free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 korszakalkotó musicalmozi

Borsa         Címkék: adaptáció, film, korszakalkotó, lista, musical 0 hozzászólás

A musical főképp színpadi műfaj, de az alábbi filmek bizonyítják, a vásznon is van létjogosultsága. A kevés kivétel szabályt ír, ugye. Öt korszakalkotó musicalmozi.

Múlt heti premierfilmünk, a Mamma Mia! kapcsán jutott eszünkbe, hogy azért volt pár olyan mozi is a világtörténelemben, ami nemcsak tűrhetőnek, hanem egészen barátságosan szórakoztatónak is minősült. Alábbi listánk alanyai igazán különleges alkotások, egytől egyig musicalek, ráadásul a műfaj különleges esszenciáit foglalják magukban, amihez még a filmművészet is hozzáteszi a magáét. Így kapunk korszakalkotó és örökérvényű mozikat a zenés-táncos kategóriában is. Öt korszakalkotó musicalmozi.

Chicago - 2002

A Chicago című musical Rob Marshall víziója a húszas években The Brave Little Woman című színdarabként megszülető, majd több formai és címbeli váltás után musicallé formálódott Brodway műről. Hatalmas nevek, pompa és fényűzés, rengeteg beleforgatott dollár, de megérte, mert a marshalli változat messze az egyik legjobb - főként az utóbbi időkben - musicaladaptáció, ami Hollywoodból indult.

Hair - 1979

Ha a musicalek legmeghatározóbbikára gondolunk, akkor nagy valószínűséggel a hippikorszak hőseposza, a Hair fog eszünkbe jutni. Miloš Forman gondolt egyet, és Amerikába emigrálva filmre vitte az azonos című színpadi művet, ami egyértelműen sikeresebb karriert futott be szegényesebb eszköztárral rendelkező elődjénél. Kultuszfilm ez is, és akárcsak a Jézus Krisztus Szupersztár, mind a mai napig meghatározó zenei anyaggal is büszkélkedhet.Jézus Krisztus Szupersztár - 1973

Andrew Lloyd Webber Brodway musicaljét Norman Jewison adaptálta filmvászonra. Érdekes, hogy a moziverzió sokkal nagyobb közfelháborodásnak örvend mostanában, mint anno, bár meg kell jegyeznünk, hogy az egyház már akkor is bőszen ingatta a fejét a ledér öltözetű és keményrockot kántáló Jézus miatt. Mindenesetre a mozit nemcsak Oscarra jelölték, de azóta több generáció meghatározó kultmozijává is avanzsálódott.
Kabaré - 1972

A modern musical határköveit a Kabaré és vele együtt Bob Fosse alkotta meg. 1972-es klasszikusa véget vetett a csupán cukormázból álló zenés filmek korszakának, és megalkotta a drámai musicalt, amiben nemcsak móka és kacagás az élet - vagy stílszerűbben ének és tánc -, hanem drámai felhangok is keverednek a sodrásba. A Kabaré hatalmas kassza- és közönségsikert produkált, ráadásul "melléktermékként" sztárrá emelte a Sallyként parádézó Liza Minnellit is.Táncos a sötétben - 2000

Az egyetlen kakukktojásunk, ami nem is igazi musical, de legalábbis nem rendelkezik hagyományos, Brodway-re szabott alapokkal. A dogmafilmek atyjának, Lars von Triernek a fejéből pattant ki a hétköznapi drámai történések, hiperrealista ábrázolásmód és a súlyos koreográfiával felvértezett musicalbetétek vegyítése. Az eredmény egy letaglózó, kétségbeejtő és megindító zenés tragédia lett, amiben Björk színészi teljesítménye mellett éteri hangjában is végig gyönyörködhetünk.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés