szellem", aki folyamatosan másokban öltve testet szólal fel. Különböző alakok, csoportok, nézetek kapnak hangot így, olyan ez, mint mikor egy tévészobában hol az egyik, hol a másik készülék műsorát hangosítjuk fel, aztán vegyesen, többet is egyszerre, kicsit halkabb, kicsit hangosabb, mint valami káoszgyanús zenemű. Ez a történelmi zajokra hangszerelt polifónia gyönyörű összevisszaságba facsarodik, majd az egész arculcsapós kritikává szelídül.Hőseink 1940 őszén gyűlnek össze egy pesti fényképész-műteremben, van itt háziasszony, papnövendék, katonadiplomata, költőjelölt, újságíró, sváb, magyar és zsidó… Beszélgetnek, de leginkább vitatkoznak, bár a regény reális ideje nem kúszik tovább 1940-nél, de visszaemlékezésekből és jövőidézésekből a húszas-harmincas évekbe és a II. világháborút követő időkbe is belenyalunk. A lelkes témázgatás sok kínos kérdésbe belefut, az erdélyi országgyarapítástól a fajvédelmi törvényig, és jön a masszív zsidózás is. És hogy mindennek mi az ételme? Miért provokatív? Mert a múlt századi magyar traumák lelkekben okozott hatalmas hasadásairól nem szoktunk beszélni, tabu téma, akárcsak a probléma kezelésére tett kísérletek.

A megértés, az elfogadás, de főképpen a gondolkodás már fél siker lenne, az indok nélküli gyűlölködés magja valahol itt lett elvetve, ki kéne ásni, és elhajítani jó messzire. Persze ne legyenek illúzióink, Závadának sincsenek, ellenben bátor lépésre ragadtatta magát. Az Idegen testünk okos politkai-kritikai munka, gondolkodásra provokál, felráz és fejbevág. És hogy mennyire szükségünk van erre, ahhoz elég csak szétnézni az utcán…

Závada Pál: Idegen testünk
Kiadó: Magvető Könyvkiadó
Oldalszám: 396
Kiadás éve: 2008
Bolti ára: 2 990 Ft

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés