free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

A legszebb mesterséges szigetek

Borsa         Címkék: dubai, építészet, luxus, mesterséges, sziget 1 hozzászólás

Az építészek ma már arra is képesek, hogy formatervezett szigetvilágokat építsenek. Tökéletes luxusvilágok építésében Dubai viszi a prímet, de lesz magyar műsziget is.

A sziget olyan szárazulat, melyet minden oldalról víz vesz körül. Ez stimmel. A sziget egy természetes földrajzi képződmény - na ez már sántít kissé, legalábbis az utóbbi években, mióta a leggazdagabb országok tetszőleges alakú szigeteket, sőt: egész szigetvilágokat építenek a tengerekbe, hogy azután luxushoteleket, és elképesztő üdülőparadicsomokat alakítsanak ki rajtuk. Megmutatjuk a legszebbeket.

www.eikongraphia.com
Pálmasziget Dubaiban

Az építészet és design egészen sajátos új kihívások elé állítja a modern szakembereket. Manapság technikailag csaknem minden megvalósítható, nincs az az építmény, alakzat, vagy rafinált forma, amit ne lehetne sorozatgyártani. Sosem kaptak ilyen szabadságot a tervezők, hiszen a technika mai szintjén bármi, amit papírra vetnek, megvalósulhat. 2001 júniusában egy holland tervezőcég, a Van Oord egészen hihetetlen felkérést kapott. Az első olyan megbízatást, ami tudatta a világ polgáraival: elérkeztünk egy olyan korba, amikor a fantáziának semmi sem szabhat határt. A világűrből is látható az a mesterséges, pálmafa formájú sziget, amit a megrendelő Dubai kormánya építtetett az európai céggel.  100 millió négyzetméter, 100 luxushotel, exkluzív tengerparti villák, vízi vidámparkok, wellness központok, szupermarketek, és luxus golfklubok tarkítják a pálmafa formájú szigetet, annak bizonyítékát, hogy az ember képes uralma alá hajtani a legerősebb földi elemet, a háborgó tengervizet is.

A pálmasziget építéséhez a Perzsa-öbölből nyerték a homokot, melyet hajóflották tucatjai GPS navigáció segítségével öntöttek a tenger egy meghatározott pontjára, gyakorlatilag feltöltve egy lombos pálmafa körvonalait. Hogy a mesterséges sziget védve legyen a tenger ostromától, a homokpálmát hullámtörő földnyelvekkel és csaknem ötmillió köbméter sziklával vették körül. A vállalkozásnak hamar híre ment a világban, a legnagyobb tévécsatornák és a legolvasottabb portálok szerkesztői egymással versengve tudósítottak a még ma is zajló építkezés állomásairól. Számos olyan kihívással néztek szembe a szakemberek, melyekkel korábban sohasem találkoztak, hiszen hasonló vállalkozásba ember még sosem fogott.

www.kapuziner.at, http://en.wikipedia.org
Donauinsel

Igaz, mesterséges szigetek Európa-szerte találhatóak, a bécsi Dunaszakaszon épült Donauinsel például közismert, a mi Margitszigetünkhöz hasonló mesterséges képződmény. Itt nyaranta fesztiválokat tartanak, a tiszta vízben strandolni lehet, megannyi étterem, sportpálya és különféle wellness centrumok szolgálják az ide látogatók pihenését. 

De most vissza Dubaiba! Az Egysült Arab Emirátusokban épülő pálmasziget terve annyira sikeresnek bizonyult, hogy a fejlesztő Nakheel csoport azonnal még egy, kisebb másolatot is megrendelt a tengerparton, emellett nemrég két újabb, még látványosabb építkezésbe is belevágtak az olajtermelésből milliárdos helyi vállalkozók: a World, azaz Világ projekt gyakorlatilag egy világtérképet rajzol az arab ország tengerébe. A 2008 októberében befejezett mesterséges szigetvilág még a gigászi pálmafákat is lekörözi: számtalan apró földdarabból ugyanis a tervezők kirakós játék-szerűen bolygónk térképét rajzolták meg. Megtalálható a szigetek között Amerika, Afrika, Európa és a többi kontinens, ráadásul mindenhol a mintaországoknak megfelelő szolgáltatásokkal.

www.overseaspropertymall.com, www.theworld.ae
World - a szigetvilág

A World resortban találhatunk Loire-menti kastélyokat éppúgy, mint karibi kalózzátonyokat, amerikai prérit, vagy afrikai sivatagot, nem csoda, hogy 300 szigetből álló beruházás összértéke meghaladja a 16 milliárd dollárt.

Mielőtt megmutatnánk az Emirátusokon kívül épített mesterséges szigetcsodákat, nézzük a másik Dubai vállalkozást, ahogy ígértük: az ember építette szigetcsoporton húzódó lakóparkot  Waterfrontnak nevezik és mérete éppen kétszerese Hongkong szigetének. A tervek szerint a pálmasziget tövében épülne meg az úszó világváros, a leggazdagabbak luxuslakásaival.

Mesterséges szigetet nemcsak az arabok vagy az osztrákok építenek a szomszédban, hanem Japánban, Amerikában, és Kanadában is találunk hasonló, bár a Dubaiban találhatónál jóval szerényebb megoldásokat.

http://test.montreal.com, www.crookedbrains.net
Ile Notre Dame, Álomsziget

Montrealban, francia Kanada legnagyobb városában áll az Ile Notre Dame sziget, melyet 10 hónap alatt 15 millió tonna szikla felhasználásával építettek az 1967-es világkiállításra. Tokyo mellett az Álomsziget teljes egészében szemétből épült, melyet vastag termőtalaj borít. A szigeten sportpályák és egy hatalmas trópusi üvegház található.

Az Egyesült Államokban természetesen Kalifornia az a hely, ahol mesterséges luxusszigeteket elképzelünk. A következtetés helyes, Newport mellett egy három szigetből álló terület várja a hollywoodi forgatások alatt megfáradt producereket, vagy a közeli San Franciscóból ide látogató online gurukat. A Balboa szigetek számtalan vízi sport lehetőséggel és prémium kategóriás nyaralókkal várja az oda látogatókat, de sokan végleg beköltöznek az eklektikus lakóközösségbe.

www.sharonintheoc.com
Balboa szigetek

Amikor a világ legszebb mesterséges szigeteit kutattuk az interneten, őszintén szólva eszünkbe sem jutott, hogy magyar vonatkozású hírrel is szolgálhatunk. Pedig Budapesten a Duna északi szakaszán található két nagy félsziget közül az egyikből hamarosan új sziget épülhet. A Palotai-(fél)sziget déli részén a szárazföldi csatlakozást egy hajózási cég eltüntetné a tervek szerint valódi szigetet kialakítva a Dunán. A terület természetvédelmi térség maradna, ahová nem lehet sem építkezni, sem autóval behajtani, mindössze egy gyalogoshídon lehetne majd bejutni. Nem lesz olyan nagy és csillogó, mint a Dubai pálmák vagy akár a bécsi Donauinsel, de a miénk lesz - ahogy mondani szokás.
 LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Újrahasznosítva

Sok munkával újrahasznosított tárgyakból és bútorokból is stílusos otthont lehet varázsolni.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés