free html hit counter
 
Borsa.hu fooldal
KirakatHímtagKultúrtrippTárgyPúderÍz-iGalériák / Videók

Szocializmus angol módra

Borsa         Címkék: angol, film, kritika, premier, szocializmus 0 hozzászólás

Bille Eltringham új filmje, a Mrs. Ratcliffe forradalma zavarbaejtő. Az ötlet briliáns, a kivitel tragikus, és a végére már nem tudjuk, hogy drámát vagy vígjátékot nézünk-e.

 Érdekes próbálkozás, már-már merész, ha egy brit alkotóbrigád - élükön a Bridget O'Connor és Peter Straughan forgatókönyvíró-párossal - úgy dönt, hogy ők bizony a szocialista eszméket vágják nyakon egy szatírával. A vállalkozás azért merész és alapból hendikepes, mert szocializmusról olyan tud hitelesen beszélni, aki a bőrén érezte az erejét, ebből pedig szegény angolok rendesen kimaradtak.

www.list.co.uk

No de mit tehet egy középosztálybeli brit családfő, ha 1968-ban arra kell rádöbbennie, hogy nem tud élni Marx nélkül? Természetesen fogja kedvesen lökött családját, a demokratikus hagyományoknál leragadva azért még előbb megszavaztatja őket a disszidálásról, de aztán irány az édes szocializmus.

A mozi felütése valóban parádés, ráadásul a címszereplő Ratcliffe család pont olyan, mintha egy Gerald Durrell regényéből lépett volna elő; csetlő-botló idétlen britek, akik már az első pillanattól kezdve szimpatikusak. Az első szakaszban a helyzetkomikumok kiaknázása is igen gördülékenyen működik, például abban a jelenetben, amikor a reményekkel és kommunista eszmékkel feltüzelt Ratcliffék átlépik az NDK határt szakadt, de még mindig menő, jól megpakolt Moszkvicsukkal, míg a másik oldalon hosszú sorban várakoznak a Trabantok az ellenkező irányba, szinte érezzük a benzingőzzel vegyült döbbenetet, és a helyzet igazi művészi abszurditását.  

www.pestiest.hu

A néző - a kezdeti aggódás után - már éppen kezdené elhinni, hogy mégiscsak valami jót fog látni itt, olyan társadalmi szatírafélét, fanyar angol humorral fűszerezve, mikor jön az arculcsapás, és az egész mozi melodrámába, onnan burleszkbe, abból pedig tragikomédiába fordul. És jönnek a Koltai-filmek szocializmust visszaidéző emlékei, amik már akkor is kellemetlen szájízt hagytak maguk után, bár még mindig hitelesebbek, mint a Ratcliffe család nagy drámái és ökörködései.

Az a baj, hogy az elején megbúvó félelmünk tökéletesen igazolta magát, vagyis ha olyanok csinálnak filmet a kommunista eszmékről és a szoci blokkról, akik ezt soha nem tapasztalták, nem érezték a szagokat, ízeket, hangulatokat, csak a sablonos sztereotípiákból indultak ki, akkor abból nemhogy jó mozi, de egy élvezhető félóra sem lesz. Az pedig már csak külön ráadás, hogy a készítők sem tudták eldönteni, hogy most tragikus-e annyira a kommunista életszemlélet és hozományai, hogy drámába facsarodjon az ötletes felütés, vagy tulajdonképpen el lehet ökörködni a drámát is, és nem kell annyira komolyan venni a dolgokat. Ez a két szék közül a pad alá tipikus esete, hiába az érdekes sztori, a jó kezdés, a Monty Python-féle ötletes animációs betétek, az egész mozi érdektelenségbe fullad.


www.pestiest.hu
 

Az egyetlen vigasztaló momentum, hogy a rosszindulat szele nem csapta orrba az alkotókat, és nem egy brit fikkantást látunk az elmaradott szovjet blokk visszásságairól, hanem egy ártalmatlan szatíraféleséget, de annak is leginkább csak a vázlatát...

Mrs. Ratcliffe forradalma / Mrs. Ratcliffe's Revolution
Színes feliratos magyar-angol vígjáték, 2007
Rendező: Bille Eltringham
Forgatókönyvíró: Bridget O'Connor, Peter Straughan
Zeneszerző: Robert Lane
Operatőr: Sean Bobbitt
Producer: Leslee Udwin
Vágó: John Wilson
Szereplők: Catherine Tate, Iain Glen, Brittany Ashworth, Heike Makatsch, Jessica Barden, Borbáth Ottília, Fesztbaum Béla, Gáspár Imola, Móga Piroska
Játékidő: 102 perc
Bemutató dátuma: 2008. július 31.

Forgalmazza: Budapest FilmLÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Ilyenek vagyunk

Egy leopárd mintás sállal is hazavághatjuk az amúgy egészen előnyös szerkónkat. Az utcán láttuk.

Álmoskönyv: megmondjuk mit jelent az álmod

ABC sorrend »

Megszületett...

A zeneiparnak új hercegnője lett: Beyonce és Jay-Z hétvégén világra jött kislányát máris mindenki imádja.Add a startlaphoz
evomedia
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés