free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Kiadói önkény best of

Borsa         Címkék: album, bestof, radiohead, válogatás, zene 0 hozzászólás

Nemrég jelent meg a Radiohead "best of" albuma, ami rögtön több verzióban is a boltokba került. Kitűnő anyag - kár, hogy nem az együttestől jött az ötlet.

Nem először fordul elő a történelem folyamán, hogy egy zenekar úgy ad ki "best of" albumot, hogy nem is tud róla, a Radiohead zenekar kérdéses lemeze rögtön több verzióban is napvilágot látott. Természetesen nem skizofréniás rocksztárokról van szó, és nem is rajongói gerillaakció végterméke a válogatáskorong, hanem a brit banda exkiadója, az EMI döntött úgy, hogy a fiúk eddigi munkásságát összegezve piacra dobja az ilyenkor szokásos "best of", "duplán best of", "retró best of" - bakelit kiadvány - és "best of dvd" verziókat is.

 

A dolog erősen ambivalens érzelmeket gerjeszt, hiszen maga a lemez zseniális, valóban, de erre már alapból garancia a brit banda több mint 17 éves munkássága, amiből akár öt "Greatest Hits" korongot is össze lehetne hozni. Másrészről viszont, ha a srácokon múlik, valószínűleg soha nem születik ilyen önismétlő, és egyértelműen anyagi haszonhajtó kiadvány. Az énekes-gitáros-dalszerző frontember, Thom Yorke úgy nyilatkozott erről a lemezről, hogy nem igazán tudja hova tenni a dolgot, mert szerinte ők sohasem csináltak slágereket, ráadásul a válogatott számok nem egészen az ő szájízük szerint kerültek a korongra, így olyan a helyzet, "...mint amikor bekukkantok abba a lakásba, ahonnan már elköltöztem, és kiakadok mondjuk az új tapétán" - nyilatkozta Yorke. 

Az EMI kiadó törvényesen birtokolja a zeneszámok jogait, így bármit megtehetnek a 2004-ig náluk futó zenekar korábbi albumain szereplő dalokkal. És mivel az együttes azóta is ontja magából a dallamos alternatívrock és kísérleti elektronikus szólamokat (2007-ben jöttek ki az In Rainbows című lemezzel és ennek díszdobozos Discbox-ra keresztelt verziójával magánkiadásban, illetve független kiadók által promotálva), természetesen az ex-multikiadó a további sikerekből sem szeretne kimaradni, de legalábbis profitálni mindenképp szándékában áll belőle. Így született meg a tavalyi karácsonyi főszezonra időzített Radiohead Box Set, ami a zenekar eddig megjelent albumait és egy koncertanyagot egyesít díszdobozos csomagolásban. És most itt a "best of" sorozat is, ami nem igazán fejlődéstörténetileg, sokkal inkább lemezeladási és slágerlista szerinti bontásban válogatott a dalok közül. Mivel azonban a Radiohead esetében nem lehet olyan nagy bakot lőni, ezért így is csupa gyönyörűség zendül fel az albumokon.

 

A fekete borítós változat a sima "best of" korongot rejti, erre az albumra olyan klasszikusok kerültek fel, mint az 1995-ös The Bends és az 1997-es OK Computer zseniális sorlemezek csúcsslágerei, például a Karma Police, a Just, a High And Dry, a Paranoid Android, vagy a No Surprises. Ez a két korong teszi ki nagyjából a válogatás felét, a többiek a túlzott szelektálás eredményei, megtaláljuk még a 1993-es Pablo Honey című album Creep-jét, vagy a 2001-es Amnesiac album Pyramid Song-ját, de ugyanerről például a Knives Out című szám már nem fért bele a keretbe. Szóval igazán kedvünkre való lemez, meghallgatva azonban sűrű hiányérzet fog el egyes kimaradt favoritok miatt.

 

Radiohead - Just


 

A fehér borítós - grafikájában azonban tökéletesen megegyező - változat már jobban oltja a szomjat, hiszen dupla cd lévén nagyjából dupla mennyiségű anyag került rá; a 16 számos alapkorong mellé egy 13 számos bónuszlemez lett becsomagolva, és rányalva a "Limited Edition" bélyeg. Ezen már olyan finomságok is szerepelnek, mint például a Talk Show Host című szám, ami eddig csak maxin volt elérhető, és egy fullakusztikus koncertfelvétel, a True Love Waits az I Might Be Wrong prealbumról.

 

A dvd verzió az eddigi összes Radiohead klipet tartalmazza, plusz a kísérleti darabok is helyet kaptak a jóval nagyobb terjedelmi keretekkel rendelkező adathordozón. Ez azért is különösen jó hír, mert a zenekar nemcsak különleges hangzásvilága, hanem innovatív és erősen provokatív videói miatt is belopta magát a fogékonyak szívébe. Olyan nevek tűnnek fel a kliprendezői székek hátoldalán, mint például Jonathan Glazer, Michel Gondry vagy éppen a Shynola. 

Lehet örülni, hogy kijött egy ilyen válogatás is, meg lehet szájat húzni, hogy milyen dolog már egy zenekari jóváhagyás nélküli "best of" lemez. Mindkettő helyénvaló, mi is felváltva sírunk és nevetünk, de szerencsére ez a háttérhercehurca semmit sem von le magának a zenekarnak az érdemeiből. Különös zamatú zenéjük válogatva is kellemes, és itt most megint a fiúkat magasztaljuk, véletlenül sem a kiadót!

 

Radiohead: The Best Of

Kiadó: Parlophone / EMI

Megjelenés: 2008 nyara

 

 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés