free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Vészjósló utópia tündéri E.T.-klónnal

Borsa         Címkék: animáció, mozi, premier, robot, utópia 0 hozzászólás

A Pixar Stúdiótól már megszokhattuk, hogy animált mozijaikat nem csak gyerekekre méretezik; a látvány mellett a mondandó is számít, ez így van a WALL-E esetében is.

Az a profi animációs stúdió, ahol például Az Egy bogár élete és a Némó nyomában című filmek is készültek, most újra nagyot dob. Szó szerint, mert ha kikacsintunk a konkurens stúdióba, akkor azt láthatjuk, hogy a magasan tartott léc erős stagnálást mutat, míg Pixaréknál egyre följebb kúszik az a bizonyos átugrandó. Nem csoda hát, hogy jelen darabunk láttán még a marcona kritikusoknak is leesett az álluk, WALL-E kalandjai ugyanis nemcsak a tündéri karakterekre vágyó kicsiknek, de a súlyos tanulságokat kibogozni képes felnőtteknek is tartogatnak meglepetéseket.Kezdjük mindjárt az alapszituval, hiszen 2700-ban járunk, egy szó szerinti szemétdombon, ami maga a Föld. Az ökokatasztrófa elérte bolygónkat, az emberiség menekülni kényszerült, csupán pár takarításra programozott robotot hagytak hátra, de közülük is már csak egy működőképes; ő WALL-E, azaz "Waste Allocation Load Lifter - Earth-Class" - fordításban "Watt-takarékos Lánctalpas Kivitelű Limlom- és  Hulladékkezelő - Föld sorozat". WALL-E évszázadokon át tök egyedül pucolta az emberek által hátrahagyott hulladékot, miközben lelkesen szemezgetett is belőle, tetemes bóvligyűjteményének legféltettebb darabja egy poros videokazetta, amin Gene Kelly klasszikusa, a Hello, Dolly! lapul.

Eleve mókás és egyben tragikus is az az életkép, melyben az E.T. fejű kisrobot elkerekedett optikával bámulja Barbra Streisandot, és a film által képviselt könnyed, habos világot. Andrew Stanton rendező az eleve kritikus felütés után itt tartja elénk a második görbe tükröt, lehet jó mélyen magunkba nézni, és elgondolkodni a miérteken.Azonban ez még mind csak a kezdet, hiszen végtelenül cuki kis droidunk sablonos mindenapjaiba hirtelen beröppen a szerelem, egy EVE - Extraterresztriális Vegetáció Analizáló - nevű áramvonalas robotlány személyében. EVE felderítőgép, amit a még megmaradt emberiség küldött a Földre feltérképezni a helyzetet. Az emberi tulajdonságainkba beleszokott kis robot rögtön beleszeret EVE-be, aki pedig azonnal indul is vissza hírül vinni, hogy WALL-E-nak köszönhetően van remény. De az út balul sül el, WALL-E aggódik, így ő is nekivág a nagy-sötét űrnek, hogy megtalálja kedvesét.

A film első fele olyan, mintha a legszebb némafilmes hagyományok elevenednének meg egy animált robot mindennapjaiban, WALL-E ugyanis nem beszél - minek is ugye, egy takarítórobotot logikusan nem programoznak beszédre. Csak a parádés testbeszéd és a nyöszörgő géphangok árulkodnak WALL-E "lelki" vívódásairól, aztán a lírai kezdés akciódús és látványos űrtripbe fordul át. A Pixartól már megszokott profizmus itt is működik természetesen, a hátterek egyenesen olyanok, mintha a valóságból léptek volna elő. A karakterek közül viszont egyértelműen WALL-E figurája a leghitelesebb, hiába dolgozott a lányrobot figuráján például az Apple egyik tervezője is, EVE csak nehézkesen tartja a lépést lánctalpas udvarlójával.Mindent összevetve azonban úgy gondoljuk, hogy messze a legjobb, legtanulságosabb és legtöbb részletbeli finomsággal teletömött animációs nagymozi, ami az utóbbi időkben vászonra került. A csökevényes emberiség pedig elkezdhetne végre gondolkodni, hogy mihez kezd majd 700 év múlva, vagy mihez kezd most, hogy mindezt elkerülje.

WALL-E
Színes magyarul beszélő amerikai animációs film, 2008
Rendező: Andrew Stanton
Forgatókönyvíró: Andrew Stanton
Zeneszerző: Thomas Newman
Producer: Jim Morris
Vágó: Stephen Schaffer
Gyártó: Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Játékidő: 97 perc
Bemutató dátuma: 2008. július 24.
Forgalmazza: Fórum HungaryLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés