free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

5 belföldi vízparti nyaralóhely

Borsa         Címkék: belföld, folyó, lista, nyaralás, 0 hozzászólás

Ha nem telik tengerparti pancsolásra, rendezzünk itthon vízparti nyaralást. A Balaton mellett érdemes az ország más tájain is körülnézni. Öt belföldi vízparti nyaralóhely.

A legtöbben nyaralásukat csakis vízparton tudják elképzelni, ám nem mindenki teheti meg, hogy külföldre utazzon, tengerben lubickoljon. Persze itt van nekünk a magyar tengerünk, a jó öreg Balaton, és tény, hogy nekünk sem telhet el úgy egy nyarunk sem, hogy ne sétáljunk legalább egyszer órákat a térdig érő vízben, exendékás németek társaságában, de azért jó ha tudjuk, hogy belföldön van lehetőség máshol is pancsolni. Kiválogattunk nektek öt hazai kis riviérát, ahol a kispénzűeket is megcsaphatja egy kis tengerparti fíling, esetleg egy svájci tóparti üdülés hangulata. Hegyek között megbújó, erdőkkel körülvett tavak és nyüzsgő aranyszínű homokos partok. Öt belföldi vízparti nyaralóhely.

Arlói tó

Eldugott helyen, BAZ megye északi határán fekszik Arló. Nemcsak azért jó hely, mert könnyen átruccanhatunk innen Szilvásváradra, vagy a Szalajka-völgybe, hanem mert egy festői tava is van,  ami ráadásul még geológiai kuriózum is. A tó a múltszázadi robbantásos barnakőszén bányászat miatt keletkezett, úgy hogy a környékbeli Szohony völgy oldalai lecsúsztak, elzárták a Szohony patak útját, ami végül tóvá duzzadt.  Ezt a folyamatot suvadásnak hívják, és Európában egyedül a Gyilkos-tó keletkezett még így.  A tó vize gyorsan mélyül, de gyerekbarát pancsoló is ki van alakítva benne. A  fenyőerdőkkel keretezett táj lenyűgöző, a klíma isteni, és a helyi kempingben kivételes panorámájú, tóra néző sátorhelyeket is lestoppolhatunk, ha ügyesek vagyunk. Amikor Borsamunkatárs ott járt és egy reggelen pöfögő motorok és erősítőkből zúduló zúzós gitárzene verte fel álmából, egy életre megjegyezte, hogy a tó kedvelt dorbézoló helye a rockereknek is. Minden évben megrendezik itt a Tóparti Rockparty-t, idén augusztus 29. és 30. között lesz, tehát ez idő tájt mindenki ennek az információnak a birtokában kerülje, vagy rohamozza meg a helyet.


Bánki-tó

Bánk Budapestről csak egy nagyobbacska ugrás, hisz 60 kilométerre fekszik a fővárostól. Az itteni tóról a régiek úgy tartották, hogy a föld alatt a tengerrel is összeköttetésben van, mert nem tudták megmérni, milyen mély. Ma már tudjuk, hogy átlagosan négy méteres, és nincs köze semmilyen tengerhez, viszont partján megférnek egymás mellett a horgászok és a strandolók. Van kijelölt, szépen kiépített, játszótérrel, mini focipályával és lángososokkal ellátott strandja, de a vízbe a stranddal szemközti partról is becsobbanhatunk, ha nem bánjuk, hogy nem vezetnek lépcsők a vízbe. A látványt itt is a környező hegyek, a Börzsöny és a Cserhát tupírozzák, tehát túrákat is tehetünk a vidéken. Azoknak pedig, akik  kulturális élményre szomjaznak, a tóban felállított szabadtéri viziszínpadon zajló,  Bánki Nyár programsorozathoz tartozó zenei, színházi és filmes programokat ajánljuk.


Körös-torok

Listánkban a Csongrádnál lévő Körös-torok kakukktojás, mert a tavak mellett ez az egyetlen folyóparti nyaralóhely. Viszont folyóból rögtön három is van itt, hisz itt folyik be a Kettős-Körös és a Sebes-Körös a Tiszába, ami látványnak sem utolsó.  Ehhez járul még egy olyan tengerparti életérzés, ami itthon tényleg egyedülálló, hiszen itt van a legszélesebb homokos vízpart, ami, ha a vízállás is kegyes hozzánk, akkor akár 700 méter is lehet. Ennek ellenére forróbb napokon zsúfolt tud lenni a szabadstrand, a tömeg nagy része pedig a helyi parti hangulat kedvéért zarándokol ide évek óta, és a "partit" most buli értelemben használtuk. Borsamunkatárs is megtapasztalta, milyen vidám dolog konga dobok lüktetésére sodortatni magát a folyóban. Bár azóta sajnos nem járt arra, de tudja, hogy a csongrádi strandon azóta is minden évben egész nyáron váltják egymást a legkülönbözőbb fellépők és dj-k. Idén ebből némi kalamajka is adódott, hisz a város elöljárói csendes hétvégéket is beiktattak a bulimaratonba, de a környék legnagyobb zenei eseménye, a Körös-Toroki Napok zavartalanul lezajlik idén is, méghozzá július 31. és augusztus 3. között.


Tisza-tó

A Tisza-tó a második legnagyobb összefüggő vízfelület hazánkban, de a mesterséges tavak között abszolút első. Ahhoz képest, hogy amikor 1967 és 1973 között létrehozták, a vízhasznosítás volt a fő szempont, és az idegenforgalmi vonzattal nem foglalkoztak, most már az egyik legnépszerűbb célpontja a belföldön turistáskodóknak. Legyen szó akár megszállott ornitológusokról, természetbarátokról, vagy a vízi sportok szerelmeseiről. Hiszen a tó északnyugati részén madárrezervátum van, a 380 hazai madárfaj közül 200-at tartanak nyilván itt. A Sarudi-medence apró holtágaival és szigeteivel gazdag állat -és növényvilágával pedig igazi vadregény. Az abádszalóki, kiskörei rész a strandolók, kajakozni, kenuzni, csónakázni vágyók mekkája. A Tiszanánához közeli dinnyésháti strand és csónakkikötő pedig egész egyszerűen az "álompart" nevet kapta.


Vadása tó

Hegyhátszentjakab nevét nem egyszerű megjegyezni, inkább mondjuk azt: a település, ahol a Vadása tó van. Ha esetleg ez a név sem cseng ismerősen, ideje a Vasi-Hegyhát felé venni az irányt. Zalalövőtől hét kilométerre, az Őrség északkeleti csücskében találjuk a Vadása patak felduzzasztásával létrehozott két tavacskát. A különös név onnan ered, hogy régen sok rókalyukat találtak erre, vagyis vad ásta terület volt.  A Vadása két tóból áll, az egyik a pecásoké, a másik a strandolóké.  A fürdőzésre alkalmas tó nagyon baráti méretekkel rendelkezik, kevésbé rutinos úszók is könnyedén átúszhatják keresztbe. Régen Borsamunkatárs is részt vett hasonló tóátúszásokon, majd a partra érve megajándékozta magát néhány gombóc fagyival, amit ottjártakor még igazi nosztalgikus fagylaltos kocsiból árultak, pont olyanból, amilyen Bagamérinek is volt. Fagyi után pedig lehet venni a túrabakancsot, hisz az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó területen érdemes szétnézni.LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Detektív-képző

Ha szeretnénk kideríteni férjünk megcsal-e, jelentkezzünk a Harriet Bond detektív-képző iskolába.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés