free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Európa legszebb épületei

Borsa         Címkék: díj, építészet, épület, futurisztikus, riba 0 hozzászólás

Fagyott higanycsepp, bambusszal borított bérház, hi-tech autószalon Európa legjobb épületei között. Kiosztották az építészek egyik legnevesebb díját, a RIBA-t.

Június végén osztotta ki a Brit Építészek Királyi Intézete, a RIBA a legjobb európai épületeknek járó díjat. Az elismeréssel minden évben a legjobb európai uniós épületeket díjazzák. A RIBA díj nemcsak önmagában számít kiemelkedő elismerésnek. Aki ebben a kitüntetésben részesült, az lehetőséget kap ara is, hogy a legjobb építészeti tervnek járó másik brit szakmai díj, a Stirling várományosa legyen. Idén a tavalyi Stirling-díjas David Chipperfield mellett Zaha Hadid, Coop Himmelb(l)au, és a Foreign Office Architects munkája is bejutott a legjobb tíz közé.A RIBA European Award a világ egyik legjelentősebb építészeti díja, amit az Egyesült Királyságon kívüli, de az Európai Unión belüli épületek nyerhetnek el. A tavalyi Stirling-díjas David Chipperfield idén két épülettel is bejutott a legjobbak közé. A szakértők szerint azonban nem sok esélye van a győzelemre, hiszen a berlini Am Kupfergraben 10, és a hamburgi Empire Riverside Hotel messze elmarad a tavalyi győztes épület, a német Modern Irodalmi Múzeum, a LiMo mögött.

Mondhatni, nincs bennük semmi extra, semmi forradalmi.A Stirling-díjra sokkal esélyesebbnek tartják a Wolf Prix nevével fémjelzett bécsi építésziroda, a  Coop Himmelb(l)au tervei alapján épült BMW Weltet. A bemutatótermet, éttermet és autóátadót is magában foglaló épület elsősorban az innovatív felhőszerű tetőszerkezet miatt nyerhet, ami messziről pontosan úgy néz ki mintha lebegne.


Évente több mint negyvenezer autót vesznek át a müncheni BMW központban, az épület fő funkciója éppen ezért az, hogy személyesebbé tegye járműátadást, de emellett helyet ad a márka teljes autó- és motorkerékpár-modellsorozatának bemutatására is.  A legkorszerűbb technológiával felszerelt BMW Welt különféle összejövetelek, konferenciák, koncertek és kiállítások lebonyolítására is alkalmas. Az elegánsan dinamikus épület tervezésénél a környezetkímélő megoldásokra koncentráltak, ezért a központ felett felhőként lebegő tetőbe több mint háromezer napelem panelt integráltak.Az épület szellőzését és fűtését is környezetbarát technológiák felhasználásával tervezték meg. A homlokzat amellett, hogy lenyűgözően szép, kialakítása révén részben biztosítja a természetes szellőzést, az épület köré ültetett növények pedig arról gondoskodnak, hogy a beáramló levegő oxigéndús és tiszta legyen.

Zaha Hadid tavaly decemberben átadott innsbrucki állomásépülete is bejutott a legjobb tíz európai épület közé. Az építésznőre jellemző futurisztikus megoldások természetesen itt is egyből szembe tűnnek. A festői környezetben fekvő településről induló Nordpark kábelvasút állomása úgy néz ki, mintha valamelyik sci-fi sorozat egyik űrállomása lenne. A fagyott csepp alakú elfolyó épület tökéletesen illik az Alpok hegyláncai közé, jobbat elképzelni sem lehetett volna.A RIBA díjas európai épületek közül a Foreign Office Architects építésziroda madridi bérháza is esélyes lehet a Stirling-díjra. Carabanchel ház a BMW Welt-hez hasonlóan elsősorban a környezettudatos technológiák alkalmazása miatt tűnik ki a többi közül. 

A madridi háztömb külsejét teljes egészében bambusz borítja, ami a leggyorsabban fejlődő növények egyike. A borítás valójában az épületet körülvevő másfél méter széles erkélyek árnyékolására szolgál. Az építészek célja az alacsony költségvetésű bérház tervezésekor az volt, hogy a lehető legkevesebb pénzből, a lehető legnagyobb alapterületet hozzák ki. Ezért lett szerves része a lakótérnek az erkély is, amit a bambusz spaletták segítségével teljesen el lehet zárni a külvilágtól. Brit Építészek Királyi Intézete pár évvel ezelőtt hozta létre az RIBA Nemzetközi díjat azért, hogy a RIBA tagjainak Európán kívül megvalósult munkáit is elismerjék. A zsűri szerint az idei év legjobb Európán kívüli épülete Gianni Botsford Costa Rica-i Casa Kike elnevezésű lakóház-együttese, ami manapság annyira divatos, természetközeli öko építészet egyik iskolapéldája is lehetne.

  Az építész édesapja számára tervezete az emelt szintű híddal összekötött pavilonokból álló épületet, aminek belső terében egy 17.000 kötetnek helyet adó könyvespolcrendszer is helyet kapott. A cölöpökön nyugvó épület legszebb része a tágas, fényes, gyönyörűen kialakított dolgozószoba.A ház sajátossága, hogy az egyik legkeményebb, az időjárási viszontagságoknak leginkább ellenálló fából épült. A cachá annyira nehéz és tömör fafajta, hogy gyakorlatilag elsüllyed a vízben.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés