free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Anyagias lányok

Megyeri Nikolett         Címkék: házasság, karrier, nők, pénz, siker 0 hozzászólás

Az előnyös házasság is egyfajta karrier. A pénzes férjhez vezető utat már könyvek is leírják, de aki tutira akar menni, az szemináriumokra jár. Agyatlanság felsőfokon.

A gold digger - szó szerinti fordításban aranyásót jelent, szlenges kifejezésként pedig azokra a nőkre használják, akiknek feltett szándékuk tehetős férfival összekötni az életüket. A "gold digging" a nők számára voltaképpen az egyik lehetséges karrierút. Sőt, a pénzéért együtt lenni egy pasival manapság akár a szerelem egyik szinonimájaként is felfogható. Egyeseknek. Az emberi természet velejárója, hogy előszeretettel választjuk a könnyebb utat, indulunk el a legkisebb ellenállás irányába. Az úgynevezett "fejlett világ" lányai pedig bizony anélkül törekednek a házasság által megszerezhető fényűző élet felé, hogy ettől igazából zavarba kellene jönniük. Ugyanis a jó partit kereső fiatal nők manapság nem képezik gúny tárgyát, sőt. A nyugati országokban például külön e célra létrehozott honlapok - Sugardaddie, Golddiggers - segítik az ambiciózus hajadonokat és a tehetős urakat az elképzeléseiknek megfelelő társ megtalálásában.


Jó partinak tűnik

"Tudjuk, hogy számos lány álmodik arról, hogy egy igazi úriember kényeztesse, azonban nem biztos, hogy olyan környezetben él, ahol találkozhat ezzel a férfival. Ha csatlakozol hozzánk, megkapod az esélyt, hogy valóra váljon az álmod és találkozz egy olyan vagyonos emberrel, aki megadja neked, amire vágysz és olyan tisztelettel fog veled bánni, amit megérdemelsz." - áll a Golddiggers reklámszövegében.

Ez persze még messze nem minden. Amerikában néhány éve úgynevezett Gold Digging 101 szemináriumokat tartanak, ahol a nők elsajátíthatják a gazdag férfi megkaparintásának és megtartásának alapvető technikáit. Az ilyen szemináriumoknak persze meg is kérik az árát, egy alkalom részvételi díja ugyanis 300 dollár. Akik ezt nem engedhetik meg maguknak, azok számára pedig maradnak az olyan kézikönyvek, mint a  How to Join the Club of the Rich and Famous (Hogyan csatlakozzunk a gazdagok és híresek klubjához)  vagy a The Gold Digger Guide. Az oroszok ennél még egy lépéssel messzebb merészkednek, az ottani e témában íródott könyvek - olyan beszédes címekkel, mint Kezdő kurzus szukáknak, vagy Ribanc férfit keres - ugyanis egyenesen arra vonatkozólag adnak útmutatást, hogy hogyan válhatnak a nők a multimilliárdos oligarchák kitartottjaivá.


Tanulhatunk kézikönyvből, vagy a négy New York-i szinglitől

Persze egyfajta "kezdő kurzusban" a nők egy egész generációja részesült, legalábbis, akik követték a Szex és New York című sorozatot. A produkcióval az évek során összeforrt a mondanivaló, mely szerint olyan nőkről szól, akik a karrier és a romantika között igyekeznek lavírozni, ugyanakkor egyértelműen benne volt az is, hogy ezek a nők sok esetben az előrejutás érdekében használják a szexet. Ha pedig már itt tartunk, meg kell említenünk egy évtizedekkel korábbi hősnőt is, méghozzá Truman Capote  Álom luxuskivitelben című, 1961-ben megfilmesített írásának főhősnőjét, Holly Golightly-t. Ez a karakter legalább még nem hiteti el magával, hogy szereti is azt a férfit, akivel lefekszik, majd beváltja a csekkjeit. Fél évszázaddal később azonban a Szex és New York már felvállalja: döngetni egy pasival és kiélvezni az ebből fakadó anyagi előnyöket, akár szerelemként is felfogható. A produkció óriási sikere pedig bebizonyította: a nők valami olyat kaptak, amit látni akartak.

Nem állítjuk persze, hogy a SATC kizárólag a gold diggingről szólt volna, hiszen ennél azért jóval összetettebb volt  a mondanivalója, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ezt a témát sem kerüli. A sztori voltaképpen négy törtető, középosztálybeli nő, a felső tízezer köreibe való felemelkedését kíséri végig. Carrie újságcikkek illetve könyvek formájában gyakorlatilag a saját szerelmi életét adja el, míg végül összeáll Mr Biggel, az iparmágnással, aki gyönyörű lakást vesz és óriási gardróbot építtet neki.


Házasság: karrier vagy romantika?

Charlotte ügyvéd férje mellett voltaképpen luxus háztartásbelivé válik, Samantha pedig filmsztár pasija főfoglalkozású ügynökévé lép elő. Az egyedüli a négy nő közül, akinél a szex és az anyagiak nem fonódnak össze, Miranda. Azonban ő az, aki a legkevésbé tűnik boldognak és a legkevésbé irigylésre méltó az élete: rengeteget dolgozik, "száműzetésben" él Brooklynban és neki van a legkevésbé vonzó férje. Eszerint az értékrendszer szerint nézve pedig négyük közül ő a legsikertelenebb. A sorozat kezdetekor a hangsúly a szingliségen és a karrierizmuson volt, tíz év elteltével azonban, a mozifilmes változatban már a "love and labels"-re azaz a szerelemre és a márkákra tevődött át. Isten hozott a posztfeminizmus csodálatos, új világában!

Miközben természetesnek vettük a feminizmust, a standardok eltolódtak. Azt mondják, hogy manapság egy nő azt választhat, amit csak akar. Közben pedig tudatosan vagy tudat alatt azt sulykolják belénk - például a tévésorozatok, mozifilmek által is - hogy válasszuk a legrégibb, legkönnyebb utat: menjünk férjhez egy gazdag pasihoz. Ahogy a húsz évvel ezelőtti, Fekete vipera című sorozatban Kate apja találóan megkérdezte: "Miért mennél Londonba, ha itt helyben, a hátadon fekve is meg tudod csinálni a szerencsédet?". Manapság rengeteg lány tesz fel magának hasonló kérdést. Szintén a nyolcvanas években készült a Dolgozó lány, mely már címében is ironikusan utal arra, hogy a karrierista nők miért is dolgoznak igazán. A kilencvenes évek aztán a Micsoda nővel vette kezdetét, mely nyíltan és őszintén tette egyenrangúvá a vásárlást a szerelemmel és csinált hősnőt az utcalányból. Ezek a  történetek Hamipipőke-sztoriknak álcázzák magukat, azonban sokkal inkább  a sekélyes és hiú mostohanővérekről szólnak. Hamupipőke legalább szorgalmas volt.


Álom luxuskivitelben, Micsoda nő!

Végezetül egy elgondolkodtató adat: egy angol biztosítótársaság által végzett kutatás szerint a 24 év alatti megkérdezett nők 20 százaléka mondta azt, hogy hozzámenne valakihez csak a pénzéért. A megkérdezett fiatal férfiaknak viszont közel fele válaszolta, hogy ha nő lenne, hajlandó volna a fényűző életmód érdekében gazdag partnerrel házasságot kötni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés